Evropa

Orban: Mađari bi želeli raspuštanje Evropskog parlamenta zbog skandala sa korupcijom

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2022

-

08:14

Orban: Mađari bi želeli raspuštanje Evropskog parlamenta zbog skandala sa korupcijom
Orban: Mađari bi želeli raspuštanje Evropskog parlamenta zbog skandala sa korupcijom - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da bi Mađari želeli da Evropski parlament u sadašnjem obliku bude raspušten zbog aktuelnog skandala sa korupcijom.

On je, na godišnjoj međunarodnoj konferenciji za novinare juče u Budimpešti, izjavio da je kredibilitet te institucije nedavno doveden u pitanje i da podržava ukidanje tog tela kakvo je trenutno, preneo je AP.

"Stepen do kojeg je ugled Evropskog parlamenta u Mađarskoj narušen poslednjim skandalom nije mogao biti niži", poručio je i dodao da je vreme za "isušivanje močvare" u Evropskoj uniji.

Napominje se da je Orban tu frazu pozajmio od bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i iskoristio je da napadne Brisel zbog nedavno otkrivenog korupcijskog skandala u vezi sa sumnjom u malverzacije pojedinih poslanika s gotovim novcem za usluge u koje je navodno uključen i Katar.

Agencija ističe da je konferencija za novinare gotovo jedina prilika u godini kada Orban dozvoljava postavljanje pitanja svetskih ili mađarskih medija koji su kritički nastrojeni prema aktuelnoj vlasti.

Kako navodi agencija, Orban, koji je u aprilu osvojio četvrti mandat zaredom, učestvovao je u čestim bitkama sa EU, koja ga optužuje za kršenje demokratskih normi, veliku korupciju u državnim organima i sužavanje prava manjina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa