Evropa

RAT U UKRAJINI Kličko: Infrastruktura Kijeva mogla bi da se uruši svakog trenutka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

16/01/2023

-

07:58

RAT U UKRAJINI Kličko: Infrastruktura Kijeva mogla bi da se uruši svakog trenutka
RAT U UKRAJINI Kličko: Infrastruktura Kijeva mogla bi da se uruši svakog trenutka - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Ukrainian Presidential Press Office, Yevhenii Zavhorodnii

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 327. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nakon ruskog udara na stambeni blok u gradu Dnjepru poginulo je najmanje 30 osoba. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je saučešće porodicama nastradalih i istakao da se nadležni bore da spasu svaki život. Meta napada je, kako su saopštile ukrajinske vlasti, ponovo bila energetska infrastruktura što je izazivalo nove poremećaje u snabdevanju električnom energijom. Navodi se i da su ruske snage gađale Dnjepar nepreciznom raketom H-22 koja dovodi do ogromnih ljudskih žrtava, optužujući Rusiju da je počinila zločin protiv čovečnosti.

Euronews

 

  Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.45 Zelenski: Napad na Dnjepar znak da je Ukrajini potrebno brže snabdevanje oružjem

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je smrtonosni napad na stambenu zgradu u centralnom gradu Dnjepru ukazao na potrebu za bržim i bolje koordinisanim odlukama o isporuci oružja za Ukrajinu. "Ono što se dogodilo u Dnjepru, ukazuje da Rusija priprema nove pokušaje da preuzme inicijativu u ratu i pokazuje da priroda vojne akcije na frontu zahteva nove odluke o snabdevanju oružjem i naglašava koliko je važno koordinisati sve napore i ubrzati donošenje odluka koalicije koja brani Ukrajinu i slobodu u Ukrajini", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Associated Press

22.10 Kličko: Infrastruktura Kijeva mogla bi da se uruši svakog trenutka

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je danas da bi infrastruktura ukrajinske prestonice mogla da se uruši svakog trenutka, jer sporadični raketni napadi Rusije zajedno sa padom temperatura stavljaju lokalne vlasti pod sve veći pritisak.

Kličko je za Rojters, na marginama godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu rekao i da zapadni saveznici Ukrajine moraju da ubrzaju isporuku sistema protivvazdušne odbrane koji mogu da obaraju ruske rakete.

 

20.19 Berbok pozvala na osnivanje međunarodnog tribunala za Ukrajinu

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok pozvala je danas u Hagu na osnivanje specijalnog međunarodnog tribunala za krivično gonjenje ruskih lidera odgovornih za invaziju na Ukrajinu. 

Potreban je tribunal koji može da vodi istrage protiv ruskog rukovodstva i  sudske postupke protiv njih, rekla je Berbok u uvodnom govoru na Akademiji međunarodnog prava u Hagu, gde se nalazi sedište Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Berbok je podsetila da je razumljivo to što je ukrajinska vlada zabrinuta zbog toga što ruski lideri ne mogu biti procesuirani zbog napada na Ukrajinu pred MKS, s obzirom da Rusija nije članica tog suda i što bi, kao jedna od pet svetskih sila koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti, verovatno blokirala svaki predlog za upućivanje tužbi tom sudu, preneo je Rojters.

19.40 Britanija šalje novu vojnu pomoć Ukrajini

Britanski ministar odbrane Ben Volas najavio je danas novu vojnu pomoć Ukrajini, a koja uključuje i 14 tenkova "čelendžer 2".

"Danas mogu da najavim najznačajniji paket vojne pomoći za ubrzanje ukrajinskog uspeha. Ovo uključuje tenkove 'čelendžer 2' sa ojačanim oklopom i tehnička vozila za njihovo servisiranje" rekao je Volas u parlamentu.

Rojters je preneo da je Volas najavio da će u novom paketu pomoći biti i osam topova AS90, stotine oklopnih i servisnih vozila, uključujući transportere "buldog".

Associated Press

18.10 Rusija podigla Su-27 da presretne nemački avion u blizini ruske granice

Rusija je saopštila danas da je podigla borbeni avion Su-27 da presretne nemački pomorski avion iznad Baltičkog mora nakon što se približio ruskoj teritoriji. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da nemački P-3 patrolni avion "Orion" nije prešao granice Rusije i da se vratio nakon što ga je presreo ruski avion, preneo je Rojters. Ruski avion se vratio na matični aerodrom nakon što se nemački avion udaljio od državne granice Ruske Federacije.

AP/Alexander Ermochenko

 

17.53 Vlasnik Šahtjora 20 miliona funti od transfera Mudrika donira vojsci Ukrajine

Vlasnik Šahtjora Rinat Ahmetov najavio je da će 20 miliona funti od transfera mladog fudbalera Mihajla Murdika u Čelsi donirati vojsci Ukrajine. Kako je naveo u saopštenju, doneo je odluku da pokrene projekat "Srce Azovstala", sa namerom da pomogne braniocima Marijupolja i porodicama palih boraca. Takođe, istakao je da je napravljen sporazum da Šahtjor i Čelsi odigraju prijateljski meč u "oslobođenom Donjecku" kada se rat završi. Mladi napadač potpisao je za Čelsi za 70 miliona, plus 30 kroz bonuse. Vlasnik Čelsija je američki biznismen Tod Bouli, koji je preuzeo klub nakon povlačenja Romana Abramoviča zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

15.45 Putin i Erdogan pokrenuli pitanje razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan pokrenuli su danas u telefonskom razgovoru pitanje razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine, pre svega ranjenika, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja. U saopštenju se kaže da je Putin skrenuo pažnju na "destruktivnu liniju Kijeva, koja se oslanja na intenziviranje neprijateljstava uz podršku zapadnih sponzora", koji, kako je rekao, povećavaju obim prebačenog naoružanja i vojne opreme.

Dodaje se da je primer "licemerne politike Kijeva" bilo odbijanje predloga o prekidu vatre u period pravoslavnog Božića, prenose RIA Novosti. Šefovi država su razmotrili napredak u implementaciji dogovora o žitu, a bilo je reči i o Siriji, kao i o razvoju saradnje dve zemlje, uključujući projekat gasnog čvorišta.

14.48 Lajen: EK sutra isplaćuje 3 milijarde evra makrofinansijske pomoći Ukrajini

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potrvdila je na svom Tviter da će EK sutra isplatiti prve tri milijarde evra makrofinansijske pomoći Ukrajini.

"Pomoć Ukrajini da ispuni svoje potrebe za finansiranjem kako bi se suočila sa ruskom agresijom je ključna i hitna. Komisija deluje maksimalnom brzinom i odlučnošću, već sutra ćemo isplatiti prvih tri milijarde evra od 18 milijardi makrofinansijske podrške dogovorene u decembru", napisala je fon der Lajen.

14.37 Kristerson osudio ruske napade na civilne ciljeve i infrastrukturu u Ukrajini

Švedska osuđuje ruske napade na ukrajinsku infrastrukturu i civilne ciljeve, uključujući raketiranje stambenog bloka u gradu Dnjepru, izjavio je premijer Švedske Ulf Kristerson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

14.00 Moravjecki pozvao Nemačku da pošalje Ukrajini tenkove, da ne stoje u magacinima

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da Nemačka treba da pošalje Ukrajini sve vrste oružja potrebne da bi se odbranila od ruske invazije, uključujući tenkove.

Moravjecki je pozvao nemačku vladu na odlučne akcije u govoru na ceremoniji u nemačkom parlamentu povodom obeležavanja pola veka političke karijere bivšeg konzervativnog ministra finansija Volfganga Šojblea.

"Tenkovi ne smeju da stoje u magacinima, već se moraju poslati Ukrajini", rekao je Moravjecki, na šta je dobio aplauz okupljenih, uglavnom konzervativnih poslanika, preneo je Rojters.

12.55 Peskov: Rusija ne gađa stambene zgrade, dejstvovala ukrajinska PVO

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ruske snage nisu gađale stambene zgrade, dok je, kako tvrdi, "Ukrajina rekla da je do urušavanje civilne zgrade u Dnjepropetrovsku došlo nakon kontranapada protivvazdušnom raketom".

U raketnom udaru na stambenu zgradu poginulo je najmanje 40 ljudi, objavili su danas ukrajinski zvaničnici.

"Ruske Oružane snage nisu gađale stambene igrade ili društvenu infrastrukturu. Vojne mete, koje su očigledne, ali ujedno i skrivene, bile su pod napadom. Možete da čujete izjave ukrajinskih zvaničnika da je do tragedije u Dnjepropetrovsku došlo zbog kontranapada", rekao je Peskov i naglasio: "I sami ste videli zaključak nekih predstavnika ukrajinske strane koji su rekli da je, u stvari, ova tragedija rezultat dejstva ukrajinskih protivvazdušnih raketa".

12.46 Broj poginulih u ruskom raketnom udaru na zgradu u Dnjepru povećan na 40

Broj poginulih u raketnom napadu ruskih snaga na zgradu u Dnjepru u subotu povećan je na 40, saopštio je danas lokalni zvaničnik Genadij Korban. Kako je naveo na svom Telegram kanalu, 30 ljudi se i dalje vodi kao nestalo, prenosi Rojters. Dodao je da je u napadu povređeno 75 osoba, među kojima 14 dece.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

10.29 Razvožajev: Ruska PVO od noćas oborila tri drona kod Sevastopolja

Ruski sistemi PVO oborili su od noćas treći dron kod obala Sevastopolja, a ruske snage nastavljaju da odbijaju napad, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev. On je prethodno saopštio da je prvi dron oboren noćas, prenosi RIA Novosti.

Agencija navodi da su od početka godine oružane snage Ukrajine nekoliko puta lansirale dronove ka Krimu, ali da su svi oboreni.

08.55 Na Bosforu se nasukao teretni brod koji je nosio grašak iz Ukrajine

Teretni brod MKK1, koji je išao iz Ukrajine ka Turskoj, nasukao se u Bosforskom moreuzu, zbog čega je vodeni saobraćaj zaustavljen, ali nije prijavljena nikakva šteta, saopštila je agencija za brodski transport Tribeka. Na televizijskim snimcima vidi se kako je pramac broda, koji nosi 13.000 tona graška, nasukan na obalu sa azijske strane Bosfora, prenosi Rojters. Obalska straža saopštila je da je nekoliko tegljača poslato na mesto akcidenta da pruži pomoć brodu.

08.52 Broj poginulih u ruskom raketnom udaru na zgradu u Dnjepru povećan na 35

Broj poginulih u raketnom napadu ruskih snaga u nedelju na zgradu u Dnjepru povećan je na 35, saopštio je jutros načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko. Naveo je da je među žrtvama dvoje dece, prenosi Interfaks Ukrajina.

Rezničenko je rekao da je 39 ljudi spaseno, a 75 je povređeno, među kojima je 14 dece. Nepoznata je sudbina još 35 ljudi, a potraga se nastavlja.

08.33 Nastavak spasilačke akcije u gradu Dnjepru

Euronews Srbija

08.29 Amerikanci u bazi u Nemačkoj počeli da obučavaju Ukrajince za borbe

Nova američka, proširena obuka za ukrajinske vojnike počela je u Nemačkoj u nedelju, a cilj je da se u narednih pet do osam nedelja na bojno polje vrati bataljon od oko utreniranih 500 vojnika, izjavio je danas načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Mark Mili.

Mili, koji planira da danas poseti trenažni centar Grafenvor nedaleko od Nirnberga, kako bi na licu mesta video kako izgleda program, rekao je da su vojnici, koji se obučavaju, napustili Ukrajinu pre nekoliko dana. Na raspolaganju za obuku u Nemačkoj nalazi se čitav set oružja i opreme, a dosad, Pentagon je odbijao da kaže kada će tačno početi obuka.

07.55 Počele vežbe Rusije i Belorusije

Rusija i Belorusija počele su jutros zajedničke vazduhoplovne vežbe, što je izazvalo strahove u Kijevu i na Zapadu da bi Moskva mogla da iskoristi svog saveznika za pokretanje nove kopnene ofanzive u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odrbane Belorusije, jedinice vazdušnih snaga Rusije stigle su na aeodrome Belorusije kasno u nedelju uveče. Nešto posle 8 sati ujutru po lokalnom vremenu ministarstvo je saopštilo da su počeli planirani zadaci borbene obuke. 

