Evropa

RAT U UKRAJINI Prigožin tvrdi da Vagner kontroliše teritoriju Soledara, a Ukrajina da borbe i dalje traju

Komentari

Autor: Euronews

10/01/2023

-

07:42

RAT U UKRAJINI Prigožin tvrdi da Vagner kontroliše teritoriju Soledara, a Ukrajina da borbe i dalje traju
RAT U UKRAJINI Prigožin tvrdi da Vagner kontroliše teritoriju Soledara, a Ukrajina da borbe i dalje traju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 321. dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusi žestoko napadaju grad Soledar u Donjeckoj oblasti, a među svežim trupama i pripadnici Vagnera, tvrde ukrajinski izvori. Upravo tamo trenutno se vode najžešće borbe. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je otpor ukrajinskih snaga u borbi protiv talasa napada u tom području pomogao zemlji da kupi vreme i da ojača. I dok kontakata Moskve i Kijeva koji bi vodili primiriju nema ni na vidiku, ruski i ukrajinski komesari za ljudska prava sastaće se ove sedmice u Turskoj, a tema razgovora  biće dalja razmena ratnih zarobljenika.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Otpor naših snaga u Soledaru pomogao Ukrajini da kupi vreme i ojača
  • Kijev: Novi, snažan napad ruskih snaga na Soledar
  • Ruski i ukrajinski komesari za ljudska prava ove sedmice u Turskoj
  • Moskva raskida sporazum o borbi protiv korupcije i konvenciju SE

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

      Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.47 Prigožin: Vagner kontroliše oblast Soledara

Grad Soledar, u kojem se poslednjih nekoliko dana vode žestoke borbe, pod kontrolu su preuzeli borci grupe Vagner, saopštio je ruski biznismen i šef paravojne jedinice Jevgenij Prigožin na svom Telegram kanalu.

"Jedinice Vagnera su preuzele kontrolu nad celom teritorijom Soledara. U centru grada formiran je kotao u kome se vode urbane borbe. Broj zarobljenika biće saopšten sutra", navodi se u poruci.

Ranije je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin saopštio da su gradovi Soledar i Artemovsk "blizu oslobođenja".

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

21.05 Ukrajina tvrdi da borbe u Soledaru i dalje traju

Uprkos tvrdnjama lidera samoproglašene DNR Denisa Pušilina da su Rusi već osvojili centar Soledara, zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar kaže da ukrajinske snage "i večeras drže borbene položaje" u tom gradu na istoku zemlje.

Britansko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su posle četiri dana napredovanja ruske snage verovatno uspele da zauzmu veći deo grada ocenivši da je to redak uspeh za ruske trupe posle niza ponižavajućih povlačenja u prošloj godini, prenosi Rojters.

"Teške borbe za Soledar se nastavljaju. Neprijatelj zanemaruje svoje teške gubitke i nastavlja aktivno da napada. Naši borci hrabro odolevaju duž linije odbrane", izjavila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

20.55 Pušilin: DNR kontroliše centar Soledara

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin je naveo da su ruske snage potpuno preuzele inicijativu od Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu i da DNR već kontroliše centar Soledara.

"Posle oslobođenja Soledara, sve snage će biti sumerene na oslobođanje Artemovska i Severska", rekao je Pušilin za TV Rusija-1.

A onda će se, prema njegovim rečima, oružane snage "obračunati sa kramatorskim i slovenskim oblastima".

Artemovsk (Bahmut) je veliki grad koji se nalazi 45 kilometara od Kramatorska, koji je i dalje pod kontrolom Ukrajine i služi kao administrativni centar neokupiranog dela Donjecka.

 

Tanjug AP/Roman Chop

 

20.54 Rogov: Zaporoška oblast 8. januara doživela najteže ukrajinsko granatiranje do sada

Broj udara ukrajinskih trupa na region Zaporožja 8. januara bio je najveći od početka vojne operacije, izjavio je danas predsednik pokreta "Stojimo uz Rusiju" Vladimir Rogov. On je rekao da je u nedelju bilo čak 89 epizoda granatiranja, preneo je TASS.

"Ovo je rekord po intenzitetu za region Zaporožja, a ukrajinske oružane snage koristile su tešku artiljeriju, višecevne raketne bacače i minobacače, počev od kalibra 120 mm", naveo je Rogov.

Precizirao je da se aktivni artiljerijski dueli u regionu Zaporožja nastavljaju duž linije na kojoj se vojske dodiruju. "Najteža situacija je u Vasiljevki, Pologima i Tokmaku i u tim područjima, gde živi veliki broj ljudi, granatiranja su skoro svakodnevna", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, situacija na liniji dodira ostaje stabilna, uz napomenu da "jedini pritisak predstavlja veliki broj artiljerijskih oruđa M777 i HIMARS".

Associated Press

20.53 Dva civila ranjena u ruskom Šebekinu usled ukrajinskog granatiranja

Žena i muškarac ranjeni su danas u gradu Šebekino u južnoj Belgorodskoj oblasti u Rusiji usled granatiranja ukrajinskih trupa, objavio je guverner tog ruskog regiona Vjačeslav Gladkov. On je napisao na svom Telegram kanalu da su prema preliminarnim podacima ranjena dva civila, preneo je TASS. U Belgorodskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, 11. aprila je proglašen visok nivo terorističke pretnje, koji je kasnije produžavan, jer je, kako lokalne vlasti navode, granatiranje zabeleženo u još nekoliko navrata.

19.55 Kijev istupio iz sporazuma sa Moskvom o trgovinsko-ekonomskim predstavništvima

Kijev se povukao iz sporazuma sa Moskvom o trgovinsko-ekonomskim predstavništvima u ambasadama dve zemlje, objavio je predstavnik ukrajinske vlade u parlamentu Taras Melničuk na svom Telegram nalogu.

"Raskinut je sporazum između Kabineta ministara Ukrajine i ruske vlade o međusobnom osnivanju filijala trgovinsko-ekonomske misije u sastavu ukrajinske ambasade u Rusiji i filijala ruske trgovinske misije u Ukrajini", napisao je ukrajinski zvaničnik.

Sporazum dve zemlje zaključen je u aprilu 2009. godine u Moskvi.

18.59 Moskva: Nedopustive i nečuvene izjave ambasadora SAD u Mađarskoj o Putinu

Ambasada Rusije u Mađarskoj saopštila je danas da su komentari američkog ambasadora u Budimpešti Dejvida Presmana o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu nedopustivi i nečuveni.

"U svom javnom nastupu 6. januara američki ambasador u Mađarskoj Presman izneo je neprihvatljive primedbe o predsedniku Ruske Federacije", navodi se u komentaru ambasade objavljenom danas na Telegram kanalu, a prenosi TAS S.

U saopštenju ruske ambasade u Budimpešti se ističe i da su komentari jednog američkog zvaničnika čija su ovlašćenja ograničena na sferu bilateralnih mađarsko-američkih odnosa o ličnosti jednog stranog šefa države nečuveno kršenje osnovnog diplomatskog protokola i prakse.

Ruska ambasada je predložila da Presman nadoknadi manjak diplomatskog profesionalizma i prouči čuvenu knjigu "patrijarha američke spoljne politike Henrija Kisindžera", koja je "zgodno naslovljena Diplomatija". Ruske diplomate su čak navele i adresu jedne mađarske onlajn knjižare u kojoj se knjiga može kupiti.

17.57 Zvaničnik SAD: Ukrajinski vojnici uskoro počinju obuku na "Patriotu"

Neimenovani američki zvaničnik rekao je danas da će ukrajinski vojnici početi obuku na protivvazdušnim sistemima tipa "Patriot" narednih nedelja u bazi u SAD. Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao da će obuka biti u bazi Fort Sil u Oklahomi, preneo je Rojters. Ukrajinske trupe su prethodno prošle deo obuke u SAD, uključujući i upoznavanje sa dronovima "svičblejd".

profimedia

 

17.50 Berbok u Harkovu obećava Ukrajini pomoć u oružju i pristupanju EU

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok danas je iznenada posetila Harkov, grad na istoku Ukrajine u blizini ruske granice, kada je obećala više oružja i konkretne ponude za pomoć Kijevu oko pristupanja Evropskoj uniji.

U saopštenju uoči sastanka sa ministrom inostranih poslova Dmitrom Kulebom, Berbok je izrazila podršku Nemačke i solidarnost sa Ukrajincima koji žive u teškim ratnim i zimskim uslovima, preneo je Rojters.

Nakon što je Nemačka prošle nedelje najavila da će poslati u borbu vozila Marder u Ukrajinu u sklopu pojačane vojne podrške, Berbok je obećala još oružja, ne precizirajući koje.

Takođe je rekla da je važno ne izgubiti iz vida mesto Ukrajine u Evropi i njenu želju da se pridruži EU.

"Zato želim da govorim i o napretku u procesu pristupanja, jer mi kao vlada želimo da damo konkretne ponude Ukrajini naročito u pogledu vladavine prava, nezavisnih institucija i borbe protiv korupcije", navela je Berbok.

16.07 Jedan rudar poginuo, a osam povređeno u ukrajinskom napadu na rudnik u DNR

U ukrajinskom granatiranju rudnika "Skočinski" u Kirovskom okrugu Donjecke oblasti jedan rudar je poginuo, a osam je povređeno, objavilo je danas Ministarstvo za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike (DNR), koje su prenele RIA Novosti. "U 13.20 granatiran je rudnik ’Skočinski’, a prema operativnim podacima devet rudara je stradalo od artiljerijskog napada i, nažalost, jedan od njih je poginuo", saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije DNR na Telegram kanalu.

14.20 Mišel: Pomoć EU i država članica Ukrajini do sada vredna 50 milijardi evra

Predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel izjavje danas da su EU i njene države članice od početka ruske invazije do sada pomogle Ukrajinu sa 50 milijardi evra. "Zajedno EU i njene države članice dale su skoro 50 milijardi evra", naveo je on na konferenciji za novinare.

Mišel je to rekao nakon potpisivanja Zajedničke deklaracije o saradnji EU-NATO.

"Prvi put u istoriji EU je dostavila vojnu pomoć Ukrajini preko mehanizna evropskog mirovnog fonda, samo nekoliko sati posle početka rata. Do sada smo stigli do 3 milijarde evra koje se mogu dodati na vojnu pomoć koju su dale države članice. Od prvog dana mi stojimo uz narod Ukrajine sa vojnom, finansijskom, diplomatskom i političkom podrškom. EU i njene zemlje članice su dale skoro 50 milijardi evra Ukrajini", naglasio je Mišel.

13.30 NATO i EU potpisali treću Zajedničku deklaraciju

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Saveta EU Šarl Mišel su jutros, u NATO sedištu u Briselu, potpisali treću Zajedničku deklaraciju između ove dve organizacije.

Na pres konferenciiji koja je usledila, oni su podržali i pozdravili vojnu pomoć koju su najavili Francuska i Nemačka za Ukrajinu. "Pozdravljam nove najave od SAD, Nemačke i Francuske koji će da pošalju nove tipove oklopnih borbenih vozila", izjavio je Stoltenberg i dodao da je posebno važno da to oružje mora takođe da dobije "neophodnu municiju, rezervne delove, trening i održavanje sistema".

Tanjug AP/Olivier Matthys

 

12.00 Italija će isporučiti PVO sisteme Kijevu kad reši tehničke probleme

Italija namerava da isporuči Ukrajini sistem protivraketne odbrane kako bi se štitila od ruskih napada, ali mora da reši tehničke probleme pre nego što bude poslat, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Tajani je to naveo nakon što je italijanski list "La Republika" objavio u ponedeljak da je odluka o isporuci novog oružja Ukrajini odložena do sledećeg meseca zbog političkih tenzija, razmatranja troškova i nestašice opreme, prenosi Rojters. Pre dve nedelje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da Rim razmatra isporuku PVO sistema nakon telefonskog razgovora sa italijanskim premijerkom Đorđom Meloni, u kojem je ponovo potvrdila „punu podršku“ svoje vlade Ukrajini.

10.54 Lapin postavljen za načelnika Glavnog štaba ruskih kopnenih snaga?

General-pukovnik Aleksandar Lapin postavljen je za načelnika Glavnog štaba ruskih kopnenih snaga, prenosi TASS pozivajući se na izvore bliske ruskom Ministarstvu odbrane.

Lapin je 2017. postavljen za komandanta Centralnog vojnog okruga, a do kraja oktobra 2022. godine bio je zadužen za Operativni komandni centar za sukob Rusije i Ukrajine.

''General Lapin je zaista postavljen za načelnika Glavnog štaba ruske armije'', rekao je izvor za TASS, a drugi izvor je precizirao da je postavljanje obavljeno krajem prošle godine.

Rusko ministarstvo odbrane i druge državne institucije, još nisu zvanično izvestile o imenovanju Lapina.

10.25 Pušulin; Blizu smo preuzimanja kontrole nad Soledarom

Blizu smo toga da ruske trupe preuzmu kontrolu nad Soledarom, tvrdi Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike. Prema rečima Pušilina, borbe se vode u zapadnom delu grada.

Tanjug/AP Photo/LIBKOS

 

08.39 Zelenski: Rezultat teške bitke ipak će biti oslobođenje Donbasa

Predsednik Ukrajine Volodimi Zelenski izjavio je da su ruske snage najveće napore usmerile na Soledar, dodajući da će rezultat te teške i dugotrajne bitke ipak biti oslobođenje celog Donbasa. Zelenski se u video obraćanju zahvalio svim ukrajinskim vojnicima koji brane Bahmut i onima koji u Soledaru odolevaju novim i još jačim napadima ruskih snaga, prenosi Unian.

"Izuzetno je teško - tamo skoro da nema celih zidova... Zahvaljujući nepokolebljivosti naših vojnika tamo, u Soledaru, osvojili smo dodatno vreme i dodatne snage za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, u Soledaru je sve potpuno uništeno, života gotovo da i nema. 

Zelenski tvrdi da su ruske snage izgubile hiljade ljudi kod Soledara i da je, kako je naveo, "sve tlo kod Soledara pod leševima" ruskih snaga. "Ovako izgleda ludilo", rekao je ukrajinski predsednik.

08.15 Britansko ministarstvo odbrane: Rusi najverovatnije drže pod kontrolom veći deo Soledara

Ruske trupe i plaćeničke formacije grupe "Vagner" najverovatnije drže pod kontrolom veći deo grada Soledara u istočnoj Ukrajini, nakon napretka koji su ostvarile u poslednja četiri dana, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u redovnom obaveštajnom izveštaju.

Zvaničnici u Kijevu su saopštili da je Moskva pojačala napade na Soledar u regionu Donbasa, koji se nalazi nekoliko kilometara od Bahmuta, i da ukrajinske snage pružaju snažan otpor, a da su obe strane pretrpele teške gubitke. 

U izveštaju britanskih obaveštajaca se navodi da "ruske snage zauzimanjem Soledara vrlo verovatno pokušavaju da opkole Bahmut sa severa i da poremete ukrajinske linije komunikacije", prenosi Rojters.

07.40 Raste pritisak na Nemačku da isporuči Leoparde Ukrajini, Šolc kaže da je potrebna koordinacija

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je i dalje ubeđen u potrebu koordinacije isporuke oružja Ukrajini sa saveznicima, dok raste pritisak na Berlin da Kijevu pošalje nemačke tenkove Leopard 2. Nemačka je prošle nedelje najavila da će obezbediti Ukrajini oklopna vozila Marder za pomoć u odbijanju ruskih snaga, preneo je Rojters.

Najava je stigla istoga dana kada su SAD saopštile da će Ukrajini poslati bobena vozila Bredli, dan nakon sličnog saopštenja iz Francuske, navela je agencija. Šolc, koji je često naglašavao važnost da ne eskalira sukob u Ukrajini ili da se da povod Rusiji da Zapad smatra stranom u ratu, rekao je da su zapadni saveznici dugo "pripremali, raspravljali i organizovali ovo“.

Kijev je tražio i teška vozila kao što su tenkovi Leopardi, što bi predstavljalo značajan korak podrške Zapada Ukrajini, navela je agencija.

06.57 Zelenski: Otpor naših snaga u Soledaru pomogao Ukrajini da kupi vreme i ojača

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je otpor ukrajinskih snaga u borbi protiv talasa napada u istočnom regionu Donbasa pomogao zemlji da kupi vreme i da ojača.

"Zahvaljujući otporu naših vojnika u Soledaru, mi smo osvojili za Ukrajinu dodatno vreme i dodatnu snagu", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

06.55 Kijev: Novi, snažan napad ruskih snaga na Soledar

Vrši se snažan napad ruskih snaga na grad Soledar u blizini Bahmuta u Donjeckoj oblasti, tvrdi zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

"Nakon neuspešnog pokušaja da zauzme Soledar, neprijatelj se pregrupisao, obnovio gubitke, rasporedio dodatne jurišne jedinice, promenio taktiku i pokrenuo snažan napad", navela je Malijarova u objavi na Telegramu.

Kako se naglašava u objavi, neprijatelj bukvalno napreduje "preko tela sopstvenih vojnika", masovno koristeći artiljeriju, višecevne raketne bacače i minobacače. Sergij Čerevati, portparol ukrajinske vojske, rekao je da je Rusija uspela da "koncentriše više svojih jedinica" oko Soledara i da tamo raspoređuje i plaćenike koji rade za grupu Vagner.

06.30 Ruski i ukrajinski komesari za ljudska prava sastaju se ove sedmice u Turskoj

Ruski i ukrajinski komesari za ljudska prava sastaće se ove sedmice u Turskoj, izvestile su juče novinske agencije obe zemlje, a tema zazgovora biće kako bi razgovarali mogućnosti dalje razmene ratnih zarobljenika. Ruska komesarka Tatjana Moskalkova rekla je na sastanku sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubinecom da će se susret održati tokom međunarodnog foruma u Turskoj između četvrtka i subote, preneo je Interfaks.

06.00 Moskva raskida sporazum o borbi protiv korupcije i konvenciju Saveta Evrope

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je juče od donjeg doma parlamenta, Državne dume, da raskine sporazum i sprovođenje konvencije Saveta Evrope o borbi protiv korupcije, a koju je Rusija potpisala 1999. godine. Datum za glasanje o raskidu još nije određen, ali se očekuje da će do izjašnjavanja poslanika doći uskoro, prenosi AP.

Putin je u pismu Dumi naveo da je povlačenje rezultat odluka Saveta Evrope o ograničavanju članstva Rusije u ovom telu, što je ocenio "neprihvatljivim" i "diskriminišućim".

Komentari (2)

Vrtlog

10.01.2023 22:40

Rusi su gubitnici. Ne verujemo više ništa u te nihove Ruske propagande i laži. Rasturaće ih Ukrajinci ko zečeve. Samo još malo vremena, videćemo svi taj film čak i naši Putinofili i Rusofili koji se nadaju pobedi nihovog cara...

Evropa