Fokus

Šef iranske agencije za atomsku energiju: Iran može da napravi atomsku bombu, ali ne želi

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2022

-

15:29

Šef iranske agencije za atomsku energiju: Iran može da napravi atomsku bombu, ali ne želi
Šef iranske agencije za atomsku energiju: Iran može da napravi atomsku bombu, ali ne želi - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Iran ima tehničke kapacitete da napravi atomsku bombu, ali nema nameru da uradi tako nešto, izjavio je danas šef iranske agencije za atomsku energiju Mohamed Eslami, prenela je novinska agencija Fars.

Eslami je tako ponovio nedavne komentare Kamala Harazija, visokog savetnika vrhovnog vođe Alija Hamneja.

Iran već obogaćuje uranijum do 60 odsto čistoće, što je daleko iznad ranije postavljene granice od 3,67 odsto, predviđenih iranskim nuklearnim sporazumom iz 2015. godine sa svetskim silama, preneo je Rojters. Za nuklearnu bombu je potreban obogaćeni uranijum od 90 odsto.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je napustio nuklearni sporazum 2018. godine, prema kojem je Teheran ograničio obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje međunarodnih ekonomskih sankcija.

Vodeći iranski nuklearni pregovarač Ali Bageri Kani rekao je u nedelju da Iran želi da se pregovori o reaktiviranju nuklearnog sporazuma između Teherana i velikih svetskih sila iz 2015. godine završe što je pre moguće.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet