Evropa

U Turskoj počelo suđenje čoveku koji se oženio šestogodišnjom devojčicom, optuženi i njeni roditelji

Komentari

Autor: AP

01/02/2023

-

22:32

U Turskoj počelo suđenje čoveku koji se oženio šestogodišnjom devojčicom, optuženi i njeni roditelji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Turskoj je počelo suđenje za seksualno zlostavljanje i zlostavljanje deteta roditeljima i suprugu žene koja je bila primorana da se uda kada je imala samo šest godina. Ovaj slučaj privukao je veliku pažnju javnosti i osvetlio verske sekte u zemlji.

Žena, koja sada ima 24 godine i identifikovana je samo pod inicijalima H.K.G., podnela je tužbu 2020. protiv svojih roditelja i čoveka za kojeg je bila primorana da se uda kao dete u verskoj zajednici. Optuženi su članovi fondacije povezane sa uticajnom verskom grupom Ismailaga.

Priča, koju je prošle godine prvi put objavio turski list Birgun, izazvala je negodovanje javnosti i pozive na veću kontrolu islamskih sekti koje su postale istaknutije pod vlašću turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, navodi AP.

Sud je u ponedeljak doneo odluku da se ročišta održe iza zatvorenih vrata i zabranio objavu vesti u vezi sa suđenjem, preneo je sajt T24.

Čoveku, identifikovanom kao Kadir I., koji se oženio šestogodišnjom devojčicom preti kazna od najmanje 30 godina zatvora ako bude osuđen za seksualno zlostavljanje deteta i zlostavljanje deteta. Otac tadašnje devojčice, Jusuf Zija Gumusel i majka Fatma Gumusel suočavaju se sa najmanje 18 godina zatvora zbog zlostavljanja deteta. Svo troje inače negiraju optužbe koje im se stavljaju na teret.

Jusuf Zija Gumusel je bio na čelu Fondacije Hiranur koja je povezana sa sektom Ismailaga. Kadir I., istaknuti član fondacije imao je 29 godina kada je počelo navodno seksualno zlostavljanje.

Grupe koje se zalažu za prava žena i dece organizovale su demontracije ispred zgrade suda tražeći mere za zaustavljanje takvog zlostavljanja maloletnika od strane pripadnika verskih sekti. Članovi Hiranur fondacije organizovali su kontraprotest rekavši da je fondacija "posrtala žrtva kampanje klevete".

Najpoznatija verska sekta u Turskoj je pokret koji predvodi američki sveštenik Fetulah Gulen, kojeg Turska optužuje da je organizovao neuspešni državni udar protiv vlade 2016. godine. Gulen poriče umešanost u pokušaj puča.

Komentari (1)

Megido

13.08.2023 17:50

Rusija je prorečeni kralj severa koji obilno koristi more i gospodari njime, pa će verovatno ovakvih ili otvorenijih napada i čak sukoba biti u bližoj budućnosti. U 11. pogl. knjige Danila kaže se da će se celo vreme sukobljavati sa kraljem juga - Anglo-američkom silom na kopnu i moru. Ali, Biblija proriče kraj ovoj sili, tako da će kralj severa "bez ičije pomoći doći svome kraju" (Dan. 11:45).

Evropa