Evropa

Paralelni rat Jevgenija Prigožina: "Putinov kuvar" kao "centurion koji deluje van zakona zarad ciljeva ruskog lidera"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, NBC news

14/01/2023

-

16:09

Paralelni rat Jevgenija Prigožina: "Putinov kuvar" kao "centurion koji deluje van zakona zarad ciljeva ruskog lidera"
Paralelni rat Jevgenija Prigožina: "Putinov kuvar" kao "centurion koji deluje van zakona zarad ciljeva ruskog lidera" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Soledar, gradić u Donjeckoj oblasti, u kom je pre rata živelo oko 10.000 stanovnika, u prethodnom periodu je bio u fokusu borbi između ruskih i ukrajinskih trupa. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da su ruske snage preuzele kontrolu nad njim, a iako je Kijev to demantovao, borbe oko Soledara su na svetlost dana iznedrile i "rat" koji u senci vodi lider ruske privatne paravojne organizacije Vagner - Jevgenij Prigožin.

Prigožin je, podsetimo, pre nekoliko dana rekao da su pripadnici Vagnera preuzeli kontrolu nad teritorijom Soledara, ali da su borbe nastavljene u centru grada. Kako je rekao, u napadu na grad učestvovali su samo borci te grupe, a formacija je navodno preuzela kontrolu i nad rudnicima soli. Tada nije bilo saopštenja od strane Moskve, koje se oglasilo tek juče s navodima da su ruske sange zauzele Soledar (što je iz Kijeva demantovano). Međutim, Prigožin je reagovao rekaviši da oni "stalno pokušavaju da ukradu pobedu Vagneru".

Iako zauzimanje Soledara možda ne bi bilo odlučujuće za sam tok rata, NBC njuz piše da bi ono moglo da omogući Prigožinu da poboljša svoju ličnu kampanju koja je sve više u suprotnosti sa željama vojnog vođstva u Kremlju.

Istovremeno, Kremlj je doneo pomalo neočekivanu odluku i posle samo tri meseca sa mesta lidera ruskih snaga u Ukrajini smenio generala Sergeja Surovikina i na to mesto postavio dosadašnjeg načelnika Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerija Gerasimova. Prema rečima nekih analitičara, upravo bi ovo moglo da znači da Kremlj ima želju da razbije Prigožinove ambicije. Prigožin je već ranije optužio Gerasimova za nekompetentnost.

Prigožin uporno Vagner grupu predstavlja kao prave patriote. Kako piše CNN, u poslednjih nekoliko meseci bio je viđen u blizini linije fronta u regionu Donjecka, a retko propušta priliku i da se obruši na establišment.

"Kada pobedimo našu unutrašnju birokratiju i korupciju, onda ćemo pobediti Ukrajince i NATO... Sada je problem što nas birokrate i oni koji se bave korupcijom neće slušati jer za Novu godinu svi piju šampanjac", rekao je nedavno Prigožin.

A za Prigožina, glavni birokrata kog ima na umu je ministar odbrane Sergej Šojgu. CNN navodi da između njih, kako se čini, postoji sukob zbog unosnih vojnih ugovora datih i potom oduzetih Prigožinovoj Konkord grupi (Prigožinova poslovna imperija), kao i zbog Vagnerove kontroverzne uloge u Siriji.

Javne kritike na račun ruskog vojnog vođstva

Nekada poznat kao "Putinov kuvar", Prigožin (61) je dugo poricao da vodi Vagnerovu grupu, privatnu paravojnu organizaciju koja je takođe radila u Siriji, Maliju, Centralnoafričkoj Republici i drugim zemljama. Rusija je poricala umešanost Vagner grupe u njene zvanične vojne operacije. Ipak, sukob u Ukrajini pružio je Prigožinu, kako piše CNN, priliku da javno proglasi svoje vlasništvo nad Vagner grupom.

"Ja sam stvorio i upravljam Vagnerom PMC. Dakle, odgovornost za svaki uspeh ili neuspeh je na meni", napisao je nedavno na Telegramu.

Nakon što je prošle jeseni dospeo u centar pažnje, Prigožin je uporedio "sirovu hrabrost" svojih boraca sa "neinspirativnim" vođstvom Šojgua i vojne komande. Nakon neuspeha u Harkovu u septembru, kada je brza ukrajinska kontraofanziva primorala Ruse na povlačenje, Prigožin je na svom Telegram kanalu rekao da bi vrhovu komandu trebalo primorati da se bore "bosi sa mitraljezima na prvoj liniji fronta".

AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File

 

Šojgu nije viđen na frontu i često je kritikovan zbog neuspeha ruske takozvane "specijalne vojne operacije". Rusko vojno vođstvo suočilo se i prvog januarskog dana sa neuobičajenim javnim kritikama zbog pogibije nekoliko desetina ruskih vojnika u raketnom napadu na Makejevku, takođe u Donjeckoj oblasti.

Sukob u Ukrajini, kako navodi CNN, dao je Prigožinu i njegovom Vagneru šansu da podignu svoj profil i unesu u sukob element koji izgleda nedostaje ruskoj vojci - efikasnu pešadiju. Ruska vojska, naime, nije uspela da zabeleži bilo kakav teritorijalni dobitak u poslednjih šest meseci, tako da u slučaju kada bi Prigožin zauzeo Bahmut ili Soledar to bila nagrada i još jedna šansa da zaseni Šojgua.

Prigožin je u sredu objavio fotografiju nastalu navodno kod rudnika u Soledaru, navodeći da su pripadnici jednici Vagner grupe prezeli kontrolu nad gradom. Nasuprot tome, portparol Kremlja Dmitrij Peskov tada nije potvrdio da je Soledar pao u ruke ruskih snaga niti je pomenuo umešanost Vagnera, što je podgrejalo summnje da se iza kulisa odvija još jedan pravi sukob.

"Prigožin je očigledno veoma gladan moći"

Prigožinove ambicije, inače, nisu prošle nezapaženo u Vašingtonu. Zamenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu Lora Kuper rekla je da Vagner napreduje brže od bilo koje druge jedinice u ruskoj vojsci. Istaknute Putinove pristalice, od kojih neke imaju pristup ruskom lideru, uporedili su Prigožinov napredak sa, kako kažu, manje impresivnim učinkom regularne vojske. Sergej Markov, bivši savetnik Kremlja, nazvao je Prigožina "novim herojem".

"I Prigožin ima mana, ali neću vam pričati o njima. Zato što su Prigožin i Vagner sada rusko nacionalno blago. Oni postaju simbol pobede", napisao je Markov na svom blogu, prenosi Rojters.

Jedan od uticajnih vojnih blogera uporedio je Prigožina sa rimskim centurionom koji ima dozvolu da radi iznad i van zakona radi postizanja Putinovih ciljeva. Još ranije je, inače, otvoreno pitanje da li Prigožin svoju popularnost može iskoristiti za političku karijeru. Analitičari koji su pratili njegovu karijeru ističu da on ima moćne pobornike – poznate kao "krov" na ruskom – što mu je omogućilo da razvija svoje poslovanje i radi ruku pod ruku s ruskim vojnim strukturama. A njegova kritika načina na koji se vodi rat protiv Ukrajine pogodila je ruske nacionalističke i vojno-bezbednosne krugove.

"Prigožin je očigledno veoma gladan moći. On je veoma čvrsta osoba i na mnogo načina okrutan. Ima negativnu harizmu đavola, i u izvesnom smislu, ova harizma može da parira Putinu. Ali Putinu je sada on potreban u tom svojstvu i u tom obliku. On daje (Prigožinu) sve više i više ovlašćenja, takoreći, i predaje mu razne funkcije", rekao je ranije Andrej Kolesnikov, stručnjak za rusku politiku i viši saradnik u Karnegi zadužbini za međunarodni mir.

Vojni komentator Petar Bošković govori za Euronews Srbija o padu Soledara i ulozi Vagner grupe u ratu u Ukrajini:

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa