Evropa

Evropski tužilac traži da parlament u Briselu ukine imunitet Evi Kaili i Mariji Spiraki zbog sumnje na prevaru

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2022

-

22:18

Evropski tužilac traži da parlament u Briselu ukine imunitet Evi Kaili i Mariji Spiraki zbog sumnje na prevaru
Eva Kaili, potpredsednica EP i jedna od uhapšenih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Evropski javni tužilac danas je zatražio da Evropski parlament ukine imunitet od krivičnog gonjenja grčkim poslanicama zbog sumnje na prevaru. 

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da je zahtev usledio nakon izveštaja Evropske kancelarije za borbu protiv prevara u kojem se govori o sumnji na prevaru u vezi sa upravljanjem poslaničkim naknadama i naročito platama za pomoćnike, preneo je Rojters.

Rečeno je da su u pitanju socijalistkinja Eva Kaili i Marija Spiraki iz stranke desnog centra Nova Demokratija.

Evropski parlament je saopštio da je primio zahtev i odmah pokrenuo postupak kojim bi utvrdio ima li potrebe za ukidanjem imuniteta, što može da potraje nekoliko nedelja.

Evropsko javno tužilaštvo je osmišljeno da zaštiti novac poreskih obveznika EU istragom i gonjenjem za krivična dela koja utiču na finansijske interese Evropske unije.

Rojters podseća da je Eva Kaili u pritvoru zbog optužbi da je uvučena u pranje novca i korupciju u vezi s navodnim isplatama koje je sa još tri osobe dobila od Katara, uz sumnju da je ta arapska država preko njih pokušala da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa