Evropa

RAT U UKRAJINI Nije bilo primirja ni za Božić, borbe nastavljene, Zelenski: Odbijamo napade u Bahmutu

Komentari

Autor: Euronews

09/01/2023

-

08:05

RAT U UKRAJINI Nije bilo primirja ni za Božić, borbe nastavljene, Zelenski: Odbijamo napade u Bahmutu
RAT U UKRAJINI Nije bilo primirja ni za Božić, borbe nastavljene, Zelenski: Odbijamo napade u Bahmutu - Copyright Tanjug/AP/Andrew Marienko, Evgeniy Maloletka, Roman Hrytsyna, Efrem Lukatsky, Vadym Sarakhan

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 320. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinska vojska odoleva sve snažnijim napadima ruskih trupa u razorenom Bahmutu, a da je još teža situacija u gradu Soledaru gde je razaranje veće. Kijev je demantovao informaciju da je 600 ukrajinskih vojnika poginulo u ruskom napadu nazvavši je još jednom neprijateljskom propagandom. Premijer Ukrajine Denis Šmihal nazvao je svoju zemlju "najvećim minskim poljem  na svetu" jer je, kako je rekao, minirano oko 250.000 kvadratnih kilometara odnosno 40 odsto teritorije Ukrajine..

Ključni događaji:

  • Zelenski: Otpor naših snaga u Soledaru pomogao Ukrajini da kupi vreme i ojača
  • Ruski i ukrajinski komesari za ljudska prava sastaju se ove sedmice u Turskoj
  • Forin ofis: Dvojica državljana Velike Britanije nestala u Ukrajini
  • Moskva raskida sporazum o borbi protiv korupcije i konvenciju Saveta Evrope
  • Zelenski: Ukrajinska vojska uspešno odbija ruske napade u Bahmutu i Soledaru
  • Šmihal: Ukrajina "najveće minsko polje na svetu"
  • Kijev: Informacija o 600 ubijenih ukrajinskih vojnika još jedna propaganda Rusije
  • Rusija i Ukrajina razmenile po 50 zarobljenih vojnika
  • Zajednička vojna vežba avijacija Belorusije i Rusije počinje 16. januara
  • Kijev: Na Trgu nezavisnosti odata pošta poginulom majoru Olehu Jurčenku

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

    Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.52 Zelenski: Otpor naših snaga u Soledaru pomogao Ukrajini da kupi vreme i ojača

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je otpor ukrajinskih snaga u borbi protiv talasa napada u istočnom regionu Donbasa pomogao zemlji da kupi vreme i da ojača.

"Zahvaljujući otporu naših vojnika u Soledaru, mi smo osvojili za Ukrajinu dodatno vreme i dodatnu snagu", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Zelenski nije objasnio šta je mislio pod dobijanjem vremena i snage, ali ukrajinski zvaničnici i visoki oficiri su upozorili da Rusija planira novu veliku ofanzivu narednih meseci, navela je agencija.

 

21.24 Ukrajinski sportski šampion poginuo na u Bahmutu

Među poginulima u Ukrajini je i sportski šampion Andrej Dimitrijev, objavio je Savez Strongmana Ukrajine, čiji je Dimitrijev bio član. Prvak u dizanju tegova ubijen je u Bahmutu, a svaki kontakt s njim prekinut je 31. decembra.

 

 

21.16 Pric Musar u razgovoru sa Zelenskim izrazila podršku Slovenije Ukrajini

Predsednica Slovenije Nataša Pric Musar izrazila je danas "čvrstu podršku Slovenije Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije i odala počast hrabrosti ukrajinskog rukovodstva i naroda", tokom prvog telefonskog razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, saopšteno je iz njenog kabineta. Zelenski je zahvalio Sloveniji na dosadašnjoj pomoći i podršci i zatražio dalju pomoć i podršku kako bi Ukrajina, kako je naveo, mogla da se odupre ruskoj agresiji, prenela je STA.

19.56 Kijev: Novi, snažan napad ruskih snaga na Soledar

U toku je snažan napad ruskih snaga na grad Soledar u blizini Bahmuta u Donjeckoj oblasti, tvrdi zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

"Nakon neuspešnog pokušaja da zauzme Soledar, neprijatelj se pregrupisao, obnovio gubitke, rasporedio dodatne jurišne jedinice, promenio taktiku i pokrenuo snažan napad", navela je Malijarova u objavi na Telegramu.

Kako se naglašava u objavi, neprijatelj bukvalno napreduje "preko tela sopstvenih vojnika", masovno koristeći artiljeriju, višecevne raketne bacače i minobacače. Sergij Čerevati, portparol ukrajinske vojske, rekao je da je Rusija uspela da "koncentriše više svojih jedinica" oko Soledara i da tamo raspoređuje i plaćenike koji rade za grupu Vagner.

 

 

19.12 Forin ofis: Dvojica državljana Velike Britanije nestala u Ukrajini

Britansko ministarstvo spoljnjih poslova saopštio je danas da su dvojica državljana Velike  Britanije, Endru Bagšo i Kristofer Parisu nestala u Ukrajini. Oni su u izveštaju Ministarstva navedeni kao dobrovoljci, prenosi Gardijan. Njihove porodice dobiće podršku, navodi se u saopštenju. Poslednji kontakt s dvojicom muškaraca uspostavljen je dok su putovali iz Kramatorska u Soledar 6. januara, a od tada im se gubi svaki trag, navodi Skaj njuz.

17.25 Ruski i ukrajinski komesari za ljudska prava sastaju se ove sedmice u Turskoj

Ruski i ukrajinski komesari za ljudska prava sastaće se ove sedmice u Turskoj, izvestile su danas novinske agencije obe zemlje, a tema zazgovora biće kako bi razgovarali mogućnosti dalje razmene ratnih zarobljenika. Ruska komesarka Tatjana Moskalkova rekla je na sastanku sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubinecom da će se susret održati tokom međunarodnog foruma u Turskoj između četvrtka i subote, preneo je Interfaks.

Euronews

15.16 Nije bilo prekida vatre ni za Božić, mnogi Ukrajinci praznike proveli u skloništima

Božić po julijanskom kalendaru na ukrajinskom frontu prošao je u senci rata, uprkos nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina da dođe do prekida vatre. Ratna dejstva su nastavljena, uz razmenu međusobnih optužbi. Mnogi Ukrajinci su proveli praznik u podzemnim skloništima. Na istoku Ukrajine za Božić je došlo do razmene artiljerijske vatre, ali uz različite navode o tome ko je prvi počeo. Rusija je tvrdila da ju je Ukrajina naterala da uzvrati neprihvatanjem prekida vatre, dok je Kijev te navode odbacio kao "lažne".

Novinari AFP-a izveštavali su da su čuli i odlazno i dolazno granatiranje u gradu Bahmutu, i to nakon vremena koje je označeno kao početak primirja. Administracija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopštila je da su ruske snage takođe pogodile grad Kramatorsk na istoku Ukrajine, kao i grad Kurahovo na frontu gde su oštećene stambene zgrade i medicinska ustanova.

Sa druge strane, iako je rusko ministarstvo odbrane potvrdilo da će ruske snage u Ukrajini održati prekid vatre zbog Božića i da će za vreme primirja koristiti naoružanje samo kao odgovor na ukrajinsku vatru, optužili su Kijev da je granatirao civilna područja. Rusija je optužila Ukrajinu i da je granatirala ruske vojne položaje u oblastima Luganska, Donjecka i Zaporožja, ali da ruske snage nisu uzvratile i da poštuju prekid vatre.

profimedia

 

14.06 Moskva raskida sporazum o borbi protiv korupcije i konvenciju Saveta Evrope

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je danas od donjeg doma parlamenta, Državne dume, da raskine sporazum i sprovođenje konvencije Saveta Evrope o borbi protiv korupcije, a koju je Rusija potpisala 1999. godine. Datum za glasanje o raskidu još nije određen, ali se očekuje da će do izjašnjavanja poslanika doći uskoro, prenosi AP.

Putin je u pismu Dumi naveo da je povlačenje rezultat odluka Saveta Evrope o ograničavanju članstva Rusije u ovom telu, što je ocenio "neprihvatljivim" i "diskriminišućim".

13.05 Nemačka ne planira slanje tenkova Leopard 2 Ukrjaini

Nemačka trenutno nema planove da Ukrajini šalje tenkove Leopard 2, izjavio je portparol nemačke vlade.

On je to rekao na konferenciji za novinare, a povodom vesti da će Nemačka poslati Ukrajini borbena vozila Marder, a na pozive Kijeva da pošalje još teškog naoružanja, prenosi Rojters.

Nemački ministar ekonomije izjavio je ranije da Berlin ne isključuje mogućnost isporuke tenkova Leopard, koji su teža borbena vozila od Mardera.

Tanjug/AP Photo/LIBKOS

 

11.36 Papa Franja: Ratovi kao ovaj u Ukrajini su "zločin protiv Boga i čovečanstva"

Tokom današnjeg redovnog godišnjeg govora pred diplomatama akreditovanim u Vatikanu, papa Franja ocenio je da su ratovi poput oružanog sukoba koji se vodi u Ukrajini, gde su civilna područja izložena neselektivnim razaranjima - "zločin protiv Boga i čovečanstva".

Prema rečima pape Franje napadi na civilnu infrastrukturu u kojima ljudi ginu od oružja, gladi i hladnoće predstavljaju ratni čin usmeren na neselektivno uništavanje celih gradova ili ogromnih oblasti, ali i zločin protiv Boga i čovečanstva koji zaslužuje čvrstu i nedvosmislenu osudu, prenosi Rojters.

10.49 Nizak vodostaj Dnjepra olakšava ukrajinskim vojnicima da pređu reku

Predsednik pokreta "Stojimo uz Rusiju" Vladimir Rogov ocenio je danas, u intervjuu za TV kanal Solovjev, da nizak vodostaj Dnjepra povećava opasnost od toga da ukrajinski vojnici pređu reku.

"Očigledno postoji više različitih opcija da se pređe Dnjepar, one nisu ograničene kao što je slučaj u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, u blizini Ivanovke, Energodara i drugih naselja. Imamo široku liniju kontakta, što znači da bi ukrajinske snage mogle da krenu u akciju sa bilo koje tačke na reci", rekao je Rogov i dodao da "ne mora da znači da će se to sigurno desiti, ali postoji mogućnost", prenosi TASS.

On je istakao da u slučaju da se u veoma hladnim uslovima, kakvi su poslednjih dana u Ukrajini, površina reke zamrzne, to bi takođe stvorilo uslove da se reka pređe, ali i da su stvaranju takvih uslova na terenu doprineli konkretni potezi režima u Kijevu.

"Ti potezi uključuju postepeno zatvaranje hidrauličnih otvora na više brana na Dnjepru, konkretno hidroelektrane Dnjepar u Zaporožju, koji trenutno kontroliše režim Zelenskog, hidroelektranu Kremenčuk, hidroelektranu Dnjeprodžeržinsk... Kako su zatvarali brane, tako se prirodni vodostaj reke smanjivao", zaključio je Rogov.

09.39 Volodin: U Rusiji ostalo 75,9 odsto stranih kompanija

Na ruskom tržištu je ostalo 75,9 odsto stranih kompanija, saopštio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu, javlja Sputnjik.

"Ova odluka dovoljno govori: oni veruju u dobre izglede razvoja privrede naše zemlje, zadovoljni su poslovnom klimom. Oni koji su otišli ​​gube milijarde dolara", rekao je Volodin.

On je naveo da su tržište zauzela domaća preduzeća, koja povećavaju obim proizvodnje, pa je tako proizvodnja odeće povećana za 42 odsto, a lekova za 15 odsto.

09.25 Harkovska oblast: Sedmoro povređenih u raketiranju sela Ševčenkova

Sedam ljudi, među kojima i 13-godišnja devojčica, povređeno je na pijaci u jutrošnjem raketnom napadu ruskih snaga na selu Ševčenkovo u Harkovskoj oblasti, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov.

Ruske trupe su i juče iz artiljerije i tenkova gađale naselja u Harkovskoj oblasti, prenosi Ukrinform. 

09.01 Štab Teritorijalne odbrane DNR: Ruske snage preuzele kontrolu nad naseljem Bahmutsko

Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Bahmutsko u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), tvrdi danas štab Teritorijalne odbrane DNR.

"Od 9. januara 2023. godine Bahmutsko je pod kontrolom ruskih snaga u Donjeckoj Narodnoj Republici", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Naselje Bahmutsko nalazi se južno od Soledara, u blizini grada Artjomovsk, koji se u Ukrajini zove Bahmut.

08.05 Podoljak: Rusija spremna za bekstvo sa Krima

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, Mihail Podoljak, tvrdi da je Rusija već spremna za "bekstvo sa Krima". Podoljak smatra da će Rusi, nakon što Krim bude potpuno u dometu vatre ukrajinskih snaga, početi da beže sa poluostrva, prenosi Unian. Prema mišljenju Podoljaka, preuzimanje Krima je pitanje vremena. 

On je ocenio da Ukrajina u ratu mora ići do kraja, inače će njena deca za 3-5 godina ponovo plaćati cenu za pravo države da postoji.

06.50 Zelenski: Ukrajinska vojska uspešno odbija ruske napade u Bahmutu i Soledaru

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da ukrajinska vojska odbija ruske napade u gradu Bahmutu na istoku regiona Donbas i drži svoje pozicije u obližnjem gradu Soledar, ali u "veoma teškim uslovima".

"Bahmut se drži, uprkos svemu. Iako je veći deo grada razoren u ruskim napadima, naši vojnici odbijaju konstantne ruske pokušaje za napredovanjem", rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

On je istakao da se Soledar drži, iako je tamo "još veće razaranje", dodajući da je situacija veoma teška.

06.40 Šmihal: Minirano 40 odsto teritorije Ukrajine

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je juče da je oko 250.000 kvadratnih kilometara, odnosno oko 40 odsto teritorije Ukrajine, minirano otkako je počeo ruski napad prošle godine.

"Ovo je trenutno najveće minsko polje na svetu", rekao je Šmihal za južnokorejsku agenciju Jonhap. Prema njegovim rečima, minirana oblast je veća od celog Korejskog poluostrva, Rumunije i skoro je veličine Velike Britanije.

Stoga je sada vrlo opasno za poljoprivrednike da seju i žanju, čime će u problemu biti ukrajinska poljoprivreda. 

06.30 Kijev demantuje tvrdnje o 600 ubijenih ukrajinskih vojnika

Ukrajina je rusku tvrdnju da je stotine ukrajinskih vojnika ubijeno u napadu označila kao "propagandu".

„Ovo je još jedan deo ruske propagande“, rekao je za Bi-Bi-Si portparol ukrajinske vojske Sergej Čerevati.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov, prethodno je izjavio da su ruske oružane snage sprovele "operaciju odmazde" za nedavni ukrajinski napad na privremenu rusku vojnu bazu u naselju Makejevka u Donjeckoj oblastii da je ubijeno više od 600 ukrajinskih vojnika u privremenim bazama u Kramatorsku.

06.10  Rusija i Ukrajina razmenile po 50 zarobljenih vojnika

Nakon pregovora sa ukrajinskom stranom iz zarobljeništva je oslobođeno 50 ruskih vojnika, a isto toliko ukrajinskih vojnika pušteno je iz ruskog zarobljeništva, potvrdile su juče obe strane.  Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak rekao je da to nije poslednja razmena.

06.00  Ukrajinci odali poštu majoru poginulom u borbama u Bahmutu

U Kijevu je juče na Trgu nezavisnosti odata pošta majoru Olehu Jurčenku (45) koji je poginuo boreći se protiv ruskih snaga u Bahmutu, strateškom gradu za ukrajinske snage koji je pod opsadom na istočnom frontu. Jurčenko je bio poznat kao ukrajinski patriota jer je učestvovao u prodemokratskim demonstracijama 2004-2005. godine, a potom i 2014. godine kada je sa mesta predsednika svrgnut Viktor Janukovič.

Komentari (0)

Evropa