07.50 Gradske vlasti: Troje ljudi povređeno u ruskom raketiranju Zaporožja

U noćašnjem raketnom napadu ruskih snaga na Zaporožje i predgrađa povređene su tri osobe, među kojima i dvoje dece od devet i 15 godina, saopštio je sekretar Gradskog veća Zaporožja Anatolij Kurtev.

Naveo je da su povređeni hospitalizovani, prenosi Interfaks Ukrajina. Prethodno je saopšteno da su ruske snage izvele raketni napad na Zaporožje i predgrađa i da je oštećena civilne i industrijska infrastruktura.

07.45 Zelenski: U ruskom napadu na Dnjepar 30 mrtvih

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Dnjepar povećao se na 30 ljudi, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je u video obraćanju rekao da se trenutno ne zna sudbina više od 30 ljudi koji su mogli da budu u zgradi u trenutku napada u subotu, prenosi Interfaks Ukrajina. Istakao je da će operacija spasavanja biti nastavljena.

 

07.15 Stoltenberg: Neće biti normalizacije odnosa Zapada i Rusije ni nakon rata

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da ne očekuje normalizaciju odnosa Rusije i Zapada ni nakon okončanja rata u Ukrajini. "Normalizacija odnosa sa Rusijom nakon okončanja sukoba u Ukrajini ne dolazi u obzir. Neće biti kao pre. Čak i ako oružje utihne u Ukrajini, ne treba očekivati da se naši odnosi sa Rusijom normalizuju“, rekao je Stoltenberg za nemački list ''Handelsblat'', prenose RIA Novosti. Stoltenberg je u četvrtak na konferenciji u Norveškoj primetio da bez obzira na to kako se ukrajinski sukob završi, mora se konstatovati da se "bezbednosna situacija u Evropi potpuno promenila". On je optužio Moskvu da nastoji da "kontroliše susedne zemlje", a kako je ocenio, to Rusiju dovodi u poziciju trajnog sukoba sa Zapadom.

06.30 Ukrajina: Ogroman nedostatak struje nakon vazdušnih udara

Generalni direktor ukrajinske kompanije za snabdevanje električnom energijom ''Jasno'' Sergej Kovalenko saopštio je sinoć da postoji ogroman nedostatak struje nakon jučerašnjih vazdušnih udara. "Problem je toliko ozbiljan da Ukrenergo ima značajno ograničenu isporuku širom Ukrajine, a posebno u Kijevu. Kolege drže situaciju pod kontrolom i traže rešenja da je stabilizuju", naveo je Kovalenko na Fejsbuku. Dodaje da operatori energetskog sistema treba da se pridržavaju ograničenja kako se stanje ne bi pogoršalo. "Mogu se primenjivati hitna isključenja, a kritična infrastruktura mora biti popravljena. Šteta je značajna. Sve raspoložive ekipe rade na restauraciji, ali moramo biti spremni za prekide isporuke koji bi mogli da potraju", napisao je Kovalenko.

06.00 Mis Ukrajine o odnosu sa ruskom misicom: "Više puta me je pitala da se slikamo zajedno"

Na ovogodišnjem izboru za Mis Univerzuma pažnju su privukle predstavnike Rusije i Ukrajine. Nakon završenog izbora, Ukrajinka Viktorija Apanasenko progovorila je o svom odnosu sa Mis Rusije Anom Linikovom. Napori Ukrajine da se ruska predstavnica isključi sa izbora lepote bili su neuspešni, rekla je Viktorija za ukrajinski TV kanal TSN News.

"Mnogo smo radili na tome, ali je dobila američku vizu i to je presudilo. Ako su joj Amerikanci dali vizu, organizacioni odbor ne može da je isključi sa takmičenja", rekla je Viktorija.

Tanjug/AP/Gerald Herbert

 

Ona je dodala i da je Mis Rusije želela da se fotografiše pored nje na izboru.

"Organizacioni odbor Rusije joj je naredio da napravi selfi sa mnom. Ovo nije prvi put da je to pokušala da uradi. Imam samo jedno pitanje za nju i do sada nisam dobila odgovor: podržava li svog predsednika koji je započeo rat u Ukrajini ili ne. Nekoliko puta je ponudila da napravimo 'prijateljsku fotografiju'", istakla je Mis Ukrajine.

Komentari (0)

Evropa