Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage granatirale Donjeck, u Rusiji pojačana kontrola na mestima masovnih okupljanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2022

-

07:37

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage granatirale Donjeck, u Rusiji pojačana kontrola na mestima masovnih okupljanja
RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage granatirale Donjeck, u Rusiji pojačana kontrola na mestima masovnih okupljanja - Copyright Tanjug AP/Libkos, profimedia, AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 299. dan od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu. Borbe u Ukrajini nastavljene su i prethodnog dana dok se obe strane optužuju za granatiranje. Iz Ukrajine je saopšteno da su ruske snage ponovo granatirale Herson, kada je povređeno troje ljudi, a sa druge strane stižu optužbe za ukrajinsko granatiranje Belgorodske oblasti, u kojem su četiri osobe ranjene. Nakon masovnih napada ruske vojske na energetski sektor Ukrajine, zbog čega u velikom delu zemlje nije bilo električne energije, u protekla dva dana struju je ponovo dobilo devet miliona Ukrajinaca. 

Ključni događaji:

  • Zelenski: Struja vraćena u domove još tri miliona Ukrajinaca
  • Pentagon: ''Pojačana hitnost'' za naprednu obuku ukrajinskih snaga
  • Papa Franja smatra da je sukob u Ukrajini svetski rat
  • Berbok: Primirje po ruskim uslovima ne bi okončalo strahote po građane Ukrajine

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.40 Misija DNR: Ukrajinske snage granatirale Donjeck, oštećene zgrade bolnice, obdaništa

Ukrajinske snage granatirale su danas centralne oblasti Donjecka, pri čemu je oko 20 eksplozija potreslo grad i oštećena je zgrada bolnice i obdaništa, saopštila je Misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima. Misija je saopštila da su ukrajinske snage granatirale Vorošilovski i Kalinjinski okrug u Donjecku, uključujući i okolinu Kalinjinske bolnice.

Glavni lekar te bolnice Ivan Plahotnikov rekao je za TASS da je bolnica ponovo gađana i da je oštećena u granatiranju. Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin napisao je na Telegramu da je raketa pogodila jednu od bolničkih zgrada, kao i obdanište, nekoliko kuća i automobil.

22.55 Snabdevač JASNO: Isključenja struje u Kijevu mogu trajati i do deset sati

Nije isključeno da periodi bez struje u Kijevu mogu trajati i do deset sati, jer se može isporučiti samo do 20 odsto električne energije koja je potrebna gradu, izjavio je danas generalni direktor kompanije za snabdevanje električnom energijom JASNO Sergej Kovalenko.

Kovalenko je napisao na Fejsbuku da je situacija u vezi sa snabdevanjem električnom energijom u Kijevu teška, jer većina gradskih okruga na desnoj obali Dnjepra i niz naselja u Kijevskoj oblasti nema struju zbog oštećenja infrastrukture u ruskim raketnim napadima.

22.40 Putin: Specijalne službe da pojačaju kontrolu na mestima masovnog okupljanja

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je specijalnim službama da drže pod stalnom kontrolom mesta masovnog okupljanja građana, strateške transportne objekte i energetsku infrastrukturu.

"Imate dovoljno iskustva u oblasti borbe protiv terorizma, tako da se rad na sprečavanju terorističkih napada mora nastaviti sistematski i progresivno, mesta masovnog okupljanja građana, strateški saobraćajni objekti i energetska infrastruktura moraju biti pod stalnom kontrolom", istakao je on u čestitki zvaničnicima državne bezbednosti, prenele su RIA Novosti.

On je istakao da treba pojačati i rad granične službe Federalne služebe bezbednosti, preneo je Sputnjik.

Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

 

22.07 Zaharova: Neprijateljske namere Grčke da snabdeva Ukrajinu sistemima S-300

Moskva smatra da su namere Grčke da počne da snabdeva Ukrajinu protivvazdušnim raketnim sistemima S-300 i drugim ruskim ili sovjetskim sistemima PVO neprijateljske prema Rusiji i da predstavljaju provokaciju, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, grčke vlasti nisu svesne da slanjem oružja u ratnu zonu postaju direktni saučesnici "ukrajinskih neonacista koji vode zločinački rat" protiv civilnog stanovništva Donbasa, regiona Zaporožja i Hersona, uključujući mnoge etničke Grke koji tamo žive.

"Takođe smo svedoci potpune ravnodušnosti grčke strane prema normama međunarodne trgovine oružjem, kojima je zabranjen izvoz oružja u regione u kojima može doći do kršenja međunarodnog humanitarnog prava i do eskalacije sukoba“, ukazala je Zaharova.

18.28 Šojgu i Krenjin u Minsku razgovarali o vojno-tehničkoj saradnji

Ministri odbrane Rusije i Belorusije Sergej Šojgu i Viktor Krenjin razgovarali su danas u Minsku o vojno-tehničkoj saradnji i jačanju odbrambenih kapaciteta dve zemlje, izjavio je šef Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju beloruskog ministarstva odbrane, Valerij Revenko.

Šojgu je doputovao danas u Minsk da bi učestvovao u razgovorima ruskog i beloruskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka čija je glavna tema bila saradnja dve zemlje u oblasti odbrane i ekonomije. 

17.13 EU postigla dogovor o ograničenju cene gasa

Posle maratonskih konsultacija, ministri energetike članica EU u Briselu dali su "zeleno svetlo" za plafon od 180 evra cene prirodnog gasa. Prema onome što je saopštilo češko predsedništvo, sporazum će stupiti na snagu od 15. februara, javlja "Blumberg".Kako prenosi Blumberg, Nemačka i Danska glasale su za. Holandija i Austrija su bile uzdržane, dok je Mađarska glasala protiv. Opširnije u posebnom tekstu.

16.00 Nariškin: Zapad hoće da ubrza razvoj naprednog, biološkog i genetskog oružja

Očekuje se da će kolektivni Zapad intenzivirati razvoj naprednog naoružanja, kao i istraživanja o razvoju biološkog, genetskog i drugih vrsta oružja, rekao je danas šef ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin. On je u svom članku, objavljenom na sajtu SVR-a, istakao da "nije izgledno da će SAD i njeni saveznici dobrovoljno priznati poraz", preneo je TAŠ. Nariškin je naveo da to znači i da u perspektivi ne vidi ni mogućnost vođenja ravnopravnog dijaloga o budućem svetskom poretku. "Naprotiv, kako stvari stoje, kolektivni Zapad nastojaće da pojača razvoj naprednog naoružanja, kao i istraživanja u vezi sa biološkim, genetskim i drugim vrstama oružja", rekao je šef ruske Spoljne obaveštajne službe.

14.26 Putin doputovao u Minsk, razgovaraće sa Lukašenkom o bezbednosti u regionu

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u Minsk, gde će razgovarati sa šefom beloruske države Aleksandrom Lukašenkom o temama koje se tiču bezbednosti u regionu. Kako prenose RIA Novosti, belorusko-ruska integracija u širokom formatu biće prva tema o kojoj će razgovarati, uz učešće članova vlada dveju zemalja, šefova ministarstava i resora.

Predsednici će potom nastaviti razgovor na privatnom sastanku "u četiri oka", nakon čega se očekuje da će dati izjave i odgovarati na pitanja novinara. Putin i Lukašenko bi trebalo da razgovaraju i o širokom spektru bilateralnih odnosa. Razgovaraće se i o regionalnim i međunarodnim problemima, a prioritetna pažnja biće posvećena bezbednosnim pitanjima i zajedničkim merama za odgovor na nove izazove, saradnju u oblasti odbrane i vojne industrije i donošenju odluka vezanih za stabilnost finansijskih sistema, prenose RIA Novosti.

13.03 Rusko MO: Oborene četiri rakete HARM iznad Belgorodske oblasti

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su oružane snage Ruske Federacije u roku od 24 sata oborile četiri rakete američke proizvodnje HARM iznad Belgorodske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom.

"Četiri antiradarske rakete američke proizvodnje HARM oborene su u vazdušnom prostoru Belgorodske oblasti", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov na konferenciji za novinare", a prenosi agencija TASS.

13.01 Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu i većem delu Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u skoro celoj Ukrajini, uključujući i u Kijevu. Sirene su se oglasile nekoliko sati nakon ruskog napada dronovima na ukrajinsku prestonicu i okolne oblasti. Rojters prenosi, pozivajući se na objave na ukrajinskim društvenim mrežama, za koje napominje da nisu potvrđene, da je moguće da je uzbuna proglašena nakon što su dva ruska strateška bombardera poletela iz zapadne Rusije ka istočnoj Ukrajini.

Ruski napad dronovima naneo je danas značajnu štetu u Kijevskoj oblasti, a neki delovi su bez struje, izjavio je ranije danas guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba.

Tanjug AP/Andrew Kravchenko

 

12.42 Belorusija: Završena iznenadna provera borbene gotovosti

Oružane snage Belorusije su uspešno završile iznenadnu proveru borbene gotovosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije putem Telegrama.

"Oružane snage su završile sve aktivnosti vezane za proveru borbene gotovosti, koje je vodio državni sekretar Saveta bezbednosti Aleksandar Volfovič," navodi se u saopštenju ministarstva koje prenosi TASS. Proveru borbene gotovosti je naredio predsednik Belorusije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Lukašenko.

11.20 Kijev: Ruski napad dronovima naneo značajnu štetu

Ruski napad dronovima naneo je danas značajnu štetu u Kijevskoj oblasti, neki delovi su bez struje, izjavio je guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba. Rusija je u ranim jutarnjim satima napala Ukrajinu sa 35 kamikaza dronova, koji su pogodili kritičku infrastrukturu u Kijevu i celoj oblasti. Radi se o trećem ruskom napadu na Kijev u roku od šest dana.

11.06 Krim: 12 godina zatvora za špijunažu u korist Ukrajine

Sud u Sevastopolju je osudio Jevgenija Petrušina, gradjanina Sevastopolja, na 12 godina zatvora zbog veleizdaje, odnosno špijunaže u korist Ukrajine, saopštio je danas Centar za odnose sa javnošću ruske Federalne službe bezbednosti. Državljanin Rusije je ukrajinskoj tajnoj službi predavao informacije o ruskoj Crnomorskoj floti, prenosi TASS.

Petrušina očekuje 12 godina zatvora u kažnjeničkoj koloniji sa strogim režimom, kazna u iznosu od 100.000 rubalja i godinu dana ograničenja slobode.

10.09 Zelenski: Spremamo se za sve moguće scenarije sa Belorusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja spremna za sve moguće odbrambene scenarije protiv Moskve i njenog saveznika Belorusije, u trenutku kada ruski predsednik Vladimir Putin putuje u Minsk, a ruske trupe koje su tamo stacionirane vrše pripreme za vežbe.

Zvaničnici u Kijevu mesecima upozoravaju da bi susedna Belorusija mogla da se pridruži ruskim snagama i ponovo posluži kao lansirna platforma za novi napad i formiranje drugog fronta u višemesečnom ratu, prenosi Rojters.

"Zaštita granice, kako sa Rusijom tako i sa Belorusijom, stalni je naš prioritet. Spremamo se za sve moguće odbrambene scenarije", rekao je Zelenski posle sastanka vojnog vrha Ukrajine u nedelju.

08.40 U ruskom napadu dronovima na Kijev pogođena vitalna infrastruktura

U najnovijim ruskim napadima na Kijev i okolinu jutros je pogođena "vitalna infrastruktura", saopštile su ukrajinske vlasti dodajući da su sistemi protivvazdušne odbrane uništili oko 15 od 20 dronova usmerenih na prestonicu. Rusija je u napadima širom Ukrajine jutros upotrebila oko 35 dronova "šahid" iranske proizvodnje, od kojih je 30 uništeno, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Oružane snage Ukrajine saopštile su da su dronovi lansirani sa istočne obale Azovskog mora.

08.31 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

08.10 Ruske trupe smeštene u Belorusiji započinju vojne vežbe

Ruske trupe koje su u oktobru premeštene u Belorusiju započeće taktičke vojne vežbe, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. "Posle obavljenih taktičkih vežbi će komanda izneti završnu procenu borbene gotovosti i spremnosti jedinica", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Iz saopštenja ne proizilazi kada i gde u Belorusiji će se održati ove vojne vežbe. Rusija je u oktobru poslala oko 9.000 vojnika u Belorusiju, prenosi Interfaks.

07.50 Ukrajina: Ruske snage napale iranskim dronovima

Ruske snage napale su noćas Ukrajinu dronovima iranske proizvodnje "šahid", saopštio je jutros portparol Oblasne vojne uprave Odese Sergij Bratčuk. On je naveo da je PVO na jugu Ukrajine uništila 10 dronova, prenosi Interfaks Ukrajina. Načelnik Dnjepropetrovske vojne uprave Valentin Rezničenko saopštio je da je ukrajinska PVO uništila dve iranske bespilotne letelice u Dnjepropetrovskoj oblasti. Naveo je da u tri naselja u toj oblasti ima velikih razaranja.

07.37 Velika Britanija: Stotine hiljade komada municije za Ukrajinu u 2023.

Velika Britanija će u 2023. godini snabdeti Ukrajinu stotinama hiljada komada artiljerijske municije, objavila je kancelarija britanskoj premijera Rišija Sunaka. Prema saopštenju, Velika Britanija će povećati budžet za naoružavanje Ukrajine sa 250 na 304 miliona funti da bi osigurala neprekidno snabdevanje Ukrajine oružjem tokom cele sledeće godine, prenosi TASS.
U 2022. godini, Velika Britanija je poslala Ukrajini preko 100.000 komada artiljerijske municije. Kancelarija britanskog premijera ovo je objavila pred današnji samit Zajedničkih ekspeditivnih snaga (JEF) u Rigi, koja pod vodjstvom Velike Britanije okuplja Dansku, Island, Litvaniju, Letoniju, Holandiju, Norvešku, Finsku, Švedsku i Estoniju.

07.33 U Kijevu vanredna isključenja struje nakon ruskog napada dronovima

U Kijevu su uvedena vanredna isključenja struje nakon ruskog napada dronovima, u kojem je oštećena infrastruktura, saopštio je operater YASNO. Prethodno su vlasti Kijeva saopštile da su u napadu oštećeni objekti infrastrukture i privatne kuće, preneo je Unian. Gradska administracija Kijeva navela je na Telegramu da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je devet dronova Šahid iranske proizvodnje koje su ispalile ruske snage.

07.30 Ukrajina: Oboreno devet dronova Šahid iznad Kijeva

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je danas devet dronova Šahid iranske proizvodnje koje su ispalile ruske snage, objavila je danas gradska administracija Kijeva na Telegramu.

Načelnik kijevske oblasne vojne uprave Oleksij Kuleba izjavio je da su u napadu oštećeni objekti infrastrukture i privatne kuće, prenosi ukrajinska agencija Unian.

07.15 Zelenski: Struja vraćena u domove još tri miliona Ukrajinaca

Nakon najnovijih ruskih napada na postrojenja elektro-energetske infrastrukture u Ukrajini, struja je vraćena u domove još tri miliona Ukrajinaca, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je rekao da je u protekla dva dana struju ponovo dobilo devet miliona Ukrajinaca, prenosi Rojters.

"Snabdevanje električnom energijom je danas obnovljeno za još tri miliona Ukrajinaca, plus šest miliona koliko ih je juče dobilo struju, dakle ukupno devet miliona naših sugrađana ponovo ima struju", rekao je Zelenski.

07.00 Pentagon: ''Pojačana hitnost'' za naprednu obuku ukrajinskih snaga

Zvaničnica Pentagona Lora Kuper izjavila je da postoji "pojačana hitnost" za naprednu obuku ukrajinskih snaga, nakon što je Pentagon saopštio da će SAD povećati broj ukrajinskih vojnika koje obučava svakog meseca.

Ona je za Glas Amerike (VOA) rekla da je situacija potpuno drugačija kada se pogleda veština i sposobnost ukrajinskih vojnika danas, u odnosu na vreme kada su SAD prvi put počele da ih obučavaju nakon što je Rusija izvršila invaziju na Krim 2014. godine. "Zima će biti veoma dinamičan period.

Mislim da neki ljudi razmišljaju o zimi kao o vremenu za odmor i obnovu resursa, ali ne vidimo nikakav znak da će Ukrajinci usporiti, a svakako očekujemo i da će Rusi možda pokušati da napreduju", rekla je Kuper, zamenica pomoćnika sekretara odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju.

06.40 Berbok protiv primirja po ruskim uslovima

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjasnila se juče protiv primirja u Ukrajini po ruskim uslovima.

"To ne bi okončalo strahote po građane Ukrajine", poručila je Berbok u izjavi dnevniku „Bild am Zontag“. Ona je istakla da je ruski predsednik Vladimir Putin započeo rat i da, kada bi to on želeo, rat može biti završen već sutra.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

06.20 Papa Franja smatra da je sukob u Ukrajini svetski rat

Papa Franja izrazio je uverenje da je sukob u Ukrajini svetski rat i da se neće uskoro završiti.

"Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski po treći put mi šalje jednog od svojih savetnika za verska pitanja. U kontaktu smo, prihvatam, pomažem", rekao je papa Franja u intervjuu za španski list ABC, a prenosi agencija TASS.

06.00 Kličko: U Kijevu stabilizovano funkcionisanje sistema daljinskog grejanja

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je glavni grad Ukrajine stabilizovao sistem daljinskog grejanja, posle najnovijih ruskih napada na energetsku infrastrukturu zemlje.

"Konkretno, svi sistemi za snabdevanje glavnog grada toplotnom energijom su u potpunosti obnovljeni", napisao je Kličko na društvenoj mreži Telegram.

Naveo je i da sve toplane rade potpuno normalno i da će tokom dana komunalne službe raditi na otklanjanju problema u domovima, u kojima zbog oštećenja prouzrokovanim granatiranjem snabdevanje prekinuto.

Komentari (0)

Evropa