Evropa

Počinje zasedanje PS Saveta Evrope: Jedna od tema i tenzije između Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2023

-

10:03

Počinje zasedanje PS Saveta Evrope: Jedna od tema i tenzije između Beograda i Prištine
Tanjug AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Dnevni red prvog ovogodišnjeg zimskog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope proširen je i u okviru debate raspravljaće se o nedavnim tenzijama između Beograda i Prištine, rekla je za Tanjug član delegacije Narodne skupštine Republike Srbije Elvira Kovač.

"Proširen je dnevni red, raspravljaće se i o skorašnjim tenzijama između Beograda i Prištine u okviru tzv. tekuće debate", rekla je Kovač, koja je izabrana za jednog od potpredsednika PSSE.

Kako se dodaje u saopštenju Skupštine Srbije, na početku zasedanja Skupština je ponovo izabrala Tini Kohu iz Holandije za predsednika PS SE, a član delegacije NS RS Elvira Kovač bila je među izabranim potpredsednicima PSSE. 

Skupština je odlučila da u sredu, 25. januara održi rasprave o aktuelnom pitanju "Nedavne tenzije između Beograda i Prištine" i "Razmatranje humanitarnih posledica blokade Lačin koridora".

Među, kako se navodi u saopštenju, najvažnijim događajima zimskog plenarnog zasedanja biće "hitna rasprava o aspektima pravnih i ljudskih prava agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, uz učešće  Oleksandre Matvijčuk, šefice Centra za građanske slobode, dobitnice Nobelove nagrade za mir 2022. godine".  

U fokusu zasedanja biće teme borbe protiv nasilja nad ženama, o ulozi i odgovornosti muškaraca i dečaka u zaustavljanju rodno zasnovanog nasilja nad ženama i o pronalaženju rešenja za bračno zatočeništvo. 

Ostale teme na dnevnom redu uključuju uticaj oružanih sukoba na životnu sredinu, strane borce tzv. Islamske države i njihove porodice koje se vraćaju iz Sirije, kao i etičke, kulturne i obrazovne izazove aplikacija za traženje kontakata. Poslanicima će se obratiti premijerka Islanda Katrin Jakobsdotir i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

U radu zasedanja PSSE učestvuju Biljana Pantić Pilja, šef delegacije, Elvira Kovač, Dubravka Filipovski, Dunja Simonović Bratić, Stefan Jovanović, Aleksandar Marković i Jelena Milošević.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

23.01.2023 14:24

Још један бал вампира...

Evropa