Evropa

Suprug Eve Kaili priznao umešanost u aferu "Katargejt", zatražio puštanje poslanice na slobodu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/12/2022

-

12:02

Suprug Eve Kaili priznao umešanost u aferu "Katargejt", zatražio puštanje poslanice na slobodu
Eva Kaili, potpredsednica EP i jedna od uhapšenih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Suprug uhapšene potpredsednice Evropskog parlamenta Eve Kaili, Frančesko Đorđi, koji je umešan u aferu "Katargejt" priznao je da je učestvovao u skandalu vezanom za korupciju, preneli su italijanski mediji.

Kako prenosi portal Il Fato Kuotidijano, Đorđi, koji je inače vlasnik dve nevladine organizacije, ovo priznanje je izneo belgijskim istražiteljima.

On je priznao da je upravlјao gotovinom koja je dolazila iz Maroka i Katara, a raspoređena je između predstavnika Evropskog parlamenta, parlamentarnih pomoćnika i drugih ličnosti sposobnih da utiču na njihovo glasanje i ponašanje unutar briselskih institucija. 

Đorđi se istovremeno izvinio zbog toga što je ilegalno postupao i zatražio da iz pritvora bude oslobođena njegova supruga kako bi bila sa njihovom malom ćerkom. Kaili je, međutim, negirala sve navode optužbe. 

Među uhapšenima zbog korupcije su pored jedne od potpredsednica Evropskog parlamenta, Grkinje Eve Kaili i njenog supruga, još i bivši  socijaldemokratski poslanik u EP, Pjer Antonio Panzeri i druge ličnosti.

Grčku poslanicu u Evropskom parlamentu Evu Kaili uhapsila je u petak belgijska policija u okviru "velike istrage" i optužena je za "učešće u kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju". Kaili je osumnjičena za nezakonito lobiranje u korist države Persijskog zaliva, koju su belgijski mediji identifikovali kao Katar, kontroverznog domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Ona je navodno "uhvaćena na delu", što je izazvalo momentalno ukidanje poslaničkog imuniteta. Konačno, Kaili je danas smenjena i sa mesta potpredsednice u Evropskom parlamentu i to jasnom većinom - 625 glasova "za", jedan "protiv" i dva "uzdržana". Njen otac Aleksandros i njen suprug Frančesko Đorđi takođe su odvedeni na ispitivanje zbog njihove navodne uloge u korupciji. 

Ko je Eva Kaili?

Diplomirani inženjer arhitekture, građevinarstva i evropskih poslova, Kaili je karijeru započela kao novinarka na televiziji MEGA u Grčkoj.

Do 2007. već je bila nacionalni poslanik u Parlamentu Grčke, kao član PASOK-a, socijaldemokratske partije koja je tada bila jedna od vodećih političkih snaga u mediteranskoj zemlji. Dve godine kasnije, PASOK je ušao u vladu pod vođstvom premijera Jorgosa Papandreua, koji se suočio sa ogromnim kritikama zbog upravljanja razornom krizom zbog državnog duga.

profimedia

 

Kako se kriza u Grčkoj pogoršavala, Kaili se kandidovala za Evropski parlament i izabrana je 2014. godine. Pridružila se moćnoj grupi Socijalista i demokrata (S&D) i brzo je stekla reputaciju medijski prijateljske i pristupačne osobe.

Od 2021. godine, njena plata nakon oporezivanja kao poslanica u Evropskom parlamentu iznosila je 7.146 evra mesečno, zajedno sa mesečnom opštom pomoći od 4.778 evra i putnim troškovima, navodi Euronews.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa