Evropa

Bivši komandant "Vagnera" traži azil u Norveškoj nakon što je dezertirao

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2023

-

09:36

Bivši komandant "Vagnera" traži azil u Norveškoj nakon što je dezertirao
Bivši komandant "Vagnera" traži azil u Norveškoj nakon što je dezertirao - Copyright Tanjug/AP Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

Bivši komandant ruske paravojne organizacije "Vagner" Andrej Medvedev, koji se borio u Ukrajini, saopštio je da je pobegao u Norvešku i da traži azil nakon što je dezertirao zbog straha za svoj život.

Medvedev, koji se pridružio "Vagneru" 6. jula prošle godine na osnovu četvoromesečnog ugovora, rekao je u video snimku koji je objavio Gulagu.net da je prešao granicu sa Norveškom i da ga je privela norveška policija, prenosi Rojters.

Medvedev je služio u ruskoj vojsci i bio je u zatvoru pre nego što se pridružio "Vagneru", a istakao je da je pobegao iz te grupe nakon što je bio svedok ubistva zarobljenih dezertera iz "Vagnera".

"Bojim se da ću umreti u mukama", rekao je Medvedev osnivaču grupe za ljudska prava Gulagu.net Vladimiru Osečkinu koji je naveo da je pomogao Medvedevu da napusti Rusiju.

Medvedev je rekao da govori iz Osla i da je prešao granicu penjući se preko bodljikave žice, izbegavajući graničnu patrolu sa psima. Prema njegovim rečima gubici su bili veoma veliki nakon što je "Vagner" počeo da šalje veliki broj zatvorenika na front u drugoj polovini 2022.

Sa druge strane, osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin rekao je da Medvedev bio u norveškoj jedinici te grupe i da je "maltretirao zatvorenike".

"Budite oprezni, on je veoma opasan", rekao je Prigožin, a saopštio je njegov portparol. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa