Evropa

Cipras podneo zahtev za nepoverenje vladi zbog afere prisluškivanja

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

18:01

Cipras podneo zahtev za nepoverenje vladi zbog afere prisluškivanja
Aleksis Cipras - Copyright profimedia/Lino Mirgeler/dpa

veličina teksta

Aa Aa

Lider glavne opozicione partije u Grčkoj Sirize Aleksis Cipras podneo je danas zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi zbog afere prisluškivanja koja je povezana sa vladajućom strankom.

Cipras je izjavio da je predlog podneo ''zbog odbrane demokratije, transparentnosti i pravde'' i dodao da će grčki premijer Kirijakos Micotakis ''biti primoran da dođe u parlament, da ponudi objašnjenja, da odgovori na pitanja i preuzme odgovornost'', prenosi AP.

Nakon trodnevne debate koja treba da počne večeras, poslanici će glasati o tome da li će podržati izglasavanje nepoverenja, a s obzirom na to da vladajuća Nova demokratija drži 165 od 300 mesta u parlamentu, ne očekuje se da će predlog proći.

Skandal s prisluškivanjem izbio je u avgustu 2022, kada je šef obaveštajne agencije dao ostavku nakon što je otkriveno da je telefon predsednika levičarske stranke PASOK Nikosa Andrulakisa bio pod nadzoromm odnosno prisluškivan.

Cipras je rekao da mu je grčka Uprava za bezbednost i privatnost u komunikacijama potvrdila da su, pored Andrulakisa, pod telefonskim nadzorom bili i ministar rada, načelnik Generalštaba nacionalne odbrane, bivši načelnik vojske, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost i bivši i sadašnji šefovi odbrane.

On je Micotakisa optužio da je ''napravio orvelovsku distopiju'' i da je rukovodio ''kriminalnom mrežom za prisluškivanje".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa