Evropa

Zelenski se obratio na forumu Davosu: Svet treba deluje brže nego što Rusija vuče poteze

Komentari

Autor: CNN

18/01/2023

-

18:38

Zelenski se obratio na forumu Davosu: Svet treba deluje brže nego što Rusija vuče poteze
Volodimir Zelenski u Davosu - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski iskoristio je svoje obraćanje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da pozove na brže donošenje odluka u borbi protiv ruske agresije.

"Tiranija nadmašuje demokratiju. Rusiji je bilo potrebno manje od jedne sekunde da započne rat. Vreme koje slobodni svet koristi za razmišljanje teroristička država koristi da ubija. Ukrajina i njeni saveznici su joj se odupirali skoro godinu dana, ovaj period sprovođenja svih naših brzih akcija doneo je pozitivne rezultate", rekao je Zelenski tokom video-uključenja okupljenima u Davosu.

Dodaje da je "svet oklevao" kada je Rusija preuzela Krim 2014. godine i onda kada je pokušala da napadne celu zemlju u februaru 2022, prenosi CNN.

"Svet ne sme da okleva danas. Mora da deluje brže nego što Rusija pravi poteze", ističe ukrajinski predsednik. On podvlači da snabdevanje Ukrajine sistemima protivvazdušne odbrane mora nadmašiti sledeće ruske raketne napade.

Rekao je da se poslednji put obratio forumu pre tri godine, kada se svet borio protiv pandemije koronavirusa.

"Za tri godine ćemo u Davosu razgovarati o novim izazovima i pretnjama. Šta će to značiti? To će značiti da ćemo prevazići sadašnju pretnju", kazao je.

Zelenski je rekao da je zima usporila napredak vojske.

"Rat ne izgleda dobro, nije dobro od početka, a zimi se usporava. Svi se umore — priroda, ljudi, a hvala Bogu, i neprijatelj", rekao je on.

"Nismo mi započeli rat, ali ćemo mi morati da ga okončamo"

On je dodao da Ukrajinci stoje snažno i ujedinjeni protiv ruske invazije. "Zahvalan sam svim našim ratnicima, živima i onima koje smo izgubili zbog njihove hrabrosti", rekao je on.

On je zahvalio zapadnim saveznicima na podršci i rekao da će kontinuirana pomoć osigurati da Ukrajina uspe u ovom ratu. 

Zelenski je prvo zatražio od prisutnih da minutom ćutanja odaju poštu žrtvama rata u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine je potom rekao da svet teško održava korak sa mnogim izazovima proizašlim iz rata kao što su energetska i prehrambena kriza. On je podsetio da se pre tri godine ceo svet uhvatio u koštac sa pandemijom korona virusa i pobedio, a sada se "bori protiv Putina".

"Veoma je važno znati da smo mi jaki, ne samo na istoku Ukrajine nego i u unutrašnjosti. Nismo mi započeli rat, ali mi ćemo morati da ga okončamo", rekao je Zelenski i zahvalio partnerskim zemljama na pomoći pruženoj od početka sukoba, ali i naglasio da je Ukrajini i dalje potrebna pomoć u obezbeđivanju efikasnih sistema protivvazdušne odbrane.

"Ruskoj raketi bilo je potrebno samo tri minuta da pređe stotine kilometara, pogodi stambeni blok u Dnjepru i ubije najmanje 45 ljudi", rekao je ukrajinski lider.

Komentari (0)

Evropa