Evropa

Četvoro uhapšenih u korupcijskom skandalu u Briselu čeka odluku suda

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2022

-

12:40

Četvoro uhapšenih u korupcijskom skandalu u Briselu čeka odluku suda
Četvoro uhapšenih u korupcijskom skandalu u Briselu čeka odluku suda - Copyright Tanjug AP/Belgian Prosecutors Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tročlano veće sudija danas će odlučiti o tome da li će četvoro optuženih i uhapšenih u korupcijskom skandalu, koji potresa Evropski parlament, biti pušteno na slobodu tokom istrage ili će ostati u zatvoru.

Belgijska policija je tokom istrage pretresla domove i kancelarije poslanika Evropskog parlamenta, asistenata poslanika i nevladinih organizacija i pronašla ogromne količine novca u gotovini, prenosi Rojters.

Sud je optužio grčku poslanicu Evropskog parlamenta Evu Kaili i tri osobe povezane sa njom da su uzeli mito od Katara, domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu.

Zemlja Persijskog zaliva je na taj način htela da utiče na donošenje političkih odluka u EU. Eva Kaili, njen partner Frančesko Đorđi, koji je asistent u Evropskom parlamentu, Nikolo Figa-Talamanka, predvodnik NVO koja se zalaže za vladavinu prava i Pjer Antonio Panceri, bivši poslanik, su u pritvoru od petka i čekaju odluku suda.

Evropski parlament je juče glasao za smenu Eve Kaili sa funkcije zamenice predsednika i pozvao je da napusti parlament. Belgijsko tužilaštvo je više od četiri meseca meseca sumnjalo da jedna zemlja Persijskog zaliva pokušava da kupi politički uticaj u Briselu. Ime pomenute zemlje nije zvanično saopšteno, ali izvori upućeni u ceo slučaj napominju da je u pitanju Katar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa