Evropa

Premijerka Francuske: Penziona reforma neophodna zbog finansijske stabilnosti

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2023

-

14:39

Premijerka Francuske: Penziona reforma neophodna zbog finansijske stabilnosti
Premijerka Francuske: Penziona reforma neophodna zbog finansijske stabilnosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Penziona reforma je neophodna da bi se održala finansijska stabilnost celog sistema, a mostovi između vlade i sindikata nisu spaljeni uprkos najavljenom velikom radničkom protestu za 19. januar, izjavila je  premijerka Francuske Elizabet Born za Inter radio, najslušaniju radio stanicu u Francuskoj.

Born je u radio emisiji pokušala da umiri većinu građana Francuske kojima se ne sviđa produženje radnog veka za dve godine. Po novom zakonu Francuzi će moći u penziju najranije sa 64 godine, prenosi Rojters.

"Dijalog nije gotov...imali smo brojne konsultacije sa sindikatima i njihove primedbe su nam pomogle da poboljšamo nacrt zakona i uzmemo u obzir neke individualne situacije na koje ranije nismo mislili," rekla je Born.

Slušaoci su mogli da postavljaju pitanja, a jedan od njih, učitelj Ksavijer, je rekao da je želeo da se penzioniše za nešto manje od dve godine, ali da mu nova reforma nalaže da mora da radi još jednu godinu.

"Posao počinje da me iscrpljuje. Zašto ovakva brutalnost?," pitao je premijerku.

Born je odgovorila da bi za Francusku bilo brutalno da sasvim ostane bez penzionog sistema, ponavljajući mantru vlade da je reforma neophodna za stabilnost celog sistema.

Vlada nema većinu za izglasavanje ovog zakona i pokušaće da ubedi nekoliko konzervativnih poslanika da podrže ovaj nacrt zakona.

Penziona reforma je jedno od glavnih predizbornih obećanja predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Komentari (0)

Evropa