Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinski napad na štab grupe Vagner u Kadijevki, Turska šalje humanitarnu pomoć Kijevu

Komentari

Autor: Euronews

11/12/2022

-

08:36

RAT U UKRAJINI Ukrajinski napad na štab grupe Vagner u Kadijevki, Turska šalje humanitarnu pomoć Kijevu
RAT U UKRAJINI Ukrajinski napad na štab grupe Vagner u Kadijevki, Turska šalje humanitarnu pomoć Kijevu - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Andrew Kravchenko, LIBKOS

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 291 dan. Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko rekao je da su ruski projektili pogodili porodilište u Hersonu, a da su ukrajinske snage pogodile rusku bazu u Zaporožju gde je povređeno 150 vojnika. U Odesi je bez struje ostalo milion i po ljudi, a i u ostatku zemlje broj onih koji žive u mraku i hladnoći meri se milionima.

Ključni događaji:

  • Ukrajinski napad na štab grupe Vagner u Kadijevki
  • Erdogan: Turska šalje humanitarnu pomoć Ukrajini
  • Luka u Odesi nije u funkciji zbog granatiranja energetske infrasturkture
  • Šmigal: U ruskim raketnim napadima oštećene sve hidro i termoelektrane
  • Putin i Erdogan o sporazumu za žito i situaciji u Siriji
  • Savet EU usvojio pomoć od 18 milijardi evra za Ukrajinu uprkos blokadi Mađarske
  • Ukrajina pogodila rusku bazu u Zaporoškoj oblasti
  • Timošenko: Ruske snage granatirale porodilište u Hersonu
  • Nemačka šalje Ukrajini 36.000 ćebadi koja su bila planirana za aukciju
  • Konašenkov: Ruske snage napreduju ka Krasnom Limanu

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

   Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.57 Zelenski: U toku hitni radovi na popravci elektro-energetske mreže

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su specijalizovane ekipe angažovane na hitnim popravkama elektro-energetske mreže nakon ruskih napada i ublažavanju nestašica struje u mnogim delovima Ukrajine, posebno u crnomorskoj luci Odesa.

"U ovom trenutku postalo je moguće delimično obnoviti snabdevanje strujom u Odesi i drugim gradovima i okruzima u regionu Odese", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

On je poručio da se čini sve kako bi se maksimalno osposobila elektro-energetska mreža oštećena u ruskim vazdušnim udarima.

22.55 Ruski servis BBC: Poginulo 10.000 ruskih vojnika

Ruski servis BBC-ja, došao je do podataka da je od početka rata u Ukrajini poginulo oko 10.000 ruskih vojnika i oficira. Među njima je više od 400 mobilisanih. Ovaj zaključak je izveden posle proučavanja vojnih spomenika, spomen-ploča i stanja na grobljima u više od 60 naselja u Rusiji.

Ugrubo govoreći, gubici ruske vojske i Nacionalne garde u Ukrajini mogli bi da budu više od 20.000 ljudi, navodi se u tekstu ruskog BBC servisa. Od 10.002 identifikovanih ruskih vojnika koji su poginuli u Ukrajini 15 odsto su oficiri. Među poginulima su četvorica generala i 49 pukovnika.

21.00 Borelj: Pomažući Ukrajini, EU iscrpela svoje vojne zalihe

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je danas da je Evropska unija, snabdevajući Ukrajinu oružjem, iscrpela svoje vojne zalihe.

"Ovaj rat je bio i poziv na buđenje za sve nas u vezi sa našim vojnim sposobnostima. Davali smo oružje Ukrajini, a onda shvatili da su i naše vojne zalihe iscrpljene", napisao je Borelj na svom nedeljnom blogu, preneo je TASS. Borelj je u međuvremenu i na svom Tviter nalogu istakao da podaci Aencije za odbranu EU (EDA) potvrđuju da "Evropljani troše više na odbranu".

19.26 Ukrajinski napad na štab grupe Vagner u Kadijevki

Ukrajinske snage napale su štab ruske plaćeničke vojne grupe Vagner lociran u istočnoj Ukrajini, izjavio je danas ukrajinski guverner Luganska Sergej Haidai. On je rekao da je pogođen hotel u mestu Kadijevka, u kojem se nalazio štab Vagnera i dodao da su ruski gubici veliki, međutim izveštač Bi-Bi-Sija nije mogao nezavisno da potvrdi prisustvo pripadnika Vagnera u tom hotelu.

Guverner Haidai je izjavio da je u udaru na hotel u Kadijevki "Rusija pretrpela značajne gubitke" i procenio da će "najmanje 50 odsto preživelih umreti zbog nedostatka medicinske nege".

Vagner, privatna paravojna organizacija koju je osnovao Jevgenij Prigožin, bivši ugostitelj i bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, više puta je optuživana za ratne zločine i kršenja ljudskih prava, navodi britanski javni servis. Pre sukoba u Ukrajini pripadnici Vagner grupe bili su prisutni i na Krimu, u Siriji, Libiji, Maliju i u Centralnoafričkoj Republici, dodaje Bi-Bi-Si.

19.05 Erdogan: Turska šalje humanitarnu pomoć Ukrajini

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će Turska pružiti humanitarnu pomoć Ukrajini kako bi joj pomogla da preživi „tešku zimu“, saopšteno je  danas iz Erdoganovog kabineta posle njegovog telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

„Predsednik Erdogan je tokom razgovora istakao da će Turska nastaviti da radi na zadovoljavanju humanitarnih potreba ukrajinskog naroda u predstojećim teškim zimskim mesecima“, navodi se u 
saopštenju, koje je preneo TASS.

Tanjug/AP/Andriy Andriyenko

 

17.37 Luka u Odesi nije u funkciji zbog granatiranja energetske infrasturkture

Ukrajinska luka Odesa nije bila u funkciji danas nakon poslednjeg ruskog napada na energetski sistem u tom području, saopštio je ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski, ali i dodao da se ne očekuje da trgovci žitom obustave izvoz.

On je rekao da su dve druge luke koje su ovlašćene za izvoz žitarica iz Ukrajine u okviru rusko-ukrajinskog sporazuma, Černomorsk i Južnji, delimično u funkciji, te da se izvoz sada obavlja iz tih luka.

16. 27 Putin i Erdogan o sporazumu za žito i situaciji u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom o rastu trgovinskog prometa i energetskim projektima dve zemlje, sporazumu za žito, i o situaciji u Siriji, saopštila je danas pres-služba Kremlja.

"Detaljno je razmotreno proširenje bilateralne saradnje, a posebno je istaknut rekordan rast trgovinskog prometa. Predsednici su istakli značaj zajedničkih energetskih projekata, a s obzirom na pozitivan ishod razgovora predsednika Gasproma Alekseja Milera u Istanbulu, nastavljeni su razgovori o stvaranju regionalnog gasnog čvorišta na teritoriji Turske“, navodi se u saopštenju.

Lideri su razgovarali i o načinu implementacije Istanbulskog sporazuma od 22. jula o isporuci ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

''Dogovor zahteva uklanjanje prepreka za odgovarajuće snabdevanje đubrivom iz Rusije radi ispunjavanja zahteva zemalja kojima je ono najviše potrebno“, navela je pres služba. Opširnije u odvojenoj vesti.

15.52 Šmigal: U ruskim raketnim napadima oštećene sve hidro i termoelektrane

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je danas da su posle osam talasa ruskih raketnih napada na Ukrajinu oštećene sve termo i hidroelektrane. Šmigal je na Fejsbuku napisao da je osim toga 40 odsto visokonaponskih mrežnih objekata pretrpelo oštećenja u različitom stepenu.

"Svako od nas mora biti svestan da ćemo ove zime imati značajna ograničenja u potrošnji električne energije“, istakao je Šmigal, prenosi Ukrinform.

15.42 Zelenski i Makron razgovarali uoči samita G7

Ukrajinski predesednik Volodimir Zelenski saopštio je da je razgovarao sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom na temu primene plana za postizanje mira, saradnji u oblasti odbrane, kao i energetske stabilnosti Ukrajine. Na svom Telegram kanalu on je napisao kako su oni ''uskladili stavove uoči onlajn samita G7 i konferencije za podršku Ukrajini u Parizu''.

Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

 

14.05 Erdogan: Preko Crnomorskog koridora mogao bi da počne izvoz i drugih proizvoda

Preko Crnomorskog humanitarnog koridora isporučeno je više od 13 miliona tona žitarica, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i dodao da bi preko njega mogao da počne izvoz drugih prehrambenih proizvoda, saopštila je administracija turskog predsednika.

13.02 Peskov: Rusija mora da ima jasno postavljenu granicu sigurnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija mora da ima jasno postavljenu granicu sigurnosti, jer će morati da živi u uslovima konfrontacije.

"Ne krećemo se, već smo stigli na stanicu koja se zove 'konfrontacija'. I treba da budemo sabrani, moćni i moramo da imamo granicu sigurnosti, jer i dalje moramo da živimo u uslovima ove konfrontacije", odgovorio je Peskov na pitanje novinara Pavla Zarubina "kuda ide situacija u odnosima sa Zapadom", prenosi RIA Novosti.

On je za kanal "Rosija 1" ukazao na to da je Zapad ignorisao zabrinutost Rusije oko sprovođenja sporazuma iz Minska o Ukrajini, što je bilo preteča specijalne vojne operacije u Ukrajini.

11.25 U Ukrajini proglašena uzbuna za vazdušni napad u tri oblasti

U tri oblasti u severoistočnom delu Ukrajine danas je proglašena uzbuna za vazdušni napad, objavila je zvanična služba za uzbunjivanje.

Kako se navodi, sirene za vazdušni napad oglašavaju se u Sumskoj, Harkovskoj i Černigovskoj oblasti, prenela je agencija TASS.

11.14 Medvedev: Rusija pojačava proizvodnju oružja baziranog na novim principima fizike

Rusija pojačava proizvodnju najmoćnijih oružja, baziranih na novim principima fizike, kako bi se suprotstavila zapadnimi zemljama koje podržavaju kijevski režim, izjavio je na Telegramu zamenik ruskog Bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev.

"Naš neprijatelj se utvrdio u Evropi, Severnoj Americi, Japanu, Australiji, Novom Zelandu i brojnim zemljama koje su se zaklele na savez sa današnjim nacistima. Zato pojačavamo proizvodnju najmoćnijih sredstva uništenja, uključujući i ona zasnovana na novim principima", pojasnio je Medvedev, prenosi TASS.

10.57 Lavrov: Zapad ne želi ravnopravnu saradnju sa Rusijom

Zapad ne želi ravnopravnu saradnju sa Rusijom i faktički je odlučio da se osveti samo zato što je Moskva trpela njegovu ravnodušnost prema ukrajinskoj sabotaži Minskih sporazuma, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U intervjuu kazahstanskoj televiziji „Habar 24“, Lavrov je naveo da Moskva namerava da sarađuje sa svakim ko je spreman na saradnju na ravnopravnoj osnovi. 

10.26 Kleverli: Bilo kakvi pregovori u Ukrajini moraju biti realni i sadržajni

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli ocenio je danas da bilo kakvi mirovni pregovori u Ukrajini moraju biti realni i sadržajni, a ne samo paravan za novo rusko naoružavanje i dalju regrutaciju vojnika.

Kleverli je kazao da Britanija želi da mirovni pregovori budu održani što pre, ali i ponovio da bi Ukrajina trebalo da odredi parametre za bilo kakve razgovore, preneo je Rojters. Dodao je da ne vidi ništa što bi ga uverilo u iskrenost ruske strane i ruskog predsednika Vladimira Putina u vezi sa mirovnim pregovorima.

09.55 Ukrajinski ministar: Trgovci ne nameravaju da prekinu sa nabavkom žita iz Odese

Trgovci ne planiraju da prekinu sa nabavkom ukrajinskog žita iz luke Odesa, uprkos najnovijim ruskim napadima na energetski sistem u tom regionu, izjavio je ministar poljoprivrede Ukrajine Mikola Solki.

"Postoje problemi, ali nijedan trgovac ne razgovara o prekidu uvoza žitarica. Luke koriste alternativne izvore energije", kazao je Solski za Rojters.

09.03 Zelenski: I kad nema raketnih udara Rusije, uništavaju nam energetski sistem

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da i kada nema raketnih udara Rusije, postoje drugi tipovi granatiranja i napadi dronova koji uništavaju ukrajinski energetski sistem. On je naveo da je najgora situacija sa nestankom struje u oblastima Lavova, Vinice, Kijeva, Ternopolja, Suma, Zakarpatja, Žitomira, Hmeljnickog i u Kijevu.

"Jedna stvar mora biti jasna - čak i ako nema masovnih raketnih udara, to ne znači da nema problema. Skoro svaki dan u različitim regionima ima granatiranja, ima raketnih napada, napada dronom. Energetski objekti su pogođeni skoro svaki dan. Zbog gubitaka u sistemu svi u sistemu moraju da smanje granice", poručio je Zelenski, prenosi "Ukrajinska pravda".

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

8.40 Zelenski: Norveška šalje 100 miliona dolara za obnovu energetskog sistema

Norveška će izdvojiti 100 miliona dolara Ukrajini kako bi se obnovio uništeni energetski sistem, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Zahvalni smo norveškim partnerima za pomoć u iznosu od 100 miliona dolara za obnavljanje naše infrastrukture", naveo je Zelenski na Tviteru.

Prema ukrajinskom lideru, Norveška pruža vojnu, ekonomsku, političku i humanitarnu pomoć, i pomaže sa snabdevanjem gasa, preneo je TAŠ. Nedavno je Norveška obezbedila oko 15 miliona dolara za obuku ukrajinskih vojnika.

08.14 Balicki: Broj povređenih se popeo na 10, ubijeno dvoje u Melitopolju

Proruski guverner regiona Zaporožje Jevgenij Balicki, izjavio je danas da se broj žrtava i povređenih u raketnom napadu na Melitopolj popeo na 12.

"Prema preliminarnim podacima, dve osobe su ubijene, a 10 je ranjeno. Ranjeni su dobili medicinsku pomoć", naveo je Balicki na Telegram kanalu, preneo je TASS. Proruski zvaničnik rekao je da spasioci rade na mestu napada i uklanjaju ruševine.

08.12 Ukrajinski gerilci: Mi stojimo iza napada na rusku bazu na Krimu

Ukrajinski gerilski pokret "Ateš", koji deluje na Krimu, preuzeo je danas odgovornost za paljenje ruske vojne baze, javlja "Ukrajinska pravda".

"Baza mobilisane ruske vojske u selu Sovjetske na ukrajinskom Krimu gori. Naši agenti su radili kako se očekivalo. Dugo smo radili na ovom 'projektu' i, naravno, sve nam je pošlo za rukom. Nastavićemo da uništavamo rusku vojsku iznutra", naveli su pripadnici Ateša na Telegramu.

Oni tvrde da je u požaru u bazi bilo žrtava i obećali da će objaviti broj nastradalih. "Ukrajinska pravda" navodi da su pojedni ruski mediji pisali u subotu da je došlo do požara u selu Sovjetske, a bilo je reči i o poginulim vojnicima.

07.43 Ukrajinske snage ponovo gađale centar Donjecka raketama "Grad"

Centar Donjecka ponovo su granatirale ukrajinske snage iz višecevnih raketnih bacača "Grad". Vorošilovski i Kalinjinski okrug su se našli pod vatrom, a čulo se oko 20 eksplozija. Rakete su pogodile nekoliko stambenih zgrada, preneo je Sputnjik. Više projektila palo je i u blizini zgrade Opere i Baleta, kao i Kalinjinske bolnice.

07.22 Saradnja sa Rusima u MSS nepromenjena

Direktor NASA Bil Nelson izjavio je da saradnja sa Rusijom ostaje nepromenjena kada je reč o saradnji u svemiru, konkretno, na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

"Rat u Ukrajini promenio je okolnosti na zemlji. Sigurno je ujedinio Evropu protiv Rusije. Ali to neće promeniti saradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici", rekao je Nelson za japanski list "Nikei".

AP/Roscosmos Space Agency Press Service

 

07.00 Savet EU usvojio pomoć od 18 milijardi evra za Ukrajinu uprkos blokadi Mađarske

Savet EU saopštio je je da je postigao dogovor o "zakonodavnom paketu koji će omogućiti EU da financijski pomogne Ukrajini tokom 2023. s 18 milijardi evra". Predlog će naredne nedelje biti podnet Evropskom parlamentu "na moguće usvajanje".

Mađarska nije podržala paket pomoći na sastanku ambasadora. EU može dodliti sredstva samo uz podršku svih 27 zemalja Unije. Međutim, češki ministar finansija i predsednik Saveta EU za ekonomska i finansijska pitanja Zbinjek Stanjura rekao je da EU traži drugi mehanizam za početak dodele sredstava Ukrajini.

06.45  Vojska Ukrajine: Ukrajina pogodila rusku bazu u Zaporoškoj oblasti, povređeno 150 ruskih vojnika

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da su ukrajinske snage napale koncentraciju ruskih vojnika u privremeno okupiranom delu Zaporoške oblasti. Prema ukrajinkom štabu, do 150 ruskih vojnika je povređeno, a 50 vojnika je prebačeno u bolnicu u okupiranom Melitopolju.

Tokom jučerašnjeg dana su, tvrde, ukrajinske snage pogodile sedam ruskih kontrolnih tačaka, šest područja koncentracije ruskih trupa, kao i jedno područje koncentracije artiljerije i rusko skladište municije.

06.30 Timošenko: Ruske snage granatirale porodilište u Hersonu

Ruske snage granatirale su juče zdravstvenu ustanovu u Hersonu i pogodile porodilište bolnice, saopštio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko. Timošenko je napisao na Telegramu da je zgrada oštećena, a da medicinski radnici, pacijenti i deca nisu povređeni.  Timošenko je objavio i fotografiju sa mesta granatiranja, preneo je ukrajinski sajt prm.ua. Ruske snage granatirale su u petak Herson i pogodile stambenu zgradu.

06.10 Australija uvela nove sankcije Irancima i Rusima

Australijska vlada uvela je nove sankcije protiv 13 pojedinaca i dva entiteta iz Irana i Rusije, navodi se na sajtu australijske ministarke spoljnih poslova Peni Vong.

Među njima su iranska policija za moral, iranska milicija Basidž i šest Iranaca, koji su učestvovali u nasilnim napadima na demonstrante tokom protesta nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini u policijskom pritvoru 16. septembra, ali i zbog, kako se ističe, "kontinuirane represije nad narodom Irana", prenose australijski mediji. Kako se navodi, sedam ruskih pojedinaca umešanih u pokušaj ubistva bivšeg lidera opozicije Alekseja Navaljnog takođe će biti pod sankcijama Kanbere.

06.00 Rogov: Ukrajinske snage gađale Energodar iz teškog naoružanja

Ukrajinske snage bezbednosti gađale su obalu Energodara iz teškog naoružanja, a ispaljeno je najmanje 15 granata, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne proruske administracije Zaporoške oblasti.

"Sada se obala Energodara gađa iz teškog naoružanja. Zabeleženo je najmanje 15 udara, granata kalibra 155. Pored toga, primećen je i teški dron", dodao je Rogov. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku teritorija Zaporoške nuklearke, koja se nalazi u Energodaru, nije pod vatrom.

Komentari (0)

Evropa