Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da su ruske snage zauzele Soledar, ukrajinska vojska to negira

Komentari

Autor: Euronews

13/01/2023

-

08:44

RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da su ruske snage zauzele Soledar, ukrajinska vojska to negira
RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da su ruske snage zauzele Soledar, ukrajinska vojska to negira - Copyright Profimedia, Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 324. dan ruske invazije na Ukrajinu. Najjače borbe i dalje se vode oko Soledara na istoku, odakle stižu oprečne informacije - dok Kijev tvrdi da ukrajinske snage drže položaje, iz Moskve stižu vesti o napredovanju ruskih trupa. Samo u jednom danu izvršen je 91 artiljerijski napad na grad, a sprovode ga pripadnici grupe Vagner i drugih jedinica, rekao je Serhi Čerevati, predstavnik ukrajinske vojske za istočni deo zemlje. Šef Pentagona je situaciju u gradu opisao kao "dramatičnu i koja se stalno menja".

Ključni događaji:

  •  Stano: Ukrajina da uskladi reformu Ustavnog suda sa preporukama Venecijanske komisije
  • Načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov preuzeo komandu nad operacijama u Ukrajini od Sergeja Surovikina 
  • Načelnik Donjecke oblasti: Stotine civila zarobljeno u Soledaru
  • Poljska i Litvanija najavile pomoć Ukrajini u tenkovima
  • Satelitski snimci potvrđuju ogromno razaranje Soledara
  • Peskov: Putin podržava ideju podizanja starosne granice za regrutaciju
  • London: Ne možemo ni da potvrdimo ni demantujemo smrt Britanca u Ukrajini

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

       Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.40 Karča: Odluka IAEA stigla kasno

Savetnik direktora ruske kompanije Rosenergoatoma Renat Karča rekao je danas da je odluka direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija da pošalje stručnjake u ukrajinske nuklearne elektrane prekasna, jer postoji osnovana sumnja da se elementi potrebni za proizvodnju "prljave bombe" već uklonjeni.

23.39 Grosi: Desetak IAEA biće u svakom trenutku u ukrajinskim nuklearkama

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi saopštio je danas da ta organizacija planira da u svakom trenutku ima 11-12  stručnjaka angažovanih u ukrajinskim nuklearnim objektima.

„Uskoro će IAEA biti stalno prisutna u svim nuklearnim postrojenjima Ukrajine, uključujući i Černobilj. Naši stručnjaci za nuklearnu bezbednost će pratiti situaciju u elektranama, proceniti njihovu opremu i druge potrebe, pružati tehničku podršku i savete i izveštavati o svojim nalazima. u sedište IAEA“, rekao je Grosi, prenosi TASS.

Grosi rekao i da njegove konsultacije sa Rusijom i Ukrajinom o uspostavljanju bezbednosne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane ZNPP napreduju, ali ne tako brzo koliko bi trebalo.

 

22.50 Zelenski: Nastavlja se bitka za Donjeck

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je znak neuspeha Moskve to što postoje ruske unutrašnje svađe oko toga ko je najzaslužniji za taktički napredak u Soledaru.

"324 dana rata punog opsega i kako se sve promenilo za Rusiju. Već su se svađali oko toga kome pripisati neki taktički napredak. Ovo je jasan znak neuspeha za neprijatelja. I to je još jedan poticaj za sve nas da još više pritisnemo okupatora i da neprijatelju nanesemo veće gubitke. Teška bitka za Donjeck se nastavlja. Bitka za Bahmut i Soledar, za Kreminu, za druge gradove i sela na istoku naše zemlje se nastavlja. Iako je neprijatelj koncentrisao svoje najveće snage u ovom smeru, ali naši vojnici brane državu", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju.

 

 

19.32 Vlasti samozvane LNR optužile Britanca da je špijunirao za Kijev dok je radio za OEBS

Vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) optužile su Britanca Dejvida Orelsa, koji je radio u okviru misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), za špijuniranje za Ukrajinu, javila je danas agencija RIA Novosti. Ruska agencija je navela da je Orels, koji je radio kao operator dronova za OEBS, osumnjičen za predaju obaveštajnih podataka o položaju boraca koje podržava Rusija i naoružanja, koje su potom Ukrajinci koristili da bi ih napali.

Orels je za Rojters rekao da je napustio Lugansku oblast u februaru prošle godine, nešto pre nego što je počeo ruski napad na Ukrajinu i da je sada savršeno bezbedan u Velikoj Britaniji.
On je tvrdnju opisao kao smešnu i rekao da ne zna zašto je to sada urađeno. Istragu je pokrenulo Ministarstvo državne bezbednosti samoproglašene  LNR.

18.28 Stano: Ukrajina da uskladi reformu Ustavnog suda sa preporukama Venecijanske komisije

EU pozdravlja nedavne značajne napore Ukrajine u konsolidaciji vladavine prava, uprkos vojnoj agresiji Rusije, ali očekuje od Kijeva da uskladi reformu Ustavnog suda i zakonodavstvo sa preporukama Venecijanske komisije. Portparol za spoljnu politiku Unije Peter Stano saopštio je da EU pažljivo prati usklađivanje reforme Ustavnog suda Ukrajine sa preporukama mišljenja Evropske komisije o zahtevu Ukrajine za članstvo u EU kako bi se osiguralo da se ovaj proces odvija u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

15.00 Kijev će nastaviti da radi na usvajanju rezolucije u GS UN

Zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emina Džaparova rekla je da će Kijev nastaviti rad na usvajanju rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u kojoj bi bila sadržana mirovna formula predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog od 10 tačaka.

"Ukrajinsko rukovodstvo je odlučilo da prioritet  koji će biti razmatran u februaru bude rezolucija posvećena formuli mira", rekla je Džaparova novinarima u UN, gde je prisustvovala sastanku Saveta bezbednosti o vladavini prava, preneo je Glas Amerike.

13.13 Ukrajina negira da su Rusi zauzeli Soledar

Ukrajina je zvanično negirala izjavu Ministarstva odbrane Rusije o tome da su ruske snage zauzele Soledar. 

"Saopštenje ruskog ministarstva o zauzimanju Soledara nije tačno. I dalje se vode bitke u Soledaru", rekao je rekao je Rehij Čerevati, portparol istočne grupe ukrajinske vojske, prenosi Gardijan. 

11.53 MO Rusije tvrdi da su ruske snage preuzele kontrolu nad Soledarom

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Soeldarom, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. Kako se navodi, Soledar je pod kontrolom ruske vojske od sinoć, prenosi Interfaks. 

Ministarstvo je navelo da puna kontrola nad Soledarom omogućava presecanje puteva snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu i blokiranje jedinica ukrajinske vojske koje su u njemu ostale.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je Soledar važan za nastavak uspešnih ofanzivnih operacija na donjeckom pravcu, prenosi Interfaks.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje potpune kontrole nad Soledarom omogućava presecanje puteva snabdevanja ukrajinskih trupa u Bahmutu, koji se nalazi jugozapadno, a zatim blokiranje jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje su ostale u njemu.

Konašenkov je rekao da su tokom preuzimanja kontrole nad Soledarom jedinice Vazdušno-desantnih snaga Rusije izvele prikriveni manevar iz drugog pravca, uspešno napale položaje Oružanih snaga Ukrajine i zauzele dominantne visove, blokirajući grad sa severne i južne strane.

Prema njegovim rečima, samo u poslednja tri dana u blizini Soledara likvidirano je više od 700 ukrajinskih vojnika i više od 300 jedinica naoružanja ukrajinskih snaga.

10.50 Bošković: Soledar strateški važan u medijskom smislu za Kremlj

Govoreći za Euronews Srbija o situaciji na terenu vojni analitičar Petar Bošković kaže da je Soledar važan ako se uzme u obzir Bahmut i linije snabdevanja, ali da je reč o mestu u kom je pre rata živelo 10.000 ljudi.

"Soledar je imao pre rata 10.000 stanovnika, to nije grad. Ako vam kažem da jedan Vrbas ima duplo više stanovnika, to je jedna varoš, da ne kažem veće selo. Ono je strateški važno više u medijskom smislu za Kremlj jer ova blamaža koju smo videli do sada koja se tiče Rusije i ruske vojske mene neodoljivo podseća na JNA i na rat koji se vodio na prostorima bivše Jugoslavije", rekao je Bošković.

Komentarišući vojnu pomoć koja se šalje u Ukrajini i najavu Poljske da će uputiti 15 tenkova Lepard, Bošković ističe da su jače tenkovske jedinice potrebne kada se zamrzne tlo, ali da 15 tenkova ne može ništa.

"Oni bi mogli da promene iz prostog razloga što pešadija ne može sama da ide.  Jače tenkovske jedinice sada kad se bude zamrzlo tlo jer nemojte da zabraviti da je to jedna ravnica koja je malte ne živo blato dok se ne smrzne, e onda idu tenkovi i ide pešadija, jer ne možete drugačije sem tenkovima, oklopnim transporterima i pešadijom. Ai pitanje je broja, 15 ne može ništa, ali stotine, verujte nije lako napraviti tenk i nije ga lako dati", dodao je on.

Euronews

10.48 NATO premešta avakse u Rumuniju, kako bi pratili ruske borbene aktivnosti

Severnoatlantski savez (NATO) će premestiti u Rumuniju nekoliko svojih izviđačkih aviona iz baze u Nemačkoj  da bi pratili rusku vojnu aktivnost.

Vazdušni nadzorni sistemi za upozoravanje i kontrolu (AWACS) trebalo bi da stignu u Bukurešt u utorak, 17. januara, "kako bi podržali pojačanu prisutnost saveza u regionu i pratili rusku vojnu aktivnost", saopštio je danas NATO.

10.10 Pogledajte prilog Euronews Srbija o najnovijim događajima na ratištu u Ukrajini

Euronews

09.45 Maljar: Žestoka noć u Soledaru, borbe se nastavljaju

Ukrajinske snage su izdržale noć žestokih borbi u Soledaru, saopštila je danas zamenica ministra odbrane te zemlje Hana Maljar.

"Neprijatelj je bacio skoro sve snage na region Donjecka i nastavlja sa ofanzivom visokog intenziteta. Naši hrabri borci pokušavaju da drže liniju odbrane", napisala je Maljar na Telegramu. Maljar je dodala da je ovo "teška faza rata", u kome će Ukrajina "bez sumnje pobediti", prenosi Rojters.

Prema ruskim izvorima, Soledar je već osvojen, a ruske snage nastavljaju napade u pravcu Artemovska.

09.35 Francuska šalje Ukrajini tenkove AMX 10-RC

Francuska nastoji da  isporuči Ukrajini lake borbene tenkove AMX 10-RC u roku od dva meseca, izjavio je danas francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim rekao da će Francuska isporučiti ili oklopna vozila ili tenkove AMX 10-RC, prenosi agencija Ria.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će svaka pošiljka iz Francuske koja sadrži oružje predstavljati legitimnu metu za ruske snage.

09.15 Kimakovski tvrdi da su ruske jedinice opkolile Bahmut

Ruske jedinice su opkolile Bahmut, tvrdi Igor Kimakovski, savetnik vršioca dužnosti v.d. šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike, čije je pripajanje proglasila Rusija. Kimakovski je za Prvi kanal rekao da je Bahmut u okruženju i da se sa obe strane formiraju udarne grupe koje opkoljavaju grad, a da oko Bahmuta snažno dejstvuje artiljerija, prenosi RIA Novosti.

profimedia

 

08.40 Nebenzja: Pravi uzroci krize u Ukrajini leže u oholosti Zapada

Stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja izjavio je sinoć na sednici Saveta bezbednosti na kojoj se raspravljalo o vladavini prava, da su glavni uzroci sukoba u Ukrajini želja SAD da igraju ulogu globalnog policajca i činjenica da Zapad ne poštuje interese drugih zemalja.

Nebenzja je ukazao da je međunarodno pravo pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini bilo prekršeno mnogo puta i da ga nije prekršila Rusija, već da su to učinile zapadne zemlje, preneo je TASS.

Ruski diplomata je istakao da zbog toga nisu tačne izjave zapadnih zvaničnika da je urušavanje međunarodnog prava počelo od ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. 

"Pravi uzroci ukrajinske krize leže u oholosti Zapada i njegovoj apsolutnoj nespremnosti da uzme u obzir interese drugih, čak i kada je  bezbednost jedne zemlje u pitanju“, napomenuo je Nebenzja.

06.55 Zelenski: Ukrajinske snage drže pozicije u Soledaru, nanose gubitke ruskim trupama

Ukrajinske snage u istočnom gradu Soledaru drže svoje pozicije i nanose značajne gubitke ruskim trupama, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine volodimir Zelenski u video obraćanju.

S druge strane, poslanik samorpoglassene Donjecke Narodne Republike i potpukovnik Narodne milicije DNR Andrej Bajevski rekao je da je zapadni deo Soledara potpuno pod kontrolom ruskih snaga, dok su mali "džepovi otpora" ukrajinskih oružanih snaga i dalje prisutni u tom gradu, preneo je Rojters.

Zelenski je zahvalio dvema ukrajinskim jedinicama u Soledaru koje, kako je naveo, "drže svoje pozicije i nanose značajne gubitke neprijatelju". On nije izneo druge detalje.

Zelenski je rekao i da se sastao sa visokim ukrajinskim komandantima i detaljno analizirao kakva pojačanja su potrebna za borbe za Soledar i obližnje gradove i kakve korake treba preduzeti narednih dana.

06.40 Mišustin: Rusija suočena sa nečuvenom propagandom zapadnih medija

Čak i najstariji zapadni mediji bave se antiruskom propagandom u najgorem smislu, izjavio je juče premijer Rusije Mihail Mišustin u uvodnoj reči na ceremoniji dodele vladinih medijskih nagrada za 2022. Prema njegovim rečima, zapadni mediji opravdavaju neopravdane sankcije, pljačku ruske imovine, ratne zločine. Mišustin je istakao da domaći mediji pokazuju odgovoran pristup odabiru činjenica i proveri izvora, kao i spremnost da brane interese otadžbine.

06.30 Ruski vojnik osuđen zbog odbijanja da se bori u Ukrajini

Ruski vojnik osuđen je na pet godina zatvora zbog odbijanja da se bori u Ukrajini, saopštili su zvaničnici, prenosi Gardijan. Marsel Kandarov (24) nije se prijavio na dužnost u maju 2022. godine, jer „nije želeo da učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji“, citira Moskva tajms sudsku pres-službu u Republici Baškortostan na južnom Uralu. 

Policija ga je privela u septembru, navodi britanski list. Sud u ruskom gradu Ufi proglasio je Kandarova krivim za izbegavanje služenja vojnog roka. Kaznu će izdržavati u zatvoru opšteg režima bezbednosti.

06.20 Satelitski snimci otkrivaju razmere razaranja Soledara 

Velika razaranja izazvana borbama između ruskih i ukrajinskih snaga, koje se sukobljavaju za kontrolu nad Soledarom, gradom na istoku Ukrajine, vidljiva su na objavljenim satelitskim snimcima. Poređenje sa ranijim slikama pokazuje da se škola i nekoliko poljoprivrednih zgrada nalaze među uništenim strukturama u Soledaru, dok su krateri bombi ostavlili tragove na terenima i putevima oko grada, koji je u regionu Donjecka poznat po proizvodnji soli, preneo je Bi-Bi-Si.

06.00 London: Ne možemo ni da potvrdimo ni demantujemo smrt Britanca u Ukrajini

Velika Britanija ne može ni da potvrdi ni da demantuje informacije o pronalasku tela jednog od nestalih britanskih državljana u Soledaru, saopštilo je juče Ministarstvo spoljnjih poslova Velike Britanije.

"Izveštaji koje smo danas imali su duboko zabrinjavajući. Dolaze iz Vagner grupe, tako da bih pozvao na oprez u pokrivanju ove teme dok se takve tvrdnje ne potvrde", saopštio je Forin ofis, prenosi Skaj njuz.

Komentari (0)

Evropa