Evropa

Orban objavio "sedam tačaka za budućnost EU" i u najtiražnijem nemačkom listu, jedna tačka tiče se Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2021

-

10:45

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana objavila i u najtiražnijem nemačkom dnevniku "Bild" oglas pod naslovom "O budućnosti Evropske unije - mađarski predlozi". U njemu se nalazi sedam predloga, među kojima je i stav zvanične Budimpešte da bi Srbiju trebalo primiti u Evropsku uniju.

Ovaj oglas objavljen je i u zagrebačkom "Večernjem listu", kao i u francuskom "Le Figaru", danskom konzervativnom listu "Jilands-Posten" i španskim novinama "ABC".

Nisu, ipak, svi pristali da objave sedam tačaka mađarske vlade. Tako su dva belgijska lista, "La Libr Belžik" i "Standard", odbili da se ovaj oglas pojavi u njihovom mediju, kao i malteški "Tajms of Malta".

Retko se dešava da vlada neke države iz Evropske unije odluči svoj politički proglas da objavi u nekoj drugoj zemlji članici.

"Orban nastoji da skandalizuje briselsku demokratiju, a time se obraća i svojim biračima. Tim ljudima je drago kad čuju da je Mađarska nezavisna i da niko ne može da joj naređuje", rekao je ranije za Euronews Srbija politički analitičar Instituta za evropske studije Stevan Gajić.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je tačku u kojoj se navodi da Mađarska traži prijem Srbije u EU, rekavši da u tome ne vidi ništa sporno i da Viktor Orban može da favorizuje Srbiju ili bilo koju zemlju.

Šta piše u sedam tačaka Orbanovog oglasa

1. "U Briselu grade 'superdržavu' za koju niko nije dao ovlašćenje. Mi kažemo 'ne' evropskom carstvu"

2. "Integracija je sredstvo, a ne sama sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba brisati postavljanje cilja sve tešnje povezane unije između naroda Evrope"

3. "Odluke donose izabrane vođe, a ne međunarodne NVO. Kažemo 'ne' autsorsingu vladavine prava"

4. "Snagu evropske integracije daju zajednički ekonomski uspesi. Ako zajedno ne možemo biti uspešniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije"

5. "Naredna decenija će biti period opasnih izazova. Ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Evropi"

6. "Mora se vratiti evropska demokratija, jer se Evropski parlament pokazao 'slepom ulicom' i zastupa isključivo vlastite ideološke i institucionalne interese. Trebalo bi povećati uloge nacionalnih parlamenata"

7. "Jasan stav mađarske vlade je da Srbiju treba primiti u članstvo Evropske unije"

Preporuka za vas

Mađarska polako postaje izolovano ostrvo u EU, ali Orban ima saveznika koji mu čuva leđa

Komentari (0)

Evropa