Evropa

Referendum o prevremenim izborima u Slovačkoj propao zbog niske izlaznosti, predsednica parlamentu dala rok

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2023

-

14:24

Referendum o prevremenim izborima u Slovačkoj propao zbog niske izlaznosti, predsednica parlamentu dala rok
Referendum o prevremenim izborima u Slovačkoj propao zbog niske izlaznosti, predsednica parlamentu dala rok - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Referendum u Slovačkoj, koji je tražio od građana da se izjasne o izmenama ustava koje bi omogućile prevremene izbore, nije uspeo zbog niske izlaznosti i njegovi rezultati nisu pravno obavezujući, prenosi AP.

Na referendumu koji je održan u subotu, 97,5 odsto izašlih glasača izrazilo je saglasnost sa promenama ustava, ali je na birališta izašlo samo 27,2 odsto građana sa pravom glasa, prenosi SME.sk.

Da bi referendum bio važeći, na glasanje je moralo da izađe više od 50 odsto birača, odnosno više od 2,2 miliona ljudi. Sadašnji Ustav Slovačke ne poznaje mogućnost prevremenih izbora.

Vladi premijera Eduarda Hegera je izglasano nepoverenje u decembru prošle godine i od tada svi politički akteri traže izlaz iz krize u zemlji.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova je dala rok parlamentu da do kraja januara pronađe rešenje koje bi omogućilo prevremene izbore.

Ako se rešenje ne pronađe u roku, Čaputova je rekla da će izabrati novog premijera i dati mu mandat za sastavljanje privremene vlade, koja će voditi Slovačku do redovnih parlametarnih izbora u februaru 2024. godine.

Komentari (0)

Evropa