Evropa

U Norveškoj uhapšen bivši komandant Vagner grupe: ''Bačeni smo da se borimo kao topovsko mesto''

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2023

-

15:16

U Norveškoj uhapšen bivši komandant Vagner grupe: ''Bačeni smo da se borimo kao topovsko mesto''
U Norveškoj uhapšen bivši komandant Vagner grupe: ''Bačeni smo da se borimo kao topovsko mesto'' - Copyright Tanjug/AP Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

Bivši komandant ruske paravojne formacije Vagner Andrej Medvedev uhapšen je u Norveškoj. Medvedev je pobegao u Norvešku prešavši rusko-norvešku granicu na Arktiku, nakon čega je zatražio azil u toj zemlji, prenosi Rojters.

"On je uhapšen. Razmatramo da li da zatražimo sudsku odluku o interniranju'', rekao je advokat norveške policije Line Isaksen.

Medvedev je ranije izjavio da je nakon isteka ugovora odbio da nastavi služenje u paravojnoj formaciji, zbog čega se uplašio da će biti pogubljen na isti način kao dezerter iz Vagnera Jevgenij Nužin, koji je ubijen maljem.

''Bačeni smo da se borimo kao topovsko mesto'', rekao je Medvedev. On je naveo da je bio svedok ubistava i maltretiranja ruskih zatvorenika koji su bili dovedeni na liniju fronta s Ukrajinom.

Ruska grupa za ljudska prava Gulagu.net saopštila je danas da je bivšem komandantu privatne milicije Vagner, koji je uhapšen nakon što je pobegao u Norvešku i tražio politički azil, rečeno da će biti deportovan. Grupa je saopštila da su razgovarali telefonom sa Medvedevim i da je on tom prilikom rekao da će biti ''brutalno ubijen'' ako bude vraćen u Rusiju, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa