Evropa

"Putinov kuvar" otkrio zbog čega Moskva silno želi da zauzme Bahmut: "Ta mreža je šlag na torti"

Komentari

Autor: Jutarnji

07/01/2023

-

22:56

"Putinov kuvar" otkrio zbog čega Moskva silno želi da zauzme Bahmut: "Ta mreža je šlag na torti"
"Putinov kuvar" otkrio zbog čega Moskva silno želi da zauzme Bahmut: "Ta mreža je šlag na torti" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vođa najistaknutije grupe plaćenika Rusije, Vagner, rekao je u subotu da želi da njegove snage i regularna ruska vojska zauzmu mali grad Bahmut na istoku Ukrajine jer se u njemu nalaze "podzemni gradovi" u kojima mogu da budu smeštene trupe i tenkovi.

Petomesečno nastojanje Rusije da zauzme Bahmut zaintrigiralo je neke zapadne vojne analitičare, koji su rekli da bi veliki gubici na ruskoj strani i činjenica da je Ukrajina izgradila odbrambene linije u blizini značili Pirovu pobedu za Rusiju, ako do nje dođe, piše Jutarnji.

Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke grupe Vagner koja se bori za Bahmut, u subotu je detaljno otkrio zašto bi ova pobeda bila toliko važna.

"Šlag na torti je rudnički sistem Soledar i Bahmut, koji je zapravo mreža podzemnih gradova. Ne samo što tu može da stane velika grupa ljudi na dubini od 80-100 metara, već može i da pokređe nekove i borbena vozila", rekao je Prigožin.

Prigožin, koji bi verovatno stekao politički kapital u Moskvi ako bi Bahmut pao u ruske ruke, s obzirom na ulogu Vagnera u tamošnjim borbama, rekao je da su podzemni kompleksi gomilali oružje još od Prvog svetskog rata.

Njegove izjave su se odnosile na velike rudnike soli i drugih ruda u okolini, gde postoji više od 160 kilometara tunela i velika podzemna prostorija u kojoj su se u mirnim vremenima igrali fudbalski mečevi i koncerti klasične muzike.

Zvaničnik Bele kuće rekao je u četvrtak da veruje da je Prigožin želeo da preuzme kontrolu nad rudnicima soli i gipsa u toj oblasti iz komercijalnih razloga. Ništa nije spomenuo o njihovoj navodnoj podzemnoj vojnoj korisnosti.

Prigožin, koji je pod zapadnim sankcijama, naveo je i druge prednosti zauzimanja Bahmuta, nazivajući ga "ozbiljnim logističkim centrom" sa jedinstvenim odbrambenim utvrđenjima.

On je komentarisao na Telegramu dok je granatiranje odjekivalo skoro praznim ulicama Bahmuta u subotu uprkos samoproglašenom prekidu vatre na ruskoj strani povodom obeležavanja pravoslavnog Božića, što je Kijev odbacio kao zamku.

Bahmut, koji Rusija naziva Artjomovsk, žarište je najintenzivnijih borbi u Ukrajini, a Prigožinovi komentari došli su nakon što je drugi Telegram kanal povezan sa Vagner grupom tvrdio da je Rusija zauzela strateški važno naselje na obodu Bahmuta.

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je ranije u subotu o teškim borbama na istoku Ukrajine.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane rekao je da je grad Soledar, koji je blizu Bahmuta i dom rudnika soli, i dalje pod kontrolom Ukrajine uprkos teškim ruskim napadima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa