Fokus

Iranski pregovarač: Želimo da se pregovori o nuklearnom sporazumu završe što pre

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2022

-

19:30

Iranski pregovarač: Želimo da se pregovori o nuklearnom sporazumu završe što pre
Glavni iranski pregovarač, Ali Bageri Kani - Copyright Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi, File

veličina teksta

Aa Aa

Najviši iranski nuklearni pregovarač Ali Bageri Kani saopštio je da Iran želi da se pregovori o reaktiviranju nuklearnog sporazuma između Teherana i velikih svetskih sila iz 2015. godine završe što je pre moguće.

"Predložili smo naše ideje u želji da otvorimo put za brz završetak pregovora u Beču. Sa naše strane, spremni smo da završimo pregovore u kratkom roku, ako druga strana bude spremna da učini isto", napisao je Kani na Tviteru, prenosi Rojters.

Kani je to saopštio, komentarišući predlog o reaktiviranju sporazuma koji je u utorak izneo visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je tada objavio da je predložio novi nacrt dokumenta za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma i dodao da nema mesta za velike kompromise, prenosi Rojters.

On je u članku za Fajnenšl tajms naveo da je "stavio na sto" tekst koji se detaljno bavi ublažavanjem sankcija i koracima u vezi sa nuklearnim programom koji su potrebni za oživljavanje sporazuma, formalno poznatog pod nazivom Zajednicki sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

"Posle 15 meseci intenzivnih, konstruktivnih pregovora u Beču i bezbrojnih kontakata sa potpisnicama JCPOA i SAD, zaključio sam da je iscrpljen prostor za dodatne značajne kompromise", rekao je Borelj, preneo je Rojters.

On nije detaljnije govorio o svom predlogu, ali je sugerisao, kao i mnogi zapadni zvaničnici ranije, da ističe vreme za obnovu sporazuma.

Iran je 2015. godine u Beču potpisao sporazum o svom nuklearnom programu sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Rusijom i Kinom, a tim dokumentom je predviđeno da Teheran ograniči svoj nuklearni program, a da mu se zauzvrat ublaže sankcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet