Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruske snage uništile grad Bahmut, ali Ukrajinci odbijaju napade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2022

-

08:40

RAT U UKRAJINI  Zelenski: Ruske snage uništile grad Bahmut, ali Ukrajinci odbijaju napade
RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruske snage uništile grad Bahmut, ali Ukrajinci odbijaju napade - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 289 dana. U zemlji je uveliko oštećena energetska infrastruktura, a napadi na nju će se nastaviti, najavio je ruski predsednik Vladimir Putin. I dok civili u gradovima žive bez vode i struje ono što ih povremeno obraduje su razmene zatvorenika koje svako malo potvrđuju obe strane bez navođenja ko je posredovao u pregovorima. Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio da je prošle nedelje posetio ratne zarobljenike u Ukrajini i Rusiji, te da je planirano još poseta do kraja meseca što je, ocenjuje, "važan napredak".

Ključni događaji

  • Zelenski: Ruske snage uništile grad Bahmut, ali kijevske odbijaju ruske napade
  • Putin: Ko napadne Rusiju nuklearnim oružjem, biće zbrisan sa lica zemlje
  •  Bugarska šalje prvu vojnu pomoć Ukrajini
  • Eksplozije u vazdušnoj bazi u okupiranom Berdjansku
  • Ukrajina sarađuje sa IAEA na stvaranju bezbednosne zone oko NE Zaporožje
  • Ukrajinski generalštab trvdi da Rusi planiraju mobilizaciju logalnog stanovništva u Zaporožju
  • Ukrajinska služba bezbednosti privela par osumnjičen za špijunažu za Rusiju

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

20.08 Putin: Nema govora o dodatnoj mobilizaciji
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da nema govora o dodatnoj mobilizaciji u Rusiji, te da je moguća samo rotacija vojnika koji su već regrutovani u okviru delimične mobilizacije.

„Već sam rekao - u okviru delimične mobilizacije pozvano je 300.000. Od kojih je 150.000 u grupacijama, a od njih je samo polovina, odnosno nešto više od 77.000 u borbenim jedinicama“, podsetio je Putin. Dodao je da je preostala polovina mobilisanih na drugoj ili trećoj liniji, zapravo imaju ulogu teritorijalnih snaga, ili su na dodatnoj obuci, preneo je Sputnjik.

19.35 Zelenski: Ruske snage uništile grad Bahmut, ali kijevske odbijaju ruske napade

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da su ruske snage uništile Bahmut, grad koji se smatra epicentrom najnovijih borbi, preneo je Rojters.

"Situacija u ključnim oblastima Donbasa na istoku Ukrajine ostaje vrlo teška, ali kijevske snage odbijaju ruske napade i neprijatelju nanose značajne gubitke", poručio je Zelenski.

Britansko ministarstvo odbrane je u nedavnom izveštaju o ratu u Ukrajini označilo grad Bahmut kao strateški važan.

"Rusija najverovatnije planira da opkoli ukrajinski grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, sa čime bi išlo taktičko napredovanje na sever i jug", naveli su prošle nedelje Britanci. Bahmut se nalazi u Donjeckoj oblasti i prema podacima iz 2021. godine imao je više od 70.000 stanovnika.
 

19.10 Britanska ambasadorka: Rusija traži balističke projektile od Irana

Britanska ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Barbara Vudvord rekla je danas da Rusija pokušava da dobije još oružja od Irana, uključujući i nekoliko stotina balističkih projektila, preneo je "Gardijan".

Moskva zauzvrat nudi Teheranu "neviđen nivo" vojne i tehničke pomoći, dodala je Vudvord. Ona je, takođe, rekla da je od avgusta Iran poslao nekoliko stotina dronova Rusiji, koji su korišćeni, kako je istakla, da se "ubijaju civili i nelegalno ciljaju civilne infrastrukture".

18.22 Sunak obećao Kijevu isporuku PVO raketa kratkog dometa

Britanski premijer Riši Sunak obećao je danas ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će London Kijevu obezbediti različite sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući rakete, preneo je "Interfaks".

17.20 Rusija uvela carine od 35 odsto za robu iz "neprijateljskih zemalja"

Vlada Rusije odredila je večeras carine od 35 odsto na određenu robu uvezenu iz zemalja koje Moskva smatra neprijateljskim, javlja RIA Novosti. Dokument je objavljen na sajtu ruske vlade, a ukaz je potpisao premijer Mihail Mišutin.

"Odluka važi do 31. decembra 2023. godine za robu koja dolazi iz država koje krše ekonomske interese Ruske Federacije" navodi se, između ostalog u tekstu ukaza. Rusko ministarstvo industrije i trgovine objasnilo je da je reč o proizvodima poput šampona, raznih proizvoda za kosu, četkica za zube, opreme za brijanje, dezodoransa, deterdženata, sredstava za čišćenje...
Na listi su i oružje i municija iz neprijateljskih zemalja.

18.38 Američki ministar odbrane: Rusija širi i modernizuje nuklearni arsenal

Američki sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je danas da Rusija širi i modernizuje svoj nuklearni arsenal. Ostin je na ceremoniji imenovanja novog komandanta Strateške komande SAD, koja nadgleda nuklearni arsenal, naveo da Kremlj nastavlja "svoj okrutni i ničim izazvani rat protiv Ukrajine", preneo je Rojters.

"Ceo svet video je kako se Putin angažuje u duboko neodgovornom zveckanju nuklearnim ’sabljama’", kazao je Ostin.

18.20 Stoltenberga brine da bi rat u Ukrajini mogao da preraste u rat između Rusije i NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je danas zabrinutost da bi sukobi u Ukrajini mogli da izmaknu kontroli i prerastu u rat između Rusije i NATO.

"Ako stvari krenu naopako, mogu krenuti užasno naopako", rekao je Stoltenberg u intervjuu za norvešku televiziju NRK, preneo je AP. Prema njegovim rečima, u Ukrajini se vodi užasan rat, koji može prerasti u veliki rat između NATO i Rusije. 

Tanjug/AP/LIBKOS

 

17.46 Lukašenko: Da je Zapadu uspeo puč u Belorusiji, napali bi Rusiju

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Minsk ima informaciju da je Zapad planirao da pokrene vojnu ofanzivu protiv Rusije, u slučaju da je "uspeo puč u Belorusiji 2020. godine".

"Zapad se pripremao za to. Znamo pouzdano da je to tačno", rekao je Lukašenko za ruski televizijski kanal "Rosija-24".

Centralna izborna komisija Belorusije proglasila je 9. avgusta Lukašenka pobednikom predsedničkih izbora, a neposredno nakon što su objavljeni rezultati, izbili su veliki protesti u Belorusiji. Zapad nije priznao rezultate izbore, a EU je uvela pet paketa sankcija protiv beloruskih zvaničnika i brojnih kompanija.

16.56 Putin: Ko napadne Rusiju nuklearnim oružjem, biće zbrisan sa lica zemlje

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da bi bilo koja država, koja se usudi da napadne Rusiju nuklearnim oružjem, bila "zbrisana sa lica zemlje", preneo je Rojters.

Putin je rekao da Rusija nema uredbu da prva pokrene preventivan nuklearni napad, za razliku od SAD, ali da rusko napredno hipersonično oružje garantuje Rusiji da može da odgovori silovito, ukoliko ikada dođe u opasnost. Rusija redovno izvodi nuklearne vežbe, ali ništa ne krije, rekao je Putin.

16.25 Najavljena nova pomoć Holandije za Ukrajinu

Holandija će Ukrajini obezbediti transformatore, kablove i komunikacione komponente za popravku važne energetske infrastrukture, saopštila je danas holandska vlada. "Ovaj holandski doprinos je deo 180 miliona evra pomoći koje je vlada izdvojila da pomogne Ukrajini da preživi zimu, od čega je 18 miliona evra za popravku vitalne infrastrukture", navodi se u saopštenju, preneo je ukrajinski sajt prm.ua.

16.10 Kremlj: Rusija neće trgovati sa onima koji podržavaju ograničenje cene nafte

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija neće trgovati sa onima koji podržavaju ograničenje cene za rusku naftu, već da "postoje i drugi kupci".

"Naravno, Rusija neće trgovati sa onima koji se pridržavaju ograničenja. Ovo ne dolazi u obzir, predsednik Vladimir Putin je već govorio na tu temu. Moguće je da će se smanjiti broj kupaca ruske nafte", rekao je Peskov za "Izvestiju". On je naglasio da to ne znači da u svetu opada zahtev za naftom, i dodao da se pojavljuju novi kupci.

profimedia

 

14.55 Bugarska šalje prvu vojnu pomoć Ukrajini

Bugarska će poslati prvu vojnu pomoć Ukrajini od početka ruskog napada na tu zemlju, nakon što je bugarski parlament danas odobrio listu oružja koje će biti poslato Kijevu, a koju je sačinila privremena bugarska vlada. Od ukupno 240 poslanika, za pomoć Ukrajini glasalo je njih 148, a protiv su bili socijalisti i proruska partija Preporod. Spisak oružja je poverljiv, ali državni službenici su rekli da će Sofija u Ukrajinu uglavnom slati lako naoružanje i municiju, preneo je Rojters.

14.35 Predstavnici Rusije i SAD sastali se u Istanbulu, razgovarali o "teškim pitanjima"

Na sastanku predstavnika Rusije i SAD u Istanbulu nije bilo reči o ratu U Ukrajini, saopšteno je iz američke ambasade, prenosi Gardijan. Nešto ranije, ruska državna novinska agencija Tas prenela je izjavu ruskog zamenika ministra spoljnih poslova, koji je rekao da se "ovakvi sastanci periodično organizuju, a sada su nastavljeni nakon određene pauze".

Pre sastanka, saopšteno je kako dve strane treba da razgovaraju o "iritirajućim problemima" u bilateralnim odnosima, uključujući vize, nivo osoblja u ambasadama i rad institucija i agencija obe strane u inostranstvu, između ostalog.

13.30 Butu "teško da opiše osećanja" nakon što je oslobođen

Ruski trgovac oružjem koji je oslobođen iz američkog zatvora u zamenu za košarkašicu Britni Grajner, Viktor But, rekao je u kratkom intervjuu za RT da mu je "teško da opiše osećanja nakon što se našao na slobodi". On je u zatvoru u SAD proveo 15 godina, nakon što je uhapšen na Tajlandu.

Tanjug/AP/Apichart Weerawong

 

12.45 Izaslanik Bajdena: Britni Grajner stigla u SAD

Specijalni izaslanik američkog predsednika, Rodžer Karstens, objavio je na Tviteru da je američka košarkašica Britni Grajner stigla u SAD nakon što je oslobođena u sklopu razmene zatvorenika sa Rusijom.

 

 

"Tako smo srećni što je Britni ponovo na američkom tlu. Dobrodošla kući", objavio je Karstens.

12.20 Kritičar Kremlja osuđen na osam i po godina zatvora

Kritičar Kremlja Ilja Jašin osuđen na osam i po godina zatvora, a kao razlog je navedeno "širenje lažnih informacija" o ruskoj vojsci. Jašin je proglašen krivim za širenje "lažnih informacija" putem video snimka objavljenog na Jutjubu u aprilu, gde je raspravljao o dokazima koje su otkrili zapadni novinari o ruskim ratnim zločinima u Buči, blizu Kijeva.

Na snimku, Jašin dovodi u sumnju zvaničnu verziju Moskve da su takvi izveštaji izmišljeni u svrhu "provokacija" protiv Rusije. U svojoj završnoj izjavi sudu ove nedelje, Jašin se direktno obratio predsedniku Vladimiru Putinu, opisujući ga kao "osobu odgovornu za ovaj pokolj" i zamolio ga je da "zaustavi ovo ludilo".

12.00 Danas sastanak predstavnika Rusije i SAD danas u Istanbulu

Sastanak predstavnika Rusije i SAD održava se danas u Istanbulu, javila je ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na neimenovani izvor. Kako navode, dve strane će razgovarati o nizu "teških pitanja", uključujući ona o vizama, nivou osoblja u ambasadama, radu institucija i agencija obe države u inostranstvu i drugim.

10.50 Erdogan: Razgovaraću sa Putinom i Zelenskim o Crnomorskoj inicijativi o žitu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim kako bi ojačao Crnomorsku inicijativa za žito koju podržava UN. Sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uz posredovanje Turske i UN sklopljen je 22. jula i 17. novembra je produžen za 120 dana, prenosi Rojters. Dogovor je pomogao da se spreči globalna kriza sa hranom dozvoljavajući izvoz hrane i đubriva iz nekoliko crnomorskih luka Ukrajine koje je blokirala Rusija, ocenjuje britanska agencija.

10.10 Putin: Zapad raspiruje haos kako bi zadržao dominaciju u svetu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je siguran da Zapad namerno raspiruje haos i zaoštrava situaciju u svetu kako bi zadržao svoju globalnu dominaciju. "Potencijal zbog mogućih konflikta u svetu raste, a to je direktna posledica pokušaja nekih zapadnih elita da po svaku cenu sačuvaju svoju političku, ekonomsku, finansijsku, vojnu i ideološku dominaciju“, rekao je Putin u video obraćanju tokom sastanka sa šefovma vojnih resora država članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i Zajednica nezavisnih država (ZND), prenosi TAS S. Putin je takođe optužio Zapad da "eksploatiše” Ukrajinu i koristi njen narod kao "topovsko meso” u sukobu protiv Rusije.

09.45 Velika Britanija: Rusija obnovila zalihe bespilotnih letelica tipa Šahed

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je Rusija verovatno nabavila novi kontigent bespilotnih letelica Šahed-131 i Šahed-136. "Po prvi put u tri nedelje, zabeležen je napad bespilotnim letelicama proizvedenim u Iranu. Ovi navodi tek treba da se provere, ali je verovatno da je Rusija iscrpila svoje prethodne zalihe od nekoliko stotina Šaheda-131 i Šaheda-136 i da je sada dobila dopunu", navodi se u objavi Ministarstva odbrane Velike Britanije na društvenoj mreži Tviter.

08.40 SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 275 miliona dolara

SAD šalju dodatnih 275 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući velike količine municije i visokotehnoloških odbrambenih sistema koji se mogu koristiti za otkrivanje i uništavanje ruskih bespilotnih letelica. Najnoviji paket pomoći uključuje 80.000 komada artiljerijske municije i nepoznatu količinu municije za višecevni raketni sistem dalekog dometa HIMARS, rekli su za AP američki zvaničnici pod uslovom anonimnosti.

Ukupan iznos pomoći manji je od većine paketa koje su SAD do sad isporučile, a usledio je nakon izjave generalnog sekretar NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je rekao da Rusija izgleda smanjuje svoje vojne aktivnosti kako bi se pregrupisala i pokrenuti novu ofanzivu na proleće. SAD su do sada, uključujući najnoviji paket pomoć, Kijevu poslale vojnu pomoć u vrednosti oko 19,3 milijarde dolara od kako je 24. februara započeo rat u Ukrajini.

Euronews

07.45 Poljanski: Rusija poslala pismo UN o ukrajinskim napadima na civile u Donbasu

Prvi zamenik ruskog predstavnika pri UN Dmitrij Poljanski rekao je danas da je Moskva poslala pismo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i Generalnoj skupštini tog tela u kojem se govori o ukrajinskim napadima na civile Donbasa. "U zvanični dokument, u okviru priprema za sednicu Saveta bezbednosti, koju smo sazvali zbog isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini 8. decembra, dodali smo i pismo donjecke javne organizacije „Poštena zaštita“ u vezi sa granatiranjem civilnog stanovništva Donbasa koje su sprovele Oružane snage Ukrajine", napisao je Poljanski na društvenoj mreži Telegram. Dodao je da je poseban akcenat stavljen na masovno granatiranje koje se desilo ove nedelje.

07.15 Putin: Da, napadamo ukrajinske elektrane. Ali, ko je prvi počeo?

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će vojska nastaviti napadati ukrajinsku energetsku infrastrukturu usprkos globalnom talasu kritika zbog udara koji su milione ljude ostavili bez struje i vode na početku zime.

"Puno je buke o našim udarima na energetsku infrastrukturu susedne zemlje. Da, radimo to. Ali ko je prvi počeo?", rekao je Putin na ceremoniji dodela nagrada, koja je danas održana u Kremlju i dodao da kritike neće osujetiti borbene misije.

Tanjug/AP/Sergey Karpuhin, Sputnik, Kremlin

 

Udare na ukrajinsku energetsku infrastrukturu opisao je kao odgovor na eksploziju na Krimskom mostu i druge napade, optužujući Kijev da je u vazduh digao dalekovodne kablove iz nuklearne elektrane Kursk, ali za prekid snabdevanja Donjecka vodom.

07.08 Papa zaplakao tokom molitve govoreći o patnji Ukrajinaca

Papa Franja zaplakao je juče, dok je tokom molitve na Španskim stepenicama u Rimu govorio o patnji ukrajinskog naroda, javio je Rojters. U trenutku dok je govorio o Ukrajincima, papi je glas zadrhtao i morao je da se zaustavi na oko 30 sekundi dok mu se glava tresla, posle čega mu se glas prekinuo, navodi britanska agencija. Kada je više hiljada okupljenih, među kojima su bili i predstavnici crkve i obični vernici, shvatilo da su papu savladale emocije, počeli su da mu aplaudiraju, ohrabrivši ga da nastavi govor.Posle duže pauze, poglavar Rimokatoličke crkve je nastavio molitvu, preneo je AP.

Tanjug/AP/Gregorio Borgia

 

06.37 Crveni krst posećuje ratne zarobljenike Rusije i Ukrajine

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) dobio je prošle nedelje dozvolu da poseti ukrajinske i ruske ratne zarobljenike, a za naredni period planirane su nove posete predstavnika MKCK. Otkako je Rusija napala Ukrajinu, predstavnici MKCK posetili su stotine zarobljenika na obe strane, preneo je Rojters. Međutim, iz Ženeve dodaju, da je do sada taj pristup bio sporadičan.

"Moja očekivanja su da će ovakve posete dovesti do većeg pristupa svim ratnim zarobljenicima. I, dok poslednje posete predstavljaju značajan napredak, MKCK-u se mora garantovati nesmetan pristup svim zarobljenicima i po više puta, gde god da se nalaze", naveo je MKCK izjavu predsednice te organizacije Mirjane Špoljarić.

06.03 Ukrajinski generalštab: Rusi u Zaporoškoj oblasti mobilišu lokalno stanovništvo

"Ruski okupatori planiraju da mobilišu lokalno stanovništvo na privremeno okupiranoj teritoriji Zaporoške oblasti kako bi nadoknadili trenutne gubitke u ljudstvu", saopštio je ukrajinski generalštab na zvaničnoj Fejsbuk stranici. "Konkretno, u gradu Melitopolju, region Zaporožja, pozivi za vojsku su izdati muškarcima starosne dobi za regrutaciju sa zahtevom da u bliskoj budućnosti dođu u vojni komesarijat", dodaje se u saopštenju.

Komentari (1)

IZNOGUD

10.12.2022 01:34

Papa zaplakao ? Kako nije zaplakao kada su se iživljavali nad Srbijom ? Kasetne bombe i ko zna šta još...Kako se nije zaplakao ranije ?

Evropa