Evropa

U Ukrajini dizajnirali luksuzna podzemna skloništa: Koštaju poput stana, a imaće i klimu i internet

Komentari

Autor: Politiko / Jutarnji list / Euronews Srbija

21/01/2023

-

20:38

U Ukrajini dizajnirali luksuzna podzemna skloništa: Koštaju poput stana, a imaće i klimu i internet
Montažni kontejneri - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trojica očeva s ukrajinske prve linije fronta bacila su se u zanimljiv biznis - proizvode superudobna podzemna skloništa. Sa internetom, kuhinjom i kupatilom, dizajn njihovih podzemnih skloništa od bombardovanja osmišljen je tako da budu udobna poput stana. Sve je počelo s Oleksandrom Čirvom (33) i njegovom suprugom, koja uprkos poodmakloj trudnoći nije želela da napusti Harkov.

Putinove bombe padale su svakodnevno, gradske ulice su opustele - nije se čula saobraćajna buka. Prodavnice su bile zatvorene.

"Nismo znali gde da idemo, ali barem je u našem kvartu bilo manje zastrašujuće nego na periferiji grada", priča Čirva, preduzetnik koji je pre rata proizvodio dizajnerske roštilje s bivšim kolegama iz razreda Oleksijem Suslinom i Timurom Fejzulajevom.

Trio očeva, koji je želeo da im deca odrastaju u koliko-toliko normalnim uslovima, iskoristio je svoje znanje o obradi metala, piše Politiko u reportaži s terena. Rezultat su bila personalizovana metalna skloništa koja se smeštaju na dubinu od tri metra i ispod betonske ploče.

Njihov start-up Shov (sklonište na ukrajinskom) pokrenut je u aprilu, mesec dana nakon što je Čirvina supruga rodila njihovo drugo dete. Rusi su se tada već povlačili iz okoline Kijeva, ali su i dalje svakodnevno bombardovali Harkov. Kao očevi, Čirva, Suslin i Fejzulajev bili su vrlo zabrinuti za sigurnost svojih porodica budući da ruska vojska redovno gađa stambene zgrade, piše Politiko.

Skloništa u koja ukrajinska vlada poziva građane prilikom vazdušnih napada su zapravo stanice podzemne železnice, parkinzi ili podrumi.

"I mi smo više puta sišli u podrum naše kuće, ali smo shvatili da smo sigurniji u hodniku iza dvostrukih zidova. Ako se stari podrum sruši, neće biti izlaza", govori Čirva i objašnjava da živi u staroj zgradi u četvrti u centru grada.

Tako im je sinula ideja. Treba kopati dublje pod zemlju, tamo će biti sigurni. Život se u međuvremenu vratio u Harkov, ali smešten samo 40 kilometara od granice s Rusijom, on je daleko od sigurnog grada. Sada su granatiranja na nedeljnoj bazi u odnosu na prethodna svakodnevna.

Najskuplja opcija skloništa 60.000 evra

On i njegovi partneri zato rade na prvom prototipu kompaktnog skloništa od bombi. Ono će, objašnjavaju idejni tvorci, imati sistem ventilacije, autonomno napajanje i rezervoar za vodu. Sastojaće se od potpuno opremljene kuhinje, kupatila i spavaće sobe za tročlanu porodicu. Sklonište čak može imati klimu i internet. Sve to će biti skriveno unutar kompaktnog čvrstog metalnog odeljka s dva ulaza.

"Glavni nam je cilj bio da stavimo sve u kompaktnu veličinu koja se može lako transportovati. Najteže je bilo postići sinergiju svih sastava za održavanje života", rekao je Suslin za Politiko.

Prva skloništa od bombardovanja Shova će koštati 2,4 miliona grivni ili 60.000 evra. Suslin objašnjava da su preduzetnici prvo osmislili najskuplju opciju, ali uskoro planiraju da počnu da rade na pristupačnijim verzijama. Trojka iz Harkova koristi sopstvena sredstva za svoju investiciju.

profimedia

Ilustracija

"Najbolje znamo kako bi krajnji proizvod trebalo da izgleda. Svi imamo decu, iz ratne smo zone, znamo što treba nama i drugima koji žive u gradovima na prvoj liniji. Naglasak je na udobnosti. Želimo da se u našem skloništu osećaju kao kod kuće", rekao je Suslin.

Uvereni su da će i nakon završetka rata njihov posao biti relevantan.

"Nadamo se da će rat završiti ove godine. Međutim, naš je život postao tako nepredvidljiv. Danas imamo rat, juče smo imali kovid, sutra možda nešto drugo. Gradimo siguran podzemni prostor za svoju decu i unuke. I siguran sam da će moja porodica imati pouzdanu zaštitu dugi niz godina", rekao je Suslin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa