Fokus

Papa u Kazahstanu: Svetu je potreban mir i "povratak harmonije" između Azije i Evrope

Komentari

Autor: FoNet

14/09/2022

-

07:53

Papa u Kazahstanu: Svetu je potreban mir i "povratak harmonije" između Azije i Evrope
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja doputovao je danas u višednevnu posetu Kazahstanu, gde je na sastanku sa civilnim vlastima i diplomatskim korom u Nur Sultanu ukazao na hitnost kojom je svetu potreban mir i "povratak harmonije".


Na 38. apostolskom putovanju van Italije, papa je rekao da sećanje na Kazahstan nosi "slavnu istoriju kulture, čovečanstva i patnje", podsetivši na logore i masovne deportacije koje su se desile "u istoriji zemlje".

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Uprkos tome, "Kazahstanci nisu dozvolili da ostanu zatočenici ovih nepravdi: sećanje na vašu izolovanost dovelo je do duboke zabrinutosti za uključivanje", kazao je papa.

Poglavar rimokatoličke crkve pozvao je na harmoniju između azijskog i evropskog kontinenta. Ocenio je da 550 etničkih grupa i više od 80 jezika, uz istorijske, kulturne i verske osobenosti, čine Kazahstan "jedinstvenom multietničkom, multikulturalnom i multireligijskom laboratorijom i otkrivaju njen poseban poziv da bude zemlja susreta".

Papa Franja je objasnio da je u Kazahstan došao da bi istakao "važnost i hitnost tog aspekta susreta, čemu su religije posebno pozvane da doprinesu". Verska sloboda, dodao je, predstavlja najbolji kanal za građanski suživot.

Poslednjih meseci u zemlji je počeo proces demokratizacije, "sa ciljem jačanja nadležnosti parlamenta i lokalnih vlasti i, uopšte, veće raspodele vlasti", što je zahtevan proces i zahteva istrajnost, "bez okretanja unazad".

Papa je ocenio da Kazahstan, zbog pozicije geopolitičke raskrsnice, ima "fundamentalnu ulogu u smanjenju broja sukoba". Pontifeks je, misleći na globalnu posvećenost miru, pohvalio odricanje Kazahstana od nuklearnog oružja i njegove napore da razvije energetsku i ekološku politiku, usredsređenu na smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i ulaganje u čiste izvore energije.

Kazahstan vratio naziv glavnog grada

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev pristao je da vrati nekadašnji naziv glavnog grada zemlje, Astana, samo tri godine nakon što ga je preimenovao u čast svog prethodnika, rekao je njegov portparol.

Portparol Tokajeva, Ruslan Želiban rekao je da je predsednik pristao na promenu imena nakon inicijative grupe poslanika, prenosi AP. Jedan od prvih poteza Tokajeva po preuzimanju dužnosti 2019. godine nakon što je predsednik Nursultan Nazarbajev otišao sa funkcije bio je da pozove da se glavni grad Kazahstana, Astana, nazove Nur-Sultan.

Nazarbajev, koji je vodio zemlju tri decenije pod Sovjetskim Savezom i nakon što je stekao nezavisnost 1991. godine, preselio je glavni grad iz Almatija u Astanu 1997.

Taj potez je bio naširoko doveden u pitanje zbog relativne izolacije grada u severnim stepama i ozloglašenih hladnih zima u kojoj temperature padaju na čak 51 stepen Celzijusa ispod nule.

On je od grada napravio izložbeni prostor blistave arhitekture, uključujući i toranj za posmatranje, gde posetioci mogu da stave svoje ruke u otisak Nazarbajevljevih ruku.

Nakon što se povukao, Nazarbajev je zadržao ogroman uticaj na mestu šefa vladajuće stranke i saveta za bezbednost okruga, navodi AP. Tokajev ga je uklonio sa tih funkcija nakon smrtonosnih nemira u januaru koji su bili delimično podstaknuti nezadovoljstvom zbog moći koju je Nazarbajev još uvek imao, dodaje američka agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet