Evropa

Papa Franja: Ratovi kao ovaj u Ukrajini su "zločin protiv Boga i čovečanstva"

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2023

-

12:16

Papa Franja: Ratovi kao ovaj u Ukrajini su "zločin protiv Boga i čovečanstva"
Papa Franja: Ratovi kao ovaj u Ukrajini su "zločin protiv Boga i čovečanstva" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom današnjeg redovnog godišnjeg govora pred diplomatama akreditovanim u Vatikanu, papa Franja ocenio je da su ratovi poput oružanog sukoba koji se vodi u Ukrajini, gde su civilna područja izložena neselektivnim razaranjima - "zločin protiv Boga i čovečanstva".

Prema rečima pape Franje napadi na civilnu infrastrukturu u kojima ljudi ginu od oružja, gladi i hladnoće predstavljaju ratni čin usmeren na neselektivno uništavanje celih gradova ili ogromnih oblasti, ali i zločin protiv Boga i čovečanstva koji zaslužuje čvrstu i nedvosmislenu osudu, prenosi Rojters.

"Nažalost, danas se ponovo povećava nuklearna pretnja i svet ponovo oseća strah i teskobu", rekao je papa, podsećajući okupljene na kubansku raketnu krizu 1962. godine.   

Poglavar rimokatoličke crkve je ponovio svoj apel da se potpuno zabrani nuklearno oružje i ocenio da je posedovanje takvog oružja "nemoralno".

Papa Franja je u svom govoru osudio vlasti u Iranu zbog izvršenja smrtnih kazni nad učesnicima demonstracija, zatražio veće poštovanje za žene i podsetio na smrt mlade Iranke u pritvoru policije za moral.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa