Evropa

Makron: Nuklearni sporazum sa Iranom mora da uspe

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2022

-

17:54

Makron: Nuklearni sporazum sa Iranom mora da uspe
Makron: Nuklearni sporazum sa Iranom mora da uspe - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju ako se uzmu u obzir interesi regionalnih partnera, uključujući i Izrael.

"Moramo da odbranimo ovaj nuklearni sporazum sa Iranom. I da uzmemo u obzir interese naših prijatelja u toj oblasti, prevashodno Izraela", rekao je Makron tokom zajedničke konferencije za novinare sa izraelskim premijerom Jairom Lapidom, preneo je Rojters.

Poziv koji je Makron uputio 2018. godine o potrebi za "novim nuklearnim sporazumom" sa Iranom je i dalje validan, rekao je Lapid.

"Bili ste tada u pravu, a sada se ispostavlja da ste još više u pravu", kazao je Lapid Makronu.

Lapid je uoči puta rekao da će pritisnuti Makrona povodom iranskog nuklearnog sporazuma, a nedavni pokušaji svetskih sila da se oživi sporazum iz 2015. godine nisu zasad dali rezultat.

Viši pomoćnik Lapida rekao je da se Izrael protivi povratku u sporazum, ali da bi prihvatio stroži dogovor. Makron je još rekao i da je Izrael "srećan" što ima Lapida za novog premijera, kao i da nema alternative političkom dijalogu kako bi se ublažile tenzije između izraelskih i palestinskih vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa