Evropa

RAT U UKRAJINI Okončana potraga za stradalima u Dnjepru, broj žrtava porastao na 44

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

17/01/2023

-

07:52

RAT U UKRAJINI Okončana potraga za stradalima u Dnjepru, broj žrtava porastao na 44
RAT U UKRAJINI Okončana potraga za stradalima u Dnjepru, broj žrtava porastao na 44 - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, LIBKOS

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 328. dan ruske invazije na Ukrajinu. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je sinoć da bi infrastruktura ukrajinske prestonice mogla da se uruši svakog trenutka jer sporadični raketni napadi Rusije sa padom temperatura stavljaju lokalne vlasti pod sve veći pritisak. Pozvao je zapadne saveznike da ubrzaju isporuku sistema protivvazdušne odbrane. U međuvremenu, zapadni lideri nastavili su sa osudama ruskog napada na stambeni blok u Dnjepru gde je broj poginulih povećan na 40. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je pak, da ruske snage "nisu gađale stambene zgrade" već da je "dejstvovala ukrajinska PVO".

Ključni događaji:

  • Završena operacija potrage i spasavanja u Dnjepru, broj stradalih porastao na 44
  • Šojgu najavio povećanje broja aktivnih pripadnika vojske na 1,5 miliona 
  • Arestovič podneo ostavku zbog izjave o raketi u Dnjepru
  • Kancelarija UN-a za ljudska prava: U Ukrajini ubijeno više od 7.000 civila
  • U napadu na stambeni blok u Dnjepru poginulo 40 ljudi
  • Peskov: Rusija ne gađa stambene zgrade, dejstvovala ukrajinska PVO
  • Kličko: Infrastruktura Kijeva mogla bi da se uruši svakog trenutka
  • Berbok pozvala na osnivanje međunarodnog tribunala za Ukrajinu
  • Putin i Erdogan pokrenuli pitanje razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

  Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.00 Putin: Sprečiti izvoz prinosa naredne žetve, zemlji potrebne stabilne rezerve

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da bi celokupan izvoz predstojećeg prinosa žetve žitarica trebalo sprečiti jer su zemlji potrebne stabilne rezerve.

"Iako postoji potreba da obezbedimo finansijske rezultate kompanija koje posluju u sferi agrobiznisa, ne možemo dozvoliti da se sve iznese u inostranstvo. Potražnja će biti velika i već postoji, uprkos svim logističkim, teretnim i ograničenjima osiguranja. Definitivno su nam potrebne rezerve za koje ne znamo rezultate poljoprivrednog učinka u 2023. godini", rekao je Putin, prenosi TASS.

20.00 Prvi susret načelnika generalštabova SAD i Ukrajine

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske general Mark Mili prvi put se danas sastao sa načelnikom ukrajinskog generalštaba Valerijem Zalužnim u blizini granice Ukrajine i Poljske. Sastanak, koji je održan u vreme kada se približava prva godišnjica rata u Ukrajini, ukazuje na sve jače veze vojske dve zemlje, ocenjuje AP. Mili je sa Zalužnim razgovarao nekoliko sati na nepoznatoj lokaciji na jugoistoku Poljske. Njih dvojica su tokom protekle godine često razgovarali o ukrajinskim vojnim potrebama i situaciji na ratištu, ali se nikada nisu lično sastali.

19.26 Kleverli poziva NATO da poveća pomoć Ukrajini

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli pozvao je članice NATO da povećavaju obim snabdevanja Kijeva oružjem kako bi pomogli Ukrajini da pobedi Rusiju.

"Poruka koju šaljemo Putinu jeste da smo se obavezali da ćemo podržavati Ukrajince dok ne pobede", rekao je Kleverli na forumu u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, prenosi Rojters. 

16.50 Sud u Kijevu odobrio hapšenje Janukoviča u odsustvu

Sud u Kijevu odobrio je hapšenje bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča u odsustvu, a u slučaju "Evromajdana", saopštila je Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine, prenosi RIA novosti.

Kako je saopšteno iz kancelarije državnog tužioca, Januković je sa čelnicima Službe bezbednosti i Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, ministrom odbrane i drugim visokim funkcionerima pravosudnih organa, od 18. do 20. februara 2014. godine "bez pravnog osnova organizovao upotrebu specijalnih sredstava, vojne opreme, vatrenog oružja za nasilno suzbijanje i rasterivanje demonstranata“  tokom Evromajdana, masovnih demonstracija koje su počele u novembru 2013. godine, a nakon što je ukrajinska vlada odbila da potpiše sporazum o bližoj integraciji s EU.

16.34 Raste pritisak na Nemačku da isporuči Leoparde Ukrajini

Nemački saveznici pojačali su pritisak na kancelara Olafa Šolca da odobri slanje Leopard tenkova Ukrajini uoči njegove posete Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Trudimo se da organizujemo veću podršku za Ukrajinu i nadamo se da će neki od partnera, saveznika dati tenkove Ukrajini", poručio je poljski predsednik Andžej Duda na panelu u Davosu, navodi Rojters.

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda je rekao da je čvrsto veruje da bi Nemačka trebalo da obezbedi Leopard tenkove Ukrajini.

"Nemamo luksuz za takva odlaganja, to se mora uraditi brzo", rekao je on i dodao da će isporuke tenkova biti strateški deo sledeće faze rata u Ukrajini.

Finski ministar inostranih poslova Peka Havisto rekao je da je Helsinki spreman  za slanje tenkova, ali da još čekaju odobrenje Nemačke.

"Finska ima neke od ovih tenkova, ali ih nema dovoljno, ali ako postoji potreba onda je vredno. Potrebni su Ukrajini, ali Nemačka ima ključnu ulogu u odluci", rekao je Havisto.

profimedia

 

15.48 Moskva proširila listu sankcija predstavnicima EU koji ne mogu u Rusiju

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Moskva, kao odgovor na neprijateljske akcije EU proširila listu predstavnika evropskih organizacija i država članica Unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju. Napominje se da je reč o rukovodstvu agencija za provođenje zakona zemalja EU koje su uključene u pružanje vojne pomoći Ukrajini, zatim, državnim i komercijalnim strukturama koje snabdevaju Kijev oružjem i vojnom opremom, kao i o pojedincima koji dižu glas protiv Rusije, prenela je RIA Novosti.

14.39 Putin: Pozitivna dinamika ruske ekonomije

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na sastanku sa predstavnicima vlade da je stvarna dinamika u oblasti ekonomije u prošloj godini bila pozitivna.  Kako je naveo, domaći proizvod pao je za samo 2,1 odsto za 11 meseci, a do kraja godine očekuje se pad od 2,5 odsto, prenosi RIA novosti.   Govoreći o situaciji u energetici, Putin je istakao da je, uprkos sankcijama, proizvodnja nafte povećana za oko dva odsto i iznosila je 535 miliona tona.  Zbog povećanja svetskih cena gasa, ruska preduzeća su smanjila njegovu proizvodnju, ali je povećan priliv budžeta za deset odsto, dodao je. 

14.38 Poljska planira da sa partnerima sakupi 100 tenkova i pošalje ih Ukrajini

Poljske vlasti planiraju da okupe međunarodnu koaliciju zemalja koje poseduju tenkove "lepoard" kako bi predale čitavu brigadu od 100 ovih borbenih vozila Ukrajini, izjavio je danas poljski predsednik Andžej Duda na Forumu u Davosu.

"Pravimo koaliciju, uniju zemalja koja će, nadam se, da preda tenkove 'leopard' Ukrajini. Postoji nekoliko zemalja koje imaju te tenkove, verujem da ćemo uspeti da formiramo i isporučimo tenkovsku brigadu Ukrajini", rekao je Duda, preneo je TASS.

13.47 Završena operacija potrage i spasavanja u Dnjepru 

Ukrajinske vlasti sopštile su da je operacija pretraživanja ruševina stambene zgrade u Dnjepru završena. Zgradu u Dnjepru u subotu je pogodio ruski projektil. Ukupno su poginule 44 osobe, uključujući petoro dece, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo obrane. Daljnjih 79 je povređeno, a među njima je 16 deca.

Prijavljeno je da se 47 osoba vodi kao nestalo, 23 su pronađene mrtve, a četiri žive.

13.08 Lajen: Ukrajini uplaćeno prvih tri milijarde evra pomoći od 18 planiranih

Evropska komisija isplatila je danas prvu ratu od tri milijarde evra iz paketa makrofinansijske pomoći od 18 milijardi evra za Ukrajinu. Odluku je objavila predsednica EK Ursula fon der Lajen iz Davosa.

“Juče je Komisija dala tri milijarde evra finansijske podrške. Ovo je prva tranša našeg paketa podrške od 18 milijardi evra za 2023 godinu. Ovo će ojačati finansijsku stabilnost Ukrajine, pomoći u isplati plata i penzija i obezbediti rad bolnica, škola i stambenih usluga”, rekla je ona u govoru u Davosu.

Fon der Lajn je dodala i da je EU uvela “najjače sankcije ikada zbog kojih se ruska ekonomija suočava sa decenijom regresije, a njena industrija nema nikakvu modernu i kritičnu tehnologiju”. 

 

 

12.17 Jermak:Preko 9.000 civila poginulo je od početka rata u Ukrajini

Više do 9.000 civila, uključujući 453 dece, ubijeno od početka rata u Ukrajini prošlog februara, izjavio je danas u Davosu Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika.

"Registrovali smo 80.000 zločina koje su počinili Rusi i ubijeno je više od 9.000 civila, od kojih je 453 dece", rekao je Jermak tokom Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davos, prenosi Rojters.

"Nećemo oprostiti nijedan čin mučenja ili oduzeti život, svaki zločinac će odgovarati", rekao je on i dodao da Ukrajina želi da specijalni međunarodni tribunal sudi ruskim političarima i reparacije za ratna razaranja.

11.48 Kličko:Pozitivne odluke sa Nemačkom u vezi s oružjem

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je danas da je razgovarao sa nemačkim vicekancelarom Robertom Habekom o daljoj podršci i pomoći Ukrajini koja uključuje i isporuke oružja, i da su donete „pozitivne odluke“.

"Razgovarali smo o daljoj podršci i pomoći. Posebno o dostavljanju oružja. Pozitivne odluke su donete. Dobre vesti stižu uskoro", napisao je Kličko na Telegramu, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Kijeva nije izneo druge detalje sastanka, koji je održan na marginama Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom gradu Davosu, ali se Ukrajina nada da će joj Nemačka obezbediti tenkove koji bi joj pomogli u odbrani od napada Rusije, navodi britanska agencija. Prva dama Ukrajine Olena Zelenska, koja boravi u Davosu, obratiće se danas na 53. Svetskom ekonomskom forumu, pokušavajući da za svoju zemlju dobije veću pomoć i podršku u ratu protiv Rusije. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon što je lično boravio u Vašingtonu, kako bi ojačao podršku Ukrajini u prvom poznatom putovanju u inostranstvo od početka rata, sutra će se putem video veze takođe obratiti učesnicima Svetskog ekonomskog foruma.

11.43 Šojgu najavio povećanje broja aktivnih pripadnika vojske na 1,5 miliona

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu održao je danas sastanak sa ruskim vojnim vrhom, na kojem je najavio povećanje broja aktivnih pripadnika ruskih oružanih snaga na 1,5 miliona. Na sastanku kojem su prisustvovali zamenici ministra Šojgua, glavnokomandujući oficiri oružanih snaga i drugi visoki vojni zvaničnici, predočeno je da će povećanje brojnog stanja ruskih oružanih snaga biti sinhronizovano sa isporukama naoružanja i razvojem infrastrukture, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u MO Rusije, prenosi TASS.

11.00 Arestovič podneo ostavku zbog izjave o raketi u Dnjepru

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Oleksij Arestovič, podneo je ostavku nakon izjave da je ukrajinska PVO oborila rusku raketu koja je pogodila zgradu u gradu Dnjepar, kada je, prema najnovijim informacijama, poginula 41 osoba.

Arestovič je 14. januara izjavio da su ukrajinske snage PVO oborile rusku raketu ispaljenu na grad Dnjepar i da je ona pala na višespratnicu, prenosi Interfaks Ukrajina. Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine je to odmah demantovalo.

Kasnije je zvaničnik u kabinetu Zelenskog izjavio da je zgrada u Dnjepru uništena ruskom krstarećom raketom tipa X-22 i da „nijedna raketa PVO nije mogla da izazove ni pola takvog razaranja“.

profimedia

 

 

09.49 Telo deteta pronađeno u ruševinama, broj stradalih u Dnjepru porastao na 41

Spasioci su jutros pronašli telo deteta u ruševinama visoke stambene zgrade koju je tokom vikenda pogodila Rusija, tvrde ukrajinski zvaničnici.

Kirilo Timošenko, zamenik šefa kancelarije predsednika Ukrajine je na Telegramu naveo da je u 09.46 sati ispod ruševina porušene stambene zgrade na 4. spratu pronađeno je telo jednog mrtvog deteta. Ukupno je poginula 41 osoba (od toga četvero dece), 79 osoba je povređeno (od toga 16 dece), a 39 osoba je spaseno (od toga šestero dece).

09.19 Ambasada Rusije: Zabrane zastava neprihvatljiva politizacija sporta

Ambasada Rusije u Australiji ocenila je danas da je odluka o zabrani ruske i beloruske zastave na teniskom Australijan openu, još jedan primer neprihvatljive politizacije sporta. Ruska ambasada u objavi na Telegramu navodi da je, "pored već postojeće diskriminacije ruskih tenisera politikom 'neutralne zastave', teniski savez Australije sada otišao još dalje i odlučio da zabrani navijačima da ih podržavaju", prenosi list Izvestija. 

08.51 U Dnjepru se traga za još 25 osoba

Ukrajinske službe za hitne slučajeve saopštile su da se 25 osoba i dalje vodi kao nestalo nakon raketnog napada na stambeni blok u Dnjepru tokom vikenda u kojem je poginulo najmanje 40 ljudi, uključujući troje dece. Navodi se da je 39 osoba spaseno, uključujući šestoro dece. Poginulo je 40 ljudi, uključujući troje dece. Povređeno je 79 osoba, među kojima 16 dece.

Kako je dodaje, prijavljen je nestanak 47 osoba, od kojih je 18 pronađeno mrtvo, četiri su žive kod rodbine ili u bolnicama, a traga se za još 25.

08.40 Proruske vlasti u Donjecku: Soledar pod našim kontrolom

Proruske vlasti u oblasti Donjecka ponovile su svoju raniju tvrdnju da kontrolišu Soledar.

"Na teritoriji Donjecke Narodne Republike ruske trupe su oslobodile Soledar", navodi se u objavi na Telegramu.

Moskva je u petak saopštila da su njene snage preuzele kontrolu nad Soledarom, ali je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao kasnije da se borbe za Soledar i druge istočne gradove nastavljaju.

08.09 Bivši komandant plaćeničke grupe Vagner traži azil od Norveške

Bivši komandant ruske paravojne grupe Vagner zatražio je azil u Norveškoj pošto je dezertirao iz ove plaćeničke jedinice. Andrej Medvedev (26) je prošlog petka prešao granicu sa Norveškom, gde su ga priveli graničari.

On se trenutno nalazi u oblasti Osla gde se suočava sa optužbama za ilegalan ulazak u zemlju, rekao je za BBC njegov advokat Brinjulf Risnes.  Advokat je dodao da je njegov klijent napustio grupu Vagner jer je bio svedok ratnih zločina u Ukrajini. Veruje se da je njegovo bekstvo prvi poznati slučaj da je jedan od vojnika grupe Vagner prebegao na Zapad. Opširnije u odvojenoj vesti.

08.04 Zabranjeno isticanje ruske i beloruske zastave na Australijan open

Organizatori teniskog turnira Australijan open zabranili su ruske i beloruske zastave tokom takmičenja, nakon što su gledaoci uneli više od jedne na tribine prvog dana prvog ovogodišnjeg Gren slem turnira. Razlog za ovakvu odluku je to što je tokom meča prvog kola između Ruskinje Kamile Rakimove i Ukrajinke Katerine Baindl, na tribinama istaknuta ruska zastava, nakon čega je protestovao ukrajinski ambasador u Australiji Vasil Mirošničenko, prenosi AP.

"Naša početna politika je bila da navijači mogu da unose zastave, ali ne mogu da ih koriste da remete takmičenje", navodi se današnjem saopštenju Tenis Australija.

Politika australijskog teniskog saveza podrazumeva da je ruskim i beloruskim igračima dozvoljeno da se takmiče na turniru, ali samo kao "neutralnim" sportistima, odnosno njihova nacionalnost nije navedena ni u jednom zvaničnom rasporedu ili rezultatima, a zastave njihovih zemalja nisu prikazane ni na TV grafikama, navodi AP.

Euronews

07.48 Kancelarija UN za ljudska prava: U Ukrajini ubijeno više od 7.000 civila

Više od 7000 civila ubijeno je u Ukrajini otkad je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju u februaru prošle godine, objavilao je u ponedeljak Kancelarija UN-ovog visokog poverenika za ljudska prava (OHCHR).

"Većina zabeleženih civilnih žrtava izazvana je korištenjem eksplozivnog oružja širokog dometa, uključujući i granatiranje iz teške artiljerije, višestrukih sistema raketnih bacača, projektila i vazdušnih napada", saopštio je OHCHR.

Kancelarija za ljudska prava UN je da je potvrdila 7.031 smrt civilnih osoba, ali veruje da je stvarni broj "značajno viši", s obzirom na to da mnogi izveštaju još čekaju potvrdu i s obzirom na nedostupnost područja gde se odvijaju teške borbe. Većina zabeleženih civilnih smrti dogodila se u područjima pod kontrolom Ukrajine - 6.536, u poređenju s 495 smrtnih slučajeva u područjima koja drže Rusi. OHCHR nije pripisao odgovornost za navedene smrti. Ukrajina kaže da bi broj ubijenih civila mogao biti i više desetaka tisuća.

07.22 Šojgu izvršio inspekciju grupe snaga Istok angažovane u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, izvršio je inspekciju štaba grupacije snaga "Istok", koje su angažovane u zoni ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Kako se navodi u saopštenju, „ruski ministar odbrane je posebnu pažnju posvetio naporima da se obezbedi sveobuhvatna podrška trupama uključenim u specijalnu vojnu operaciju" organizovanju njihovog "utvrđivanja i stvaranju uslova za bezbedan smeštaj trupa na terenu, kao i aktivnostima sanitetskih i logističkih jedinica“, navodi ruska agencija.

07.17 Eksplozije u ruskom Belgorodu

Eksplozije su se čule u ruskom gradu Belgorodu i okrugu Belgorod rano jutros, izvestio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. Prema Gladkovu, aktivirana je protivvazdušna odbrana. Nema izveštaja o šteti ili žrtvama. Belgorod se nalazi oko 40 kilometara severno od granice s Ukrajinom.

07.15 Zelenski: Napad na Dnjepar znak da je Ukrajini potrebno brže snabdevanje oružjem

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da je smrtonosni napad na stambenu zgradu u centralnom gradu Dnjepru ukazao na potrebu za bržim i bolje koordinisanim odlukama o isporuci oružja za Ukrajinu. "Ono što se dogodilo u Dnjepru, ukazuje da Rusija priprema nove pokušaje da preuzme inicijativu u ratu i pokazuje da priroda vojne akcije na frontu zahteva nove odluke o snabdevanju oružjem i naglašava koliko je važno koordinisati sve napore i ubrzati donošenje odluka koalicije koja brani Ukrajinu i slobodu u Ukrajini", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Associated Press

06.50 Kličko: Infrastruktura Kijeva mogla bi da se uruši svakog trenutka

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je sinoć da bi infrastruktura ukrajinske prestonice mogla da se uruši svakog trenutka, jer sporadični raketni napadi Rusije zajedno sa padom temperatura stavljaju lokalne vlasti pod sve veći pritisak.

Kličko je za Rojters, na marginama godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu rekao i da zapadni saveznici Ukrajine moraju da ubrzaju isporuku sistema protivvazdušne odbrane koji mogu da obaraju ruske rakete.

 

06.00 Berbok pozvala na osnivanje međunarodnog tribunala za Ukrajinu

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok pozvala je sinoć u Hagu na osnivanje specijalnog međunarodnog tribunala za krivično gonjenje ruskih lidera odgovornih za invaziju na Ukrajinu. 

Potreban je tribunal koji može da vodi istrage protiv ruskog rukovodstva i  sudske postupke protiv njih, rekla je Berbok u uvodnom govoru na Akademiji međunarodnog prava u Hagu, gde se nalazi sedište Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Berbok je podsetila da je razumljivo to što je ukrajinska vlada zabrinuta zbog toga što ruski lideri ne mogu biti procesuirani zbog napada na Ukrajinu pred MKS, s obzirom da Rusija nije članica tog suda i što bi, kao jedna od pet svetskih sila koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti, verovatno blokirala svaki predlog za upućivanje tužbi tom sudu, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Evropa