Evropa

RAT U UKRAJINI Gerasimov umesto Surovikina: Zbog čega se menja komandant ruskih snaga u ovom trenutku?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2023

-

07:51

RAT U UKRAJINI Gerasimov umesto Surovikina: Zbog čega se menja komandant ruskih snaga u ovom trenutku?
RAT U UKRAJINI Gerasimov umesto Surovikina: Zbog čega se menja komandant ruskih snaga u ovom trenutku? - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky, Andrew Kravchenko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 323. dan ruske invazije na Ukrajinu. U fokusu svetske javnosti i dalje su dešavanja oko ukrajinskog gradića Soledar, za koji se još sa sigurnošću ne zna pod čijom je kontrolom. Uprkos izjavama vođe proruskih snaga u samoproglašenoj DNR Denisa Pušilina i vođe ruske paravojne "Vagner grupe" Jevgenija Prigožina da su zauzeli grad, ukrajinska vojska je to demantovala. U izjavama je bio obazriv i Kremlj, koji je saopštio da napreduje u vojnim operacijama oko Soledara i da ruske trupe imaju "pozitivan zamah", ali da treba sačekati zvanična saopštenja o zauzimanju grada.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Pomoć Poljske i Litvanije u tenkovima može biti primer za druge zemlje
  • Peskov: Putin podržava ideju podizanja starosne granice za regrutaciju
  • Poslanik samoproglašene DNR: Zapadni deo Soledara pod kontrolom ruskih snaga
  • Ministarstvo odbrane Ukrajine: Još se držimo kos Soledara uprkos gomilanju ruskih trupa
  • Grosi: Dogovor o sigurnoj zoni za nuklearnu elektranu Zaporožje postaje sve teži
  • Ministri odbrane Turske i Ukrajine: Neophodan je neodložni prekid vatre
  • Ukrajina demantuje da su Rusi preuzeli kontrolu nad Soledarom
  • Kremlj oprezan u izjavama o dešavanjima u Soledaru 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.08 CNN prenosi priču ukrajinskog vojnika kod Soledara: Osećamo se napušteno

Ukrajinski vojnik koji se nalazi u Soledaru, istočnom ukrajinskom gradu u kojem se trenutno vode najžešće borbe, opisao je za CNN trenutnu situaciju na ratištu i rekao da se vojnici osećaju napušteno. CNN iz bezbednosnih razloga nije otkrio identitet vojnika, koji je u telefonskom uključenju naveo da su ukrajinski vojnici pokušali da se povuku, ali nisu uspeli jer su Rusi već došli do grada.

"Ako danas ne bude naređenja za povlačenje, najverovatnije nećemo imati vremena za odlazak. Rečeno nam je da ćemo biti povučeni, a sada smo jednostavno napušteni. Ponestaje nam hrane i vode, a ima i ranjenih vojnika. Imamo još nešto municije", rekao je vojnik.

On je naveo da je poslednja evakuacija bila pre tri dana i da je potom naređenje glasilo da treba izdržati do kraja.

"Druge jedinice su se povukle ili im je naređeno povlačenje, a nama je rečeno da izdržimo. Izdržaćemo koliko možemo, ali svako se može umoriti i na kraju doći do granice. Nemoguće je tako dugo izdržati samo uz visoki moral", kaže Ukrajinac.

 

 

22.17 Nebenzja: Pravi uzroci krize u Ukrajini leže u oholosti Zapada

Stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti na kojoj se raspravljalo o vladavini prava, da su glavni uzroci sukoba u Ukrajini želja SAD da igraju ulogu globalnog policajca i činjenica da Zapad ne poštuje interese drugih zemalja. Nebenzja je ukazao da je međunarodno pravo pre početka kako je rekao, "specijalne vojne operacije" u Ukrajini bilo prekršeno mnogo puta i da ga nije prekršila Rusija, već da su to učinile zapadne zemlje, preneo je TASS.
    "Pravi uzroci ukrajinske krize leže u oholosti Zapada i njegovoj apsolutnoj nespremnosti da uzme u obzir interese drugih, čak i kada je  bezbednost jedne zemlje u pitanju“, napomenuo je Nebenzja.

22.01 Pentagon: Promene u vojnom vrhu Rusije zbog problema koje ima u Ukrajini

Pentagon je danas saopštio da su konstantni problemi Rusije u Ukrajini verovatno doveli do najnovijeg "potresa" u vojnom rukovodstvu i pozvao Moskvu da okonča rat umesto da se okreće novim generalima koji će nadgledati napad koji traje skoro godinu dana.  Brigadni general Patrik Rajder je na brifingu za novinare rekao da to verovatno odražava neke od sistemskih izazova sa kojima se suočila ruska vojska od početka napada. 

"Razgovarali smo o nekim od tih stvari u smislu logističkih problema, problema komandovanja i kontrole, problema održivosti, morala i ... neuspeha u postizanju strateških ciljeva koje su sami sebi postavili", istakao je on.

21.54 Zelenski: Ukrajinska vojska drži svoje položaje u Soledaru

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovio je u svom redovnom video-obraćanju da ukrajinske snage i dalje drže svoje položaje u istočnom gradu Soledaru i da nanose "značajne gubitke" ruskim trupama.

 

 

21:32 Načelnik Donjecke oblasti: Stotine civila zarobljeno u Soledaru

Načelnik Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko tvrdi da je na stotine civila i dalje zarobljeno u Soledaru, dok se nastavljaju krvave borbe oko kontrole nad većim delom uništenog grada rudnika soli u istočnoj Ukrajini.

Kirilenko je u izjavi za ukrajinsku državnu televiziju naveo da je u gradu ostalo 559 civila, uključujući petnaestoro dece, i da se ne mogu evakuisati.

21.24 Zelenski: Pomoć Poljske i Litvanije u tenkovima može biti primer za druge zemlje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da vojna pomoć u tenkovima koju su najavile Poljska i Litvanija može značiti da će i druge zemlje slediti njihov primer.

"Poljska i Litvanija mogu strateški započeti korake u vezi sa dobijanjem tenkova za Ukrajinu“, rekao je Zelenski za poljsku državnu televiziju TVP Info nakon što je poljski predsednik Andžej Duda najavio da će Varšava poslati Kijevu "leopard" tenkove.

18.40 Mišustin: Rusija suočena sa nečuvenom propagandom zapadnih medija

Čak i najstariji zapadni mediji bave se antiruskom propagandom u najgorem smislu, izjavio je danas premijer Rusije Mihail Mišustin u uvodnoj reči na ceremoniji dodele vladinih medijskih nagrada za 2022.

"Svi smo suočeni sa strašnim falsifikatima u zapadnim medijima, kako u najstarijim, nekada cenjenim medijima, tako i u novim resursima blogosfere koji se bave propagandom na najgori način", rekao je premijer Rusije, nazvavši rad stranih novinara agresivnim napadima na Rusiju, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, zapadni mediji opravdavaju neopravdane sankcije, pljačku ruske imovine, ratne zločine. Mišustin je istakao da domaći mediji pokazuju odgovoran pristup odabiru činjenica i proveri izvora, kao i spremnost da brane interese otadžbine.

17.58 Ruski vojnik osuđen zbog odbijanja da se bori u Ukrajini

Ruski vojnik osuđen je na pet godina zatvora zbog odbijanja da se bori u Ukrajini, saopštili su zvaničnici, prenosi Gardijan. Marsel Kandarov (24) nije se prijavio na dužnost u maju 2022. godine, jer „nije želeo da učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji“, citira Moskva tajms sudsku pres-službu u Republici Baškortostan na južnom Uralu. 

Policija ga je privela u septembru, navodi britanski list. Sud u ruskom gradu Ufi proglasio je Kandarova krivim za izbegavanje služenja vojnog roka. Kaznu će izdržavati u zatvoru opšteg režima bezbednosti.

17.48 Satelitski snimci otkrivaju razmere razaranja Soledara 

Velika razaranja izazvana borbama između ruskih i ukrajinskih snaga, koje se sukobljavaju za kontrolu nad Soledarom, gradom na istoku Ukrajine, vidljiva su na objavljenim satelitskim snimcima. Poređenje sa ranijim slikama pokazuje da se škola i nekoliko poljoprivrednih zgrada nalaze među uništenim strukturama u Soledaru, dok su krateri bombi ostavlili tragove na terenima i putevima oko grada, koji je u regionu Donjecka poznat po proizvodnji soli, preneo je Bi-Bi-Si.
Fotografije koje je objavila kompanija Makar, američka kompanija za svemirsku tehnologiju, pokazuju kako su ukrajinski rovovi u poljima oko grada bili gađani ruskom artiljerijom.

 

 

17.45 Sirija potvrdila podršku ruskoj operaciji u Ukrajini

Sirijski predsednik Bašar al Asad potvrdio je tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom ruskog predsednika za Siriju Aleksandrom Lavrentjevom podršku Damaska specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini, javila je danas SANA, prenosi Rojters.

Kako se navodi u saopštenju, „trenutni globalni sukob u političkoj i medijskoj sferi dostigao vrhunac, a za intenziviranje ovog sukoba potrebna je veća jasnoća i postojanost političkih pozicija," istakao je sirijski lider. On je napomenuo da "u tom pogledu Sirija podržava specijalnu vojnu operaciju u Donbasu."

17.00 London: Ne možemo ni da potvrdimo ni demantujemo smrt Britanca u Ukrajini

Velika Britanija ne može ni da potvrdi ni da demantuje informacije o pronalasku tela jednog od nestalih britanskih državljana u Soledaru, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnjih poslova Velike Britanije.

"Izveštaji koje smo danas imali su duboko zabrinjavajući. Dolaze iz Vagner grupe, tako da bih pozvao na oprez u pokrivanju ove teme dok se takve tvrdnje ne potvrde", saopštilo je ministarstvo, prenosi Skaj njuz.

Juče je pres služba kompanije Konkord, u vlasništvu ruskog biznismena Jevgenija Prigožina, osnivača Vagnera, saopštila da je jedan od dvojice britanskih državljana koji su nestali u Ukrajini pronađen mrtav u Soledaru, prenosi Rojters. Ranije je Nacionalna policija Ukrajine saopštila da su Endru Begšo (48) i Kristofer Peri (28) nestali 6. januara. Dvojac je napustio Kramatorsk i krenuo ka Soledaru, nakon čega je komunikacija sa njima izgubljena. Kako prenose britanski mediji, oni su kao deo nevladine organizacije pomagali u evakuaciji civilnog stanovništva.

15.29 Peskov: Putin podržava ideju podizanja starosne granice za regrutaciju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin konceptualno podržava ideju o povećanju starosne granice za regrutaciju, ali da detalje o tom pitanju treba da prosleđuje Ministarstvu odbrane.

"Konceptualno, da, tu ideju je podržao šef države, ali što se tiče detalja, formalizacije ove ideje, ove informacije moraju i treba da se saznaju od Ministarstva odbrane kao primarnog izvora“, rekao je Peskov, prenosi TASS.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je u decembru prošle godine predložio da se starosna granica za regrutovanje postepeno poveća sa 18 na 21 godinu, kao i da se gornja granica podigne na 30 godina.

14.10 Poslanik samoproglašene DNR: Zapadni deo Soledara pod kontrolom ruskih snaga

Zapadni deo Soledara potpuno je pod kontrolom ruskih snaga, dok su mali "džepovi otpora" ukrajinskih oružanih snaga i dalje prisutni u tom gradu, izjavio je poslanik samorpoglassene Donjecke Narodne Republike i potpukovnik Narodne milicije DNR Andrej Bajevski.

"U ovom trenutku zaista postoje izolovani mali džepovi otpora u Soledaru, naši momci nastavljaju da potiskuju neprijatelja na ovim mestima. U celini, operacija se uspešno razvijala i već su zapadne periferije Soledara potpuno pod našom kontrolom“, rekao je Bajevski tokom TV prenosa uživo, prenosi TAS S.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hama Maljar izjavila je ranije danas da Rusija gomila snage u Ukrajini, ali da se ukrajinska vojska drži u žestokim borbama za kontrolu nad gradom Soledar na istoku zemlje.

Associated Press • Euronews Serbia

13.47 Zašto Gerasimov umesto Surovikina?

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da će na terenu u Ukrajini doći do još jednog prestrojavanja kada je reč o komandatnima ruskih snaga, pa će tako dosadašnjeg komandanta Sergeja Surovikina zameniti načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov. 

Iako je bio ključna figura u planiranju, kako je u Moskvi nazivaju, "specijalne vojne operacije", Gerasimov je od početka rata samo jednom posetio trupe na terenu. Gerasimov je, kako piše CNN, i ranije nestajao iz javnosti, a prošle godne u Moskvi nije viđen na Paradi pobede, pa je počelo da se spekuliše o njegovoj poziciji.

Zašto dolazi do ove promene pozicije baš u ovom trenutku nije poznato, a Gerasimov će imati trojicu zamenika, upravo Surovikina, Olega Saljukova i general Alekseja Kima. Neki analitičari smatraju da bi ovakav potez mogao da bude pokušaj Moskve da uspostavi čvršću kontrolu nad operacijom u Ukrajini uoči kritičnih nekoliko meseci u kojima će ostatak rezervnih snaga mobilisanih u jesen 2022. da bude raspoređen nakon obuke. 

Surovikin je, inače, za komandanta ruskih snaga u Ukrajini imenovan u oktobru, a zapadni mediji ocenjuju da ova zamena na čelu ruskih snaga teško da znači veliki preokret s obzirom na to da je Gerasimov već bio nadređen Surovikinu.

AP Photo/Pavel Golovkin, File

 

13.28 Habek: Nemačka ne treba na stoji na putu drugim zemljama koje šalju vojnu pomoć Ukrajini

Nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je da ta zemlja ne bi trebalo da stoji na putu drugim zemljama koje šalju Ukrajini vojnu pomoć. On je to izjavio nakon što je poljski predsednik Andžej Duda objavio plan da ta zemlja šalje deset tenkova Leopard nemačke proizvodnje u Ukrajinu. Transfer bi zahtevao nemačku dozvolu.

12.30 Ministarstvo odbrane Ukrajine: Još se držimo uprkos gomilanju ruskih trupa

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hama Maljar izjavila je danas da Rusija gomila snage u Ukrajini, ali ukrajinska vojska se drži u žestokim borbama za kontrolu nad gradom Soledar na istoku zemlje. Ona je navela da je broj ruskih jedinica u Ukrajini porastao sa 280 sa 250 koliko ih je bilo prošle sedmice, prenosi Rojters.

''Rusi se kreću preko leševa sopstvenih ljudi'', rekla je Maljar i dodala kako ''Rusija tera na hiljade pripadnika svog naroda u klanicu, ali mi se držimo''.

11.23 Rusija uvela sankcije za 36 britanskih državljana

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uvelo je sankcije za 36 britanskih državljana, uključujući članove britanske vlade, pripadnike bezbednosnih i agencija za sprovođenje zakona i novinare, prenosi TASS.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je taj potez povezan sa "antiruskim kursom britanske vlade, koja nastavlja da aktivno primenjuje mehanizam ličnih sankcija i sprovodi intenzivnu propagandnu kampanju da bi diskreditovala zemlju i izolovala je u međunarodnoj areni", objavio je ruski servis BBC, a prenosi Gardijan.

09.47 Moskalkova: Ukrajina spremna da nastavi dijalog u humanitarnim pitanjima

Ruska poverenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova izjavila je da može da vidi spremnost ukrajinske strane da nastavi dijalog o humanitarnim pitanjima.

"Ukrajinska strana ima pragmatičan pogled ova pitanja i spremna je za dijalog. Zasad, napravili smo određen pomak u potrazi za nestalim ljudima i povratak dece svojim porodicama. Nadam se da će se ovaj dijalog nastaviti. Najvažnije je da to pitanje ne bi trebalo da se politizuje, već da se zasniva na humanitarnim i principima ljudskih prava", rekla je ona novinarima na marginama međunarodne konferencije ombudsmana u Ankari, preneo je TASS.

Moskalkova je juče, na sastanku sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubincem, rekla da je dogovorena razmena 40 ratnih zarobljenika. Moskalkova je takođe istakla da je sa Lubincem razgovarala o pitanjima pružanja humanitarne pomoći građanima dve zemlje.

09.17 Rusija incirala za 17. januar novi sastanak SB UN posvećen Ukrajini

Prvi zamenik predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski najavio je da će se 17. januara održati sastanak Saveta bezbednosti UN-a posvećenom Ukrajini koji je zatražila ruska vlada.

"Neću ulaziti u detalje o tome šta će se dogoditi u Savetu bezbednosti s našim podneskom o Ukrajini 17. januara. Neka naši protivnici za sada žive u neizvesnosti,  iako smo ih već navikli da na njihov antiruski sastanak, mi pokušavamo da odgovorimo svojim sastankom na temu koja im je neprijatna", napisao je diplomata, prenosi TASS.

08.28 Duda najavio isporuku tenkova Leopard Ukrajini, potrebna dozvola Nemačke

Poljska će isporučiti tenkove nemačke proizvodnje Leopard u Ukrajinu, saopštio je poljski predsednik Andžej Duda. Poljska je ranije objavila da planira da prebaci 10 borbenih tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu, što je potez od velikog značaja za ukrajinske trupe, prenosi Gardijan

U jučerašnjem obraćanju, tokom posete Lavovu, poljski predsednik je rekao da će u sklopu šire međunarodne koalicije Kijevu biti predati ti tenkovi.

Za ovaj transfer je potrebna dozvola Nemačke, koju je Kijev posebno tražio da bi dobio isporuku tenkova Leopard 2, što možda ukazuje na ublažavanje stava Berlina o transferu borbenih tenkova nakon nedavnih kontakata između Varšave i nemačkih zvaničnika, prenosi Gardijan.

Portparol nemačke vlade saopštio je da nije upoznat sa zahtevima saveznika da pošalju tenkove u Ukrajinu, a to pitanje se našlo u centru nedavnih pregovora, pošto  brojne zemlje vrše pritisak na nemačkog kancelara Olafa Šolca da dozvoli isporuke Leopard 2 za Kijev, navodi britanski list.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

07.50 Zelenski: Borbe u Donejcku se nastavljaju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ismejao je negirao tvrdnje da su Rusi preuzeli kontrolu nad gradom Soledarom na istoku Ukrajine i izjavio da borbe i dalje traju.

"Teroristička država i njeni propagandisti pokušavaju da prikažu da je deo našeg grada Soledara u posedu Rusije. Međutim, borbe u Donjecku se nastavljaju", rekao je Zelenski u video obraćanju.

U posebnom saopštenju na Fejsbuku, Generalštab ukrajinskih oružanih snaga je saopštio da ruske snage trpe velike gubitke pokušavajući da zauzmu Soledar i preseku puteve za snabdevanja ukrajinskih jedinica.

07.05 Grosi: Dogovor o sigurnoj zoni za nuklearnu elektranu Zaporožje postaje sve teži

Posredovanje u dogovoru o zoni bezbednosti oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju kontroliše Rusija, postaje sve teže zbog uključivanja vojski u pregovore, rekao je juče generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

On je istakao da ne veruje da je sporazum nemoguć, ali i dodao da je činjenica da pregovori nisu laki, preneo je Rojters. Grosi je za RAI rekao da su razgovori sa Kijevom i Moskvom postali komplikovaniji, jer ne uključuju samo diplomate, već i vojne oficire.

"Pregovaranje je postalo duže i teže", rekao je šef IAEA, ali je i naglasio da planira da se sledeće nedelje vrati u Ukrajinu kako bi se sastao sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i drugim najvišim ukrajinskim zvaničnicima, a nada se da će kasnije otputovati i u Moskvu.

"Moskva i Kijev su se međusobno optuživali za granatiranje objekta u Zaporožju. Igraju se vatrom", poručio je Grosi, zaključivši da "nuklearna nesreća nikome nije u interesu, čak ni Rusima".

06.50 Ministri odbrane Turske i Ukrajine: Neophodan je neodložni prekid vatre

Ministri odbrane Turske i Ukrajine Hulusi Akar i Oleksij Reznikov razgovarali su u sredu telefonom o tome da je neophodan neodložni prekid vatre u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Turske.

"Neodložan prekid vatre je neophodan da bi se sačuvali ljudski životi i ponovo uspostavio mir i stabilnost u regionu," navodi se u saopštenju.

Ministar Akar je dodao da će njegova zemlja i dalje nastojati da pomaže mir i pruži humanitarnu pomoć na svim nivoima, prenosi TASS.

06.35 Nove promene u vrhu ruskih snaga na teritoriji Ukrajine

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu imenovao je juče Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije, za komandanta ruske vojske u Ukrajini. "General armije Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, imenovan je za komandanta ruskih snaga na teritoriji Ukrajine", saopštilo je ministarstvo, prenela je agencija RIA Novosti.

Precizira se još da će njegovi zamenici biti glavnokomandujući Kopnene vojske Oleg Saljukov, zamenik načelnika Generalštaba Aleksej Kim i glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Sergej Surovikin, koji je ranije bio na funkciji komandanta ruskih snaga u Ukrajini.

Tanjug/AP/Mikhail Kuravlev

 

06.15 Ukrajina demantuje da su Rusi preuzeli kontrolu nad Soledarom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je ismejao ruske tvrdnje o preuzimanju kontrole nad gradom Soledarom na istoku Ukrajine i izjavio da borbe i dalje traju.

"Teroristička država i njeni propagandisti pokušavaju da prikažu da je deo našeg grada Soledara u posedu Rusije. Međutim, borbe u Donjecku se nastavljaju", rekao je Zelenski u video obraćanju.

I ukrajinska vojska demantovala je da su ruske snage preuzele kontrolu nad istočnim gradom Soledar i navela da se intenzitet borbi u tom području može uporediti sa sukobima tokom Drugog svetskog rata.

Portparol istočne vojne komande Sergij Čerevati rekao je za ukrajinsku televiziju da je bitka za Soledar važna i da ukrajinske snage nisu dozvolile ruskim snagama da probiju linije fronta, prenosi Rojters.

"Grad nije pod kontrolom Ruske Federacije. U toku su žestoke borbe. Situacija je tamo komplikovana", naveo je on. 

Euronews

06.00 Kremlj oprezan u izjavama o dešavanjima u Soledaru 

Kremlj je juče saopštio da napreduje u vojnim operacijama oko grada Soledara u istočnoj Ukrajini i da ruske trupe imaju "pozitivan zamah", ali da treba sačekati zvanična saopštenja o zauzimanju grada, prenosi RIA Novosti. Denis Pušilin, vođa proruskih snaga u samoproglašenoj DNR  saopštio je da je Soledar zauzet, prenosi TASS.

"U ovom trenutku, prema informacijama koje imam, centar Soledara je već pod kontrolom Vagnerovih jedinica", rekao je Pušulin.

Vođa ruske paravojne "Vagner grupe" Jevgenij Prigožin u poruci na Telegramu rekao je sinoć da su njegove snage dovršile preuzimanje Soledara. Kijev je ranije saopštio da se njegove snage drže na položajima u ovom ukrajinskom gradu.

Jutarnji izveštaj ukrajinske vojske pominje Soledar, navodeći ovaj grad kao jedan od nekoliko granatiranih u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da proveri stanje na terenu.

Komentari (0)

Evropa