Evropa

Područje oko Bahmuta epicentar jedne od najžešćih bitaka u ratu u Ukrajini: Teška borba za svaki pedalj teritorije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2023

-

12:38

Područje oko Bahmuta epicentar jedne od najžešćih bitaka u ratu u Ukrajini: Teška borba za svaki pedalj teritorije
Područje oko Bahmuta epicentar jedne od najžešćih bitaka u ratu u Ukrajini: Teška borba za svaki pedalj teritorije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sinoć su se žestoke borbe odvijale u okolini Bahmuta na istoku Ukrajine – to je jedino izvesno i ono što potvrđuju i ruski i ukrajinski zvaničnici, ali i vojni analitičari. Međutim, tvrdnje Kijeva i Moskve o uspesima i jedne i druge strane na tom područuju se razlikuju. 

Ruske snage pokušavaju da zauzmu Bahmut još od leta, a pretprele su značajne gubitke na drugim mestima u Ukrajini. Taj grad je postao epicentar jedne od najkrvavijih bitki tokom ruske invazije, a širom Ukrajine se pojavio poklič "Zadrži Bahmut", piše Njujork Tajms. Ruske trupe se bore da zauzmu to mesto tako što bi ga okružile i prethodno zauzele susedna mesta, uključujući i Soledar koji se nalazi severoistočno na liniji fronta.

Međutim, i borba za Soledar se odužila, a ukrajinske snage su kopale i utvrđivale odbrambene položaje. Upravo se borbe oko Soledara poslednjih dana pominju kao one najžešće, dok zvaničnici u Kijevu navode da su u toku snažni ruski napadi.

profimedia

 

"Nakon neuspešnog pokušaja da zauzme Soledar, neprijatelj se pregrupisao, obnovio gubitke, rasporedio dodatne jurišne jedinice, promenio taktiku i pokrenuo snažan napad", navela je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar u objavi na Telegramu.

Kako se naglašava u objavi, neprijatelj bukvalno napreduje "preko tela sopstvenih vojnika", masovno koristeći artiljeriju, višecevne raketne bacače i minobacače. Sergij Čerevati, portparol ukrajinske vojske, rekao je da je Rusija uspela da "koncentriše više svojih jedinica" oko Soledara i da tamo raspoređuje i plaćenike koji rade za grupu Vagner.

Tanjug/AP Photo/LIBKOS

 

Da su Rusi najveće napore usmerili ka Soledaru potvrđuje i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je zahvalio svim ukrajinskim vojnicima koji brane Bahmut i onima koji odolevaju u Soledaru. 

"Izuzetno je teško - tamo skoro da nema celih zidova... Zahvaljujući nepokolebljivosti naših vojnika tamo, u Soledaru, osvojili smo dodatno vreme i dodatne snage za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

Tanjug AP/Libkos

 

On ističe da su ruske snage izgubile hiljade ljudi kod Soledara i da je, kako je naveo, "sve tlo kod Soledara pod leševima" ruskih snaga. "Ovako izgleda ludilo", poručio je.

U međuvremenu je britansko Ministarstvo odbrane u redovnom obaveštajnom izveštaju navelo da ruske trupe i plaćeničke formacije grupe "Vagner" najverovatnije drže pod kontrolom veći deo Soledara nakon napretka koji su ostvarile u poslednja četiri dana. 

"Rusi žele da odseku ukrajinske kanale snabdevanja"

Šta se zapravo dešava u gradu koji je trenutno u centru zbivanja kada je reč o ruskoj invaziji na Ukrajinu? Marina Miron sa odeljenja za studije rata na Kings koledžu u Londonu za DW objašnjava da Rusi pokušavaju da zauzmu to mesto i naprave polukrug, čime bi odsekli ukrajinske kanale snabdevanja. 

Ona podseća na izjave čelnika plaćeničke Vagner grupe Jegenija Prigožina da su Soledar i Bahmut povezani podzemnim sistemima i da bi zauzimanje Soledara značilo da Rusi imaju veće šanse za napredak ka Bahmutu. 

"Oni pokušvaju da okruže Soledar sa zapada, juga i sa severa. Bahmut je okružen sa juga i sa istoka. To je trenutna pozicija, ali ukrajinske snage i dalje izdržavaju, pretvorili su gradove u svojevrsne tvrđave i uspevaju da zadrže pozicije", ističe Marina Miron. 

Napominje da ideja zauzimanja Bahmuta i Soledara nije nova i da je to bila strateška pozicija za napredovanje ka Slavjansku i Kramatorsku tako što bi se ponovio scenario iz Severodonjecka i Lisičanska. 

Tanjug/AP

 

"Nakon što je Rusija izgubila Izjum, Bahmut je politički i vojno i dalje važan cilj za Ruse zbog lokacije. Za Vagner grupu je očigledno važno da pokažu neki oblik napretka nakon što su Rusi izgubili toliko ključnih strateških gradova u poslednjoj fazi rata", istakla je analitičarka. 

Međutim, Njujork Tajms prenosi tvrdnje analitičara koji kažu da, čak i u slučaju da Soledar padne pod rusku kontrolu, ne bi nužno usledio kolaps Bahmuta. Dok se borbe na istoku sužavaju na sve manjem prostoru, a Ukrajina angažuje sve više snaga za odbranu, svaki pedalj teritorije će biti sve teži za osvajanje. 

"Nedavni ruski uspesi ne nagoveštavaju opkoljavanje Bahmuta, suprotno onome što tvrde ruski izvori", navodi Institut za proučavanje rata. Ovaj tink tenk sa sedištem u Vašingtonu opisuje priče o okruživanju Bahmuta kao "bizarne", s obzirom na spor tempo napretka Rusije i na jačinu odbrane Ukrajine.

"Teške i divlje borbe"

Visoki američki odbrambeni zvaničnik je na brifingu sa novinarima 9. januara opisao situaciju kod Bahmuta. Iz njegovih reči može se videti koliko su borbe u tom području žestoke.  

"U proteklih nekoliko meseci ova bitka za Bahmut je bila zaista divlja. Ono što mislim kad kažem divlja, je da govorimo o hiljadama i hiljadama artiljerijskih udara koji su razmenjeni", naveo je.  

Rekao je da je Vagner grupa angažovala zatvorenike koji uz mobilisane vojnike preuzimaju teret ukrajinskog odgovora, a za njima idu bolje obučene snage koje se kreću iza njih da bi zauzele teren.

Tanjug AP/Libkos

 

"Ako se vratite nazad u rusku istoriju, videćete da ima mnoštvo primera da Rusi menjaju živote pojedinaca za metke, i to vidimo u ovoj oblasti", rekao je američki zvaničnik uz ponavljanje da je reč o "teškim i divljim" borbama. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

10.01.2023 13:12

Соледар практично ослобођен, следи ослобађање Бахмута а руска офанзива још ниеј ни почела, то су само припреме. Након што Суровикин обави све неопходне припреме - Украјина ће цела бити ослобођена од НАТО окупатора и укро--нациста. Слобода Украјинском народу.

Evropa