Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva: U odmazdi za napad na Makejevku ubijeno oko 600 ukrajinskih vojnika, Kijev: Propaganda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2023

-

09:10

RAT U UKRAJINI Moskva: U odmazdi za napad na Makejevku ubijeno oko 600 ukrajinskih vojnika, Kijev: Propaganda
RAT U UKRAJINI Moskva: U odmazdi za napad na Makejevku ubijeno oko 600 ukrajinskih vojnika, Kijev: Propaganda - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko, Alexei Alexandrov, LIBKOS, Efrem Lukatsky, Erik Marmor

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 319. dan ruske invazije na Ukrajinu. U ponoć se završio period tokom kojeg je Moskva proglasila prekid vatre, na koji Ukrajina nije pristala. Ipak, i juče su se čula granatiranja u nekoliko gradova Ukrajine. Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je sinoć u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, a u Harkovu i Zaporožju su odjeknule eksplozije.

Ključni događaji

  • Zelenski: Ukrajinska vojska uspešno odbija ruske napade u Bahmutu i Soledaru
  • Šmihal: Minirano 40 odsto teritorije Ukrajine
  • Rusija i Ukrajina razmenile po 50 zarobljenih vojnika
  • Konašenkov: U odmazdi ruskih snaga za napad na Makejevku ubijeno oko 600 ukrajinskih vojnika
  • Kijev demantuje tvrdnje o 600 ubijenih ukrajinskih vojnika: Propaganda
  • Ukrajinci odali poštu majoru poginulom u borbama u Bahmutu
  • Italija priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini
  • U martu rasprava o sudu za ratne zločine u Ukrajini
  • SAD: 3,75 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini i zemljama pogođenim invazijom
  • Ukrajinske snage granatirale Petrovski okrug u Donjecku
  • Zelenski suspendovao državljanstvo 13 sveštenika UPC
  • Kijev uveo sankcije Nikiti Mihalkovu i za još 118 drugih umetnika

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.37 Zelenski: Ukrajinska vojska uspešno odbija ruske napade u Bahmutu i Soledaru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da ukrajinska vojska odbija ruske napade u gradu Bahmutu na istoku regiona Donbas i drži svoje pozicije u obližnjem gradu Soledar, ali u "veoma teškim uslovima".

"Bahmut se drži, uprkos svemu. Iako je veći deo grada razoren u ruskim napadima, naši vojnici odbijaju konstantne ruske pokušaje za napredovanjem", rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

On je istakao da se Soledar drži, iako je tamo "još veće razaranje", dodajući da je situacija veoma teška.

19.47 Šmihal: Minirano 40 odsto teritorije Ukrajine

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da je oko 250.000 kvadratnih kilometara, odnosno oko 40 odsto teritorije Ukrajine, minirano otkako je počeo ruski napad prošle godine.

"Ovo je trenutno najveće minsko polje na svetu", rekao je Šmihal za južnokorejsku agenciju Jonhap. Prema njegovim rečima, minirana oblast je veća od celog Korejskog poluostrva, Rumunije i skoro je veličine Velike Britanije.

Stoga je sada vrlo opasno za poljoprivrednike da seju i žanju, čime će u problemu biti ukrajinska poljoprivreda. 

18.29 Kijev demantuje tvrdnje o 600 ubijenih ukrajinskih vojnika: Propaganda

Ukrajina je rusku tvrdnju da je stotine ukrajinskih vojnika ubijeno u napadu označila kao "propagandu".
„Ovo je još jedan deo ruske propagande“, rekao je za Bi-Bi-Si portparol ukrajinske vojske Sergej Čerevati.

16.42 Zajednička vojna vežba avijacija Belorusije i Rusije počinje 16. januara

Zajednička letno-taktička vežba avijacija Belorusije i Rusije biće održana od 16. januara do 1. februara, saopštila je danas pres služba Ministarstva odbrane Belorusije. U Belorusiju je danas stigla avijacija iz sastava Vojno-kosmičkih snaga Rusije, prenosi beloruska agencija BelTA.
U ovu vežbu će biti uključeni svi aerodromi i poligoni ratnog vazduhoplovstva i PVO Oružanih snaga Belorusije.

16.41 Rusija i Ukrajina razmenile po 50 zarobljenih vojnika

Nakon pregovora sa ukrajinskom stranom iz zarobljeništva je oslobođeno 50 ruskih vojnika, a isto toliko ukrajinskih vojnika pušteno je iz ruskog zarobljeništva, potvrdile su danas obe strane.  Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak rekao je da to nije poslednja razmena.

Prema podacima ukrajinskog koordinacionog štaba za ratne zarobljenike, to je 36. razmena od početka sukoba, prenosi Interfaks Ukrajina i navodi da je dosad u tu zemlju vraćeno 1.646 vojnika i civila. 

16.27  Ukrajinci odali poštu majoru poginulom u borbama u Bahmutu

U Kijevu je danas na Trgu nezavisnosti odata pošta majoru Olehu Jurčenku (45) koji je poginuo boreći se protiv ruskih snaga u Bahmutu, strateškom gradu za ukrajinske snage koji je pod opsadom na istočnom frontu. Jurčenko je bio poznat kao ukrajinski patriota jer je učestvovao u prodemokratskim demonstracijama 2004-2005. godine, a potom i 2014. godine kada je sa mesta predsednika svrgnut Viktor Janukovič.

15.20 Ruski patrijarh Kiril: Verski raskol u Ukrajini uskoro će biti okončan

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril izjavio je danas da će verski raskol u Ukrajini uskoro biti okončan, a podstrekači kažnjeni.

"Od raskolnika neće ostati ni traga jer oni đavolima zlim nalažu da nagrizaju pravoslavlje u kijevskim zemljama. Na njihovu propast se neće predugo čekati", rekao je ruski patrijarh posle liturgije u Uspenskoj sabornoj crkvi u moskovskom Kremlju, prenosi TAS S.

Patrijarh je poručio da baš kao što su politička previranja pokosila sovjetske lidere koji su se drznuli da dignu ruku na crkvu, tako ni sadašnja ukrajinska vlast neće još dugo vladati Ukrajinom.

14.30 Konašenkov: U odmazdi ruskih snaga za napad na Makejevku ubijeno oko 600 ukrajinskih vojnika

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov, izjavio je danas da su ruske oružane snage sprovele operaciju odmazde za nedavni ukrajinski napad na privremenu rusku vojnu bazu u naselju Makejevka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

U ruskom udaru, ubijeno je više od 600 ukrajinskih vojnika u njihovim privremenim bazama u Kramatorsku, rekao je Konašenkov, prenosi TAS S.

"Tokom proteklog dana, ruski obaveštajci su kroz različite nezavisne kanale otkrili i pouzdano potvrdili postojanje nekoliko privremenih baza ukrajinskih vojnika u Kramatorsku. Nakon obimnog raketnog udara na ove privremene baze ukrajinskih jedinica, poginulo je više od 600 ukrajinskih vojnika", rekao je ruski general.

Konašenkov je precizirao da je više od 700 ukrajinskih vojnika boravilo u jednom studentskom domu u Kramatorsku, a u drugom je bilo smešteno više od 600.

Associated Press • Euronews Serbia

12.54 Ukrajina: U ruskom napadu na regione na istoku poginule najmanje dve osobe

U ruskom napadu na regione u istočnoj Ukrajini tokom noći poginule su najmanje dve osobe, saopštili su lokalni zvaničnici.

"Pedesetogodišnji muškarac poginuo je u severoistočnom regionu Harkova od posledica ruskog granatiranja tokom noći", napisao je na Telegramu regionalni guverner Oleg Sinegubov, preneo je Rojters. Lokalni zvaničnici su saopštili i da je jedna osoba poginula noćas, u odvojenom napadu na Soledar, u istočnoj oblasti Donjecka.

11.37 Tajani: Italija priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini

Italija priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini, u toku su razgovari sa Francuskom, jer se tiče zajednički proizvedenih sistema protivvazdušne odbrane, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

"O šestom paketu se još raspravlja i, kako je rečeno, neće biti slanja oružja pre nego što se iznese izveštaj u parlamentu. Razgovaramo sa Francuzima kako da unapredimo paket, u pogledu slanja sistema PVO, zajedničke proizvodnje Rima i Pariza", rekao je Tajani u intervjuu listu "Korijere dela sera", prenosi agencija TASS.

10.18 Kirijenko: Zadaci specijalne vojne operacije u Ukrajini biće ispunjeni

Zadaci specijalne vojne operacije u Ukrajini, koje je postavio ruski predsednik Vladimir Putin, sigurno će biti ispunjeni, izjavio je danas prvi zamenik šefa administracije ruskog predsednika, Sergej Kirijenko. On je govorio i o provokacijama Ukrajine tokom prekida vatre koji je objavila Rusija, preneo je Sputnjik.

09.20 Veridba na frontu

Na Tviter profilu Ministarstva odbrane Ukrajine osvanula je fotografija koja se ubrzo proširila društvenim mrežama. Fotografija prikazuje vojnika koji je zaprosio svoju devojku, takođe pripadnicu vojske. Pripadnici 121. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine, Jevhen i Liza verili su se usred šume u kojoj obavljaju dužnost odbrane države.

"I u najvećem ratu 21. veka postoje mesto i vreme za ljubav. Ukrajina je ljubav", navodi se u objavi.

09.07 DNR: Kijev granatirao termoelektranu, sumnja se da su dve osobe ispod ruševina

Sumnja se da su najmanje dve osobe ostale zarobljene ispod ruševina nakon što je u ukrajinskom napadu oštećena termoelektrana Starobeševska, saopštili su danas zvaničnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

"Spasioci ekipa za hitne intervencije rade na mestu koje je granatirano na raščišćavanju ruševine. Najmanje dve osobe zaposleni u fabrici mogu biti zarobljene ispod ruševina“, rekli su zvaničnici Starobeševskog okruga za TAS S.

Misija DPR-a pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju za ratne zločine u Ukrajini saopštila je da je granatiranje najverovatnije izvršeno višecevnim raketnim sistemom.

08.40 Kadirov: Strana pomoć Ukrajini je šema za pranje novca

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je zapadna pomoć Kijevu funkcionalna šema za pranje novca, da neće stići do fronta i da će ukrajinski zvaničnici proneveriti taj novac.

Kadirov je u objavi na svom Telegram kanalu istakao da "nema mesta zabrinutosti" zbog neprijateljstava koja se trenutno dešavaju na "novim ruskim teritorijama".

"To su naši regioni koji su se opredelili da se pridruže našoj državi radi zaštite svog naroda od satanističkih akcija ukrajinskih i NATO nacionalista“, napisao je Kadirov.

profimedia

 

08.15 Sevastjanov: Papa Franja se nada produžetku primirja u Ukrajini

Predsedavajući Svetske unije staroveraca, Leonid Sevastjanov, rekao je da se papa Franja nada da će božićni prekid vatre u Ukrajini biti produžen.

Sevastjanov, koji dobro poznaje papu, rekao je za RIA Novosti da se papa Franja 7. januara nije samo molio za Ruse, već je zajedno sa njima molitveno proslavio Božić.

"Zamolio je da se svim Rusima čestita Božić i rekao da se nada i moli da će primirje koje je Rusija najavila biti produženo", rekao je on.

07.40 "Putinov kuvar" otkrio zbog čega Moskva silno želi da zauzme Bahmut

Vođa najistaknutije grupe plaćenika Rusije Vagner Jevgenij Prigožin , rekao je u subotu da želi da njegove snage i regularna ruska vojska zauzmu mali grad Bahmut na istoku Ukrajine jer se u njemu nalaze "podzemni gradovi" u kojima mogu da budu smeštene trupe i tenkovi.

"Šlag na torti je rudnički sistem Soledar i Bahmut, koji je zapravo mreža podzemnih gradova. Ne samo što tu može da stane velika grupa ljudi na dubini od 80-100 metara, već može i da pokređe nekove i borbena vozila", rekao je Prigožin. Opširnije u odvojenom tekstu.

Alexei Druzhinin/Pool Photo via AP, File

 

07.00 Zelenski uveo sankcije Nikiti Mihalkovu i za još 118 drugih umetnika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je juče ukaz o uvođenju sankcija protiv ruskog filmskog reditelja i oskarovca Nikite Mihalkova i još 118 drugih ruskih istaknutih umetnika, kao i nekoliko državljana Ukrajine. Sankcije su, između ostalih, uvedene i protiv operske pevačice Ane Netrebko, filozofa Aleksandra Dugina, generalnog direktora medijske grupe ''Rosija sevodnja'' Dmitrija Kiseljova i glavne urednice TV kanala RT Margarite Simonjan, prenosi TASS.

Na spisku je i nekoliko državljana Ukrajine. Sankcije obuhvataju blokiranje bankovnih računa, suspenziju ekonomskih i finansijskih obaveza, prekid kulturne razmene i saradnje, zabranu ulaska u Ukrajinu, oduzimanje ukrajinskih državnih nagrada i drugo. Ova ograničenja će važiti 10 godina, navodi TASS. 

06.55 Zelenski: Ukrajinska nezavisnost mora biti jaka u svim svojim elementima

Pravoslavna crkva Ukrajine, autokefalna pravoslavna crkva, održala je juče prvo liturgijsko slavlje za Božić u Kijevsko-pečerskoj lavri, najpoznatijem manastirskom kompleksu u Ukrajini koji je ranije koristila pravoslavna crkva povezana s moskovskom patrijaršijom. Opširnije o tome u odvojenom tekstu. Na to se osvrnuo i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u sinoćnjem obraćanju rekavši da je u pitanju jedno od ishodišta ukrajinske kulture.

"Ukrajinska nezavisnost mora biti jaka u svim svojim elementima. I biće tako. Zauvek", poručio je Zelenski.

06.21 Polјska ne planira da isporučuje Ukrajini tenkove "leopard"

Polјska neće isporučivati Ukrajini tenkove „leopard“, izjavio je novinarima premijer te zemlјe Mateuš Moravjecki.

"Mi sami za sada ne nameravamo da isporučujemo naše tenkove. Sama Polјska, bez široke koalicije ne namerava da ih isporuči", rekao je Moravjecki.

Kako je objasnio, polјske vlasti sada pregovaraju o stvaranju "široke koalicije zemalјa koje će davati Ukrajini teško naoružanje". O tom pitanju vlasti Polјske razgovaraju sa Nemačkom, preneo je Sputnjik.

Komentari (0)

Evropa