Evropa

Ruskog oligarha jure italijanske vlasti nakon što su dve njegove jahte "nestale"

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

23:26

Ruskog oligarha jure italijanske vlasti nakon što su dve njegove jahte "nestale"
Dmitrij Mazepin - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Italijanske vlasti tragaju za ruskim oligarhom Dmitrijem Mazepinom, nakon što su dve njegove luksuzne jahte, koje su zaplenjene zbog sankcija EU, misteriozno nestale iz luke na Sardiniji.

Jahte ruskog milijardera i vlasnika kompanije za proizvodnju mineralnih đubriva, obe nazvane Aldabra, s pomorskim zastavama dve različite zemlje, nestale su iz sardinske luke Olbija u roku od nekoliko nedelja, preneo je Gardijan.

Istraga koju je vodila finansijska policija Olbije otkrila je da je prvi brod, za koji se navodi da vredi između 700.000 i milion evra, napustio to mesto u junu i zaustavio se u maloj luci Bizerti u Tunisu.

Poznato je da je druga jahta krenula iz Olbije za Savonu, luku u severnoj italijanskoj regiji Liguriji, pre nego što se uputila ka Turskoj. Trenutno se ne zna gde se nalaze jahte i njihov vlasnik.

Obe jahte su zaplenjene prošlog marta nakon što je oligarh, inače otac bivšeg vozača Formule 1 Nikite Mazepina, stavljen na listu sankcija nekoliko nedelja od početka rata u Ukrajini.

Policija je saopštila da je Mazepin angažovao stranu kompaniju, koja je potom angažovala kapetana sa Sardinije da premesti jahte iz Italije.

Posrednička kompanija i kapetan su kažnjeni do 500.000 evra, a Mazepina čeka ista kazna. Navodi se da je to prvi slučaj u Italiji da je Rus sa zamrznutom imovinom u zemlji uspeo da izvrda sankcije Evropske unije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa