Evropa

"Gradić u kom niko ne zna koliko je mrtvih i ranjenih": Zbog čega Rusi i Ukrajinci vode veliku bitku za mali Soledar

Komentari

Autor: Aleksa Boljanović

11/01/2023

-

16:59

"Gradić u kom niko ne zna koliko je mrtvih i ranjenih": Zbog čega Rusi i Ukrajinci vode veliku bitku za mali Soledar
"Gradić u kom niko ne zna koliko je mrtvih i ranjenih": Zbog čega Rusi i Ukrajinci vode veliku bitku za mali Soledar - Copyright Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih dana ruske invazije na Ukrajinu sve oči su uprte ka istoku – u malo mesto Soledar koje je zadobilo veliku pažnju. Na području oko Soledara i susednog Bahmuta već dugo se vode žestoke i iscrpljujuće borbe, koje su se poslednjih dana dodatno intenzivirale, ali se mogu čuti različite trdnje sa ukrajinske i ruske strane o tome ko kontroliše Soledar. Analitičari ocenjuju da mesto nema veliki strateški značaj, ali da može imati psihološki jer se ruske snage već dugo konstatnno suočavaju sa neuspesima na ratištu.

Kakva je situacija u gradiću koji je poprište velikih borbi svedoči izjava ukrajinskog vojnika koji je naveo da "ima toliko mrtvih, da ih više ni ne broje". "Situacija je teška, držimo se do poslednjeg", rekao je vojnik za CNN koji nije identifikovan iz bezbednosnih razloga.

On je govorio i o dinamici ratišta u kojoj se kontrola nad određenim zgradama svakodnevno menjala. "Niko vam neće reći koliko ovde ima ranjenih. Zbog toga što to niko tačno ne zna. Ni u rukovodstvu, nigde. Pozicije se zauzimaju i gube konstantno. Ono što je danas naša kuća, sutradan postaje Vagnerova", rekao je. 

Navodi i da niko sa sigurnošću ne može da kaže ko se prebacio na koju poziciju i ko šta drži jer postoji veliki deo Soledara za koji svi tvrde da je pod njihovom kontrolom.

S druge strane, Jevgenij Prigožin je objavio fotografiju na kojoj se navodno nalazi u rudniku u Soledaru zajedno sa vojnicima, ali njena autontičnost još nije potvrđena. On je prethodno rekao da su oni zauzeli Soledar, ali da je u centru grada formiran kotao u kojem se vode urbane borbe. Međutim, od ukrajinskih vojnih zvaničnika više puta su stigle drugačije tvrdnje.  

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

Portparol istočne vojne komande ukrajinskih snga Sergij Čerevati rekao je za ukrajinsku televiziju da je bitka za Soledar važna i da ukrajinske snage nisu dozvolile ruskim snagama da probiju linije fronta, prenosi Rojters. "Grad nije pod kontrolom Ruske Federacije. U toku su žestoke borbe. Situacija je tamo komplikovana", naveo je on.

Zašto je Soledar sada u fokusu?

Ono što je očigledno, borbe oko Soledara su se intenzivirale. Međutim, istoričar Aleksandar Životić kaže za Euronews Srbija da je ipak reč o jednom vrlo malom prostoru.

"Pošto je očigledno došlo do jednog usporavanja na čitavom frontu, sad su intenzivnije borbe u tom delu i naglašava se to. Međutim, ako uporedite intenzitet borbi na čitavom frontu ranije i sada, vidite da je to ipak mnogo niži nivo", napomenuo je Životić.

Soledar je malo mesto koje je pre rata imalo oko 10.000 stanovnika. Tu se nalazi nekoliko rudnika soli oko kojih je formirano naselje. Među analitičarima već dugo postoje različita tumačenja o tome zašto se vode toliko žestoke borbe za Soledar, a Životić vidi nekoliko mogućih razloga. 

"Jedan od ciljeva je tu pre svega okruženje Bahmuta. Međutim, pitanje je da li bi zauzimanjem Soledara došlo do toga. Drugi veoma bitan razlog, po meni mnogo važniji u čitavoj priči o Bahmutu i Soledaru jeste pokušaj, odnosno nastojanje da se na taj način osujeti ukrajinska ofanziva na pravcu između Svatova i Kremine. Zato što su praktično ukrajinske snage došle dotle da drže tu komunikaciju pod vatrom. Druga stvar, vrlo su blizu Kremine, a eventualni pad Kremine otvorio bi vrata čitave Luganske oblasti i u tome je suština", objašnjava Životić.  

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

Takođe, Bela kuća je nedavno objavila da se Jevgenij Prigožin bori za kontrolu nad rudnicima.

"Prigožin ide na to, tu operišu trupe njegove privatne vojske. A on važi za tzv. Putinovog kuvara, čoveka koji se bavi ketering industrijom. I na Zapadu se mnogo o tome spekuliše. Ima logike. Ne možemo mi to da dokažemo ni opovrgnemo, ali ne ratuje on džabe. Mnogo je uložio u taj rat", rekao je Životić.

Važnost psihološkog momenta

Kada se govori o značaju borbi za Soledar i Bahmut, istoričar kaže da bi trebalo dodati još jedan važan element, a to je da je Rusima to veoma značajno zbog psihološkog aspekta.

"Od avgusta oni praktično nemaju nijedan značajan uspeh na frontu. To je suviše dug period. I ne samo da nemaju uspeha, nego imaju i velike neuspehe. Izgubili su više od 40 odsto onog što su osvojili u toku rata. To nije samo povlačenje u Harkovskoj, Luganskoj, delom i Donjeckoj oblasti, već i pad Hersona. To je najveći grad koji su vrlo lako zauzeli na početku rata", rekao je Životić.  

Navodi i da je činjenica da ruske trupe imaju ogromne gubitke i da se to videlo na snimcima, ali napominje da je intrigantno da se na jednom tako malom prostoru koji nema tako veliki operativni značaj koristi toliki broj ljudi i da se intenzivno deluje. 

"Kad pogledate Soledar i Bahmut, broj stanovnika i teritoriju, to vam je kao jedna beogradska opština. Ceo taj kraj ima stanovnika reciomo kao Voždovac ili Zemun, i to pre rata. Danas, nema ni trećinu toga", istakao je Životić.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

Na pitanje šta bi se dogodilo ukoliko bi bilo potvrđeno da je Soledar pod ruskom kontrolom, kaže da bi se pritisak na Bahmut verovatno povećao, uz napomenu da je ipak reč o borbama koje dugo traju. 

"Pitanje je koliko trupe na tom pravcu imaju više snage za nešto, i sa jedne i sa druge strane. Pogledajte koliko se karakter rata promemio. Prvih nedelja govorili smo o mogućem padu Kijeva, Černigova, Harkova. Sad se govori o tome da li je neko zauzeo ili odbranio Soledar. Sad se vodi polemika da li je zauzet istočni ili centralni deo Soledara", zaključuje Životić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa