Evropa

Sunak brani stranačkog kolegu koji nije platio porez: Problemi datiraju pre nego što sam postao premijer

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

21:01

Sunak brani stranačkog kolegu koji nije platio porez: Problemi datiraju pre nego što sam postao premijer
Tanjug/AP/Aberto Pezzali - Copyright Tanjug/AP/Aberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Riši Sunak branio je imenovanje predsedavajućeg svoje Konzervativne stranke Nadima Zahavija, rekavši da u to vreme nije bio upoznat ni sa kakvim njegovim poreskim problemima, ali da je pokrenuo istragu čim su o tome postavljena pitanja.

"Problemi o kojima je reč događali su se pre nego što sam bio premijer", rekao je danas Sunak u parlamentu, a preneo je Rojters.

Pitanja u vezi sa poreskim poslovima Zahavija pratila su premijera nedelju dana, što je navelo neke u vladajućoj stranci da pozovu predsedavajućeg da podnese ostavku, kako bi izbegli da vlada ponovo bude pogođena optužbama.

Saveznici predsedavajućeg, među kojima je i ministar bez portfelja, rekli su da se on neće povući.

Sunakov portparol rekao je da je premijer zamolio svog savetnika za etiku da ispita slučaj nakon što je Zahavi, koji je služio kratko kao ministar finansija pod Borisom Džonsonom, izdao je saopštenje u kojem se složio da je njegova prvobitna odluka da ne plati porez, za koji su poreska i carinska uprava naknadno tražile da plati, bila greška iz nepažnje.

„Mislim da nam je neophodan nezavisan proces kada se utvrde sve ove činjenice pre nego što se preduzmu bilo kakve dalje radnje", rekao je portparol, dodajući da je Sunak zadržao poverenje u Zahavija.

Nekoliko konzervativnih poslanika pozvalo je Zahavija da se povuče, a jedan je rekao da to pitanje dodatno spušta rejting vlade Konzervativne partije, koja već stoji iza opozicione Laburističke partije u istraživanjima javnog mnjenja pre nacionalnih izbora koji se očekuju sledeće godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa