Evropa

Potez koji bi mogao da preokrene politiku vojne pomoći Ukrajini: Kijev čeka "zeleno svetlo" za nemačke Leoparde

Komentari

Autor: Aleksa Boljanović

13/01/2023

-

07:00

Potez koji bi mogao da preokrene politiku vojne pomoći Ukrajini: Kijev čeka "zeleno svetlo" za nemačke Leoparde
Leopard 2 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od početka ruske invazije na Ukrajinu Kijev traži i dobija od zapadnih saveznika pomoć u vidu naoružanja i obuke, a to je u prethodnom periodu dalo rezultate imajući u vidu uspehe koje je ukrajinska vojska postigla na ratištu u prethodnim mesecima. Međutim, kada je reč o najmodernijem ofanzivnom naoružanju, zapadne zemlje su dugo oklevale iz straha da bi to moglo da izazove eskalaciju. Ipak se čini da se granice, kada je reč o oružju koje se šalje Ukrajini, pomeraju, a najnoviji potez mogao bi da bude isporuka nemačkih tenkova Leopard 2 koje visoki ukrajinski zvaničnici već dugo zahevaju.

Ipak, put Leoparda do ratišta u Ukrajini nije tako jednostavan. Iako je uloga Nemačke presudna, u celu priču su uključene i druge NATO članice. Reč je o tenkovima koji su u naoružanju mnogih evropskih država, a juče je premijer Poljske Andžej Duda saopštio da je njegova zemlja spremna da prebaci 10 Leoparda u Ukrajinu. Za taj transfer je ipak neophodno zeleno svetlo iz Berlina.

Do sada je Nemačka držala upaljeno crveno svetlo, mada ima naznaka da ono postaje narandžasto, jer raste pritisak na kancelara Šolca i vladu da konačno prelomi. U međuvremenu, u prethodnom periodu je najavljeno da će Kijev dobiti nekoliko tipova lakih borbenih vozila od zapadnih zemalja – Francuske, Amerike i Nemačke.

Tri događaja koja će biti u centru pažnje

Ali kada je reč o glavnim borbenim tenkovima, presudna bi mogla da budu tri događaja u bliskoj budućnosti.

Vojni komitet NATO-a će se sastati 18. i 19. januara. To telo čine ministri odbrane 32 zemlje članice Alijanse, a ovoga puta će im se pridružiiti i ministri iz Švedske i Finske.

Zatim se 20. januara održava sastanak u takozvanom Ramštajn formatu u Nemačkoj koji će okupiti predstavnike 50 zemalja. To je skup kome će prisustvovati visoki vojni i vladini zvaničnici koji će analizirati kako mogu da pomognu Ukrajini.

Treći sastanak na koji treba obratiti pažnju je samit Ukrajine i EU u Kijevu koji je predviđen za 3. februar. Tu će se razgovarati o finansijskoj i vojnoj podršci, saopštio je kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Istoričar Aleksandar Životić ističe za Euronews Srbija da su događaji koji slede veoma bitni i ukazuje na pritisak koji postoji da Nemačka odobri isporuku Leoparda 2.

"Nemci ne odbijaju tu mogućnost, ali oni neće da budu prvi koji daju. To je posledica prošlosti. Oni hoće da to bude na nivou savezničke odluke. Vidite da će tu izgleda Britanija da povuče nogu sa jednom manjom količinom Čelendžera 2, pošto oni to najavljuju već nekoliko dana, mada kažu da odluka nije doneta", rekao je Životić.

profimedia

 

Upravo bi uloga Velike Britanije mogla da bude veoma značajna u novom zaokretu koji bi zapadne zemlje napravile naoružavajući Ukrajinu modernim borbenim tenkovima. Njujork Tajms piše da bi slanje britanskih Čelendžera bio potez koji bi preokrenuo oklevanje Zapada u slanju nekih od najmoćnijih oružja. Podseća se da je premijer Velike Britanije Riši Sunak nedavno razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim o tome šta bi bila najefikasnija pomoć.

Čelendžer 2 bi bio prvi zapadni glavni borbeni tenk koji bi bio poslat Ukrajini od kada je početa ruska invazija na tu zemlju, a odbrambeni zvaničnici u SAD i Evropi su dugo izražavali zabrinutost da bi slanje takvih tenkova značilo direktinije mešanje u sukob i da bi to moglo da izazove Putina da eskalira konflikt, podseća američki list.

Zbog čega su Leopardi prva želja Kijeva?

Ipak, slanje Čelendžera samo po sebi ne bi značajno promenilo stvar jer se govori o 10 ili 12 tenkova. Sva je prilika da bi to bio prvi korak ka onome što Ukrajina zaista želi, a to su nemački Leopardi 2.

Zbog čega sa baš toliko priča o Leopardima? Ključ je u njihovoj dostupnosti. Ekspert za kopneno ratovanje na Međunarodnom Institutu za strateške studije Ben Beri je rekao za Njujork Tajms da Britanija ima oko 227 Čelendžer 2 tenkova. Poređenja radi, nekoliko hiljada nemačkih Leoparda je u upotrebi u različitim vojskama širom Evrope.

Odbrambeni analitičar Skaj Njuza profesor Majkl Klark napominje da svi na Zapadu razmišljaju o sledećoj fazi rata. Kako kaže, da bi Ukrajina nastavila da postiže uspehe, potrebno im je teže naoružanje.

"A najbolji tenkovi na svetu su američki Abrams, nemački Leopard 2 i britanski Čelendžer 2. Britanci govore da bi mogli da pošalju 12 tenkova, koji su sada zapravo u Estoniji gde se nalazi grupa tih tenkova. E sad, 12 tenkova, čak i ako su Čelendžer 2, ne bi predstavljala neku razliku. Ono što Ukrajinci zaista žele jesu Leopardi 2. Tenkove tog tipa ima 13 različitih država u Evropi. Nemci ne žele da daju te tenkove jer su zabrinuti zbog moguće eskalacije, a do sada nisu dali ni drugim država dozvolu da isporuče njihove Leoparde Ukrajini, jer je za to potrebno njihovo odobrenje. To će verovatno biti rešeno na sastanku u Ramštajn formatu 20. januara", istakao je Klark.

profimedia

 

Napominje da je cilj poteza Britanaca da se ubedi kancelar Šolc i nemačka vlada da bar dozvole drugim državama kao što su Poljska i Finska da doniraju Ukrjaini svoje Leoparde. "Kada bi Ukrajinci dobili oko 150 takvih tenkova, onda bi imali mogućnost da stanu na put ruskoj ofanzivi na proleće", navodi Klark.

Kako bi nemački tenkovi mogli da utiču na odnos snaga na ratištu?

Ukrajina u svom inventaru ima tenkove T-72, ali su vojsci zbog dugotrajnog rata i zbog bolje opremljenosti potrebni savremeniji tenkovi. Nije teško razumeti zbog čega Ukrajinci toliko žele Leoparde jer oni nadmašuju ruske tenkove T-72, T-80 i T-90, piše Forbs.

Nemačka je razvila Leopard 2 sedamdesetih godina prošlog veka, a prvi modeli su isporučeni osamdesetih. Od tada je rađeno nekoliko nadogradnji. Naoružan je glavnim topom kalibra 120mm. Karakteriše ga dobar balans brzine, snage oklopa i borbene moći.

U tekstu magazina Forbs se primećuje da danas Rusi i Ukrajinci koriste skoro iste tenkove iz sovjetske ere: "Vođstvo, taktika i logistika, a ne oružje, odlučuju koja vojska će pobediti u bici, ali sa Leopardima 2 Ukrajinci će krenuti u borbu sa tehnološkom prednošću".

Istoričar Aleksandar Životić ističe za Euronews Srbija da su tenkovi u ovim uslovima neophodni Kijevu za ofanzivu.

profimedia

 

"Tenk sigurno u odbrani ne služi mnogo, ali kao ofanzivno sredstvo je ključna stvar. Prošlog leta su uspeli da formiraju jednu ofanzivnu grupaciju, i video se rezultat. Očigledno je sada plan da se za proleće ili leto opet organizuje jedna ofanzivna grupacija koja bi učinila nešto na samom frontu. To je neka moja pretpostavka", kaže Životić.

Na pitanje o obuci ukrajinskih snaga za upravljanje zapadnim tenkovima, on kaže da sistem obuke traje od kada je rat počeo.

"Pitanje koliko vremena im treba za preobuku zavisi od određenog oruđa. Mi ipak ne znamo jednu stvar, a to je - da li odluka za isporuku nečega znači da će ljudstvo doći na obuku, ili znači da je ljudstvo već završilo obuku i da se čeka sa isporukom. To je nešto što nam je van vidokruga", istakao je.

Kako bi Rusija reagovala na isporuku tenkova Ukrajini?

Glavna kočnica do sada u isporici ofanzivnog modernog naoružanja Ukrajini bila je zabrinutost Zapada zbog moguće eskalacije, zbog toga se postavlja pitanje kako bi Rusija reagovala na takav potez.

Već i na same najave stigla su oštre reči od zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva koji time vrši pritisak u suprotnom smeru. On je na Telegram kanalu naveo da Kijev "moli za za tenkove Leopard, neku vrstu T-72 koje su protivnici Rusije nadogradili, ali i za još neko drugo englesko smeće". "Uostalom, sav taj hardver će se uskoro pretvoriti u zarđalo, staro gvožđe i neće doneti spas veštačkoj državi koja se raspada", rekao je on. 

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

Majkl Klark napominje da bi slanje tenkova Ukrajini zaista predstavljalo eskalaciju, ali kaže da se lestvica podiže od početka ruske invazije.

"Svaki put kada se postavi jedan prag, on se pređe zbog ruskog ponašanja i ratnih zločina. Tu su i Putinove reči da će rat trajati godinama i da će on uraditi šta god je potrebno da ga ne izgubi. Tako da, on stavlja do znanja da će se sve ovo nastaviti, što predstavlja bezbednosnu pretnju za Zapad. Bezbednosna slika Evrope se u osnovi promenila i Zapadna Evropa i SAD ne mogu da pobegnu i da se sakriju od ovoga. Ova godina će biti mnogo opasnija nego prošla. Međutim, umirivanje Putina je opasnije nego suprotstavljanje Putinu. Ovo je sledeći prag koji će biti pređen, a posle toga, siguran sam da će doći i do isporuke modernijih aviona Ukrajini. Ovaj rat će postati još opasniji", zaključio je Klark.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa