Fokus

Papa Franja pozvao na unapređenje ljudskih prava u Bahreinu

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

23:02

Papa Franja pozvao na unapređenje ljudskih prava u Bahreinu
Tanjug/AP/Hussein Malla - Copyright Tanjug/AP/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja je danas, prvog dana posete Bahreinu pozvao na unapređenje ljudskih prava, nakon kritike nevladinih organizacija zbog diskriminacije šiita u toj zemlji.

Papa je danas doputovao u četvorodnevnu posetu maloj muslimanskoj monarhiji u Persijskom zalivu, koja će uglavnom biti posvećena međuverskom dijalogu.

"Poštovanje, tolerancija i verske slobode koji su priznati u Ustavu Bahreina moraju se neprestano primenjivati kako bi se uklonila diskriminacija i kako se temeljna ljudska prava ne bi kršila, nego unapređivala", rekao je papa u govoru pred predstavnicima vlasti, civilnog društva i diplomatskog kora u palati Al-Sahir u gradu Avaliju, prenose agencije.

Od protesta 2011. na tragu Arapskog proleća Bahrein se često nalazi na meti kritike nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija zbog progona političkih neistomišljenika, posebno onih iz šiitske zajednice u zemlji koju vodi sunitska dinastija.

Papa je istovremeno istakao i da je potrebno garantovati poštovanje i pažnju ljudima na marginama društva, poput migranata i zatvorenika.

Vatikanski izvor je naveo da će poglavar Rimokatoličke crkve zamoliti kralja Hamada ben Isu al-Kalifu prilikom njihovog susreta da oslobodi šiitske zatvorenike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet