Evropa

Siriza ne učestvuje u odlukama grčkog parlamenta u znak protesta

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

18:55

Siriza ne učestvuje u odlukama grčkog parlamenta u znak protesta
Aleksis Cipras - Copyright Tanjug/AP/Yorgos Karahalis

veličina teksta

Aa Aa

Glavna grčka opoziciona partija Siriza saopštila je danas da neće učestvovati u bilo kakvom glasanju u parlamentu dok se ne održe izbori, u znak protesta zbog postupaka vlade u slučaju skandala s prisluškivanjem telefona.

Lider Sirize Aleksis Cipras objavio je tu odluku nekoliko dana nakon što je u parlamentu izglasano poverenje premijeru Kirijakosu Micotakicu, koji je još pod istragom u vezi sa slučajem prisluškivanja, prenosi Rojters.

"Od sada ćemo se suzdržati od bilo kakvog glasanja u parlamentu'', rekao je Cipras i pozvao opozicione stranke i sindikate da se priključe.

Dodao je da je glasanje o poverenju sada na narodu Grčke.

Kako prenosi Rojters, Micotakis je negirao bilo kakvu umešanost u slučaj i naveo da će izbori biti održani na proleće.

Od 300 mesta u parlamentu Grčke stranka premijera Micotakisa Nova demokratija ima 156, tako da se ne očekuje da potez Sirize utiče na rad parlamenta.

Skandal sa prisluškivanjem izbio je u avgustu 2022, kada je šef obaveštajne agencije dao ostavku nakon što je otkriveno da je telefon predsednika levičarske stranke PASOK Nikosa Andrulakisa bio pod nadzorom, odnosno prisluškivan.

Cipras je rekao da mu je grčka Uprava za bezbednost i privatnost u komunikacijama potvrdila da su osim Andrulakisa pod telefonskim nadzorom bili i ministar rada, načelnik Generalštaba nacionalne odbrane, bivši načelnik vojske, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost i bivši i sadašnji šefovi odbrane.

On je danas izjavio da Micotakis nije uspeo da pruži odgovore o toj aferi u parlamentu i da levičarska opozicija neće ''legalizovati'' rad ''pale'' vlade.

Vlada je Sirizu optužila za ''ucenu'', dok je socijalistička partija PASOK navela da je stav Sirize ''neodgovoran''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa