Evropa

Orban dospeo na listu 37 "neprijatelja slobode štampe" – Reporteri bez granica prvi put na nju stavili nekog lidera iz EU

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

05/07/2021

-

22:57

Orban dospeo na listu 37 "neprijatelja slobode štampe" – Reporteri bez granica prvi put na nju stavili nekog lidera iz EU
Orban dospeo na listu 37 "neprijatelja slobode štampe" – Reporteri bez granica prvi put na nju stavili nekog lidera iz EU - Copyright Profimedia, Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Reporteri bez granica (RFS) objavili su spisak "neprijatelja slobode štampe", a ove godine, među 37 svetskih lidera po prvi put na listi se našao i premijer jedne članice Evropske unije – Viktor Orban.

Na danas objavljenoj listi nalazi se 37 šefova država i vlada koji su, prema oceni RSF, "na značajan način podrivali slobodu štampe".

Gotovo polovina, tačnije čak 17 lidera, prvi put se pojavljuje na listi 2021, koju RSF objavljuje već pet godina. Svi su šefovi država ili vlada koji, kako se navodi na njihovom sajtu, "gaze slobodu štampe, neguju cenzuru, zatvaraju novinare i/ili izazivaju nasilje nad njima".

Printscreen Reporteri bez granica

Spiskak 37 "neprijatelja slobode štampe"

Devetnaest od ovih zvaničnika vlada zemljama koje su obojene crvenom bojom na mapi slobode štampe RSF-a, što znači da je njihova situacija klasifikovana kao "loša" za novinarstvo, a 16 vlada crnom bojom - što znači da je situacija "veoma loša". Prosečna starost lidera na listi je 66 godina. Više od trećine, njih čak 13, dolazi iz azijsko-pacifičkog regiona.

"Svaki od ovih lidera ima svoj stil. Neki nameću vladavinu terora izdavanjem iracionalnih i paranoidnih naredbi. Drugi usvajaju pažljivo konstruisanu strategiju zasnovanu na drakonskim zakonima", rekao je generalni sekretar RSF-a Kristof Deloir i dodao da se ne sme dozvoliti da njihove metode postanu nova norma. 

Ko su novi lideri na listi

Novi na listi su, pored mađarskog premijera, i predsednik Brazila Žair Bolsonaro, saudijski princ Mohamed bin Salman i premijerka Hongkonga Keri Lam.

Printscreen Reporteri bez granica

Jedan evropski lider i jedna žena novi na listi

U izveštaju se navodi da prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman u svojim rukama ima svu moć u zemlji i da ne toleriše slobodu štampe: "Njegove represivne metode uključuju špijuniranje i pretnje koje su ponekad dovodile do otmica, mučenja i drugih nezamislivih dela".

"Stravično ubistvo Džamala Kašogija razotkrilo je predatorsku metodu koja je jednostavno varvarska", navodi se u izveštaju.

Kako se Orban našao na listi

U obrazloženju RSF navodi da je Orban od dolaska na vlast 2010. godine neprijatelj slobode štampe, da koristi metode političke i ekonomske mahinacije, uništavanje ugleda, kao i prisiljavanje na samocenzuru, kako bi kontrolisao medije.

Printscreen Reporteri bez granica

Mohammed bin Salman u svojim rukama ima svu moć u zemlji

Od dolaska na vlast, prema RSF, "Orban je korak po korak stavio pod kontrolu medije, a Javni servis je centralizovan u okviru državnog medijskog holdinga MTVA".

Regionalni mediji se od 2017. nalaze u potpunom vlasništvu prijatelja Orbana, a najvažniji nezavisni mediji su zatvoreni, ističe se. 

Na listi "neprijatelja slobode štampe" RSF, između ostalih, nalaze se i predsednik Rusije Vladimir Putin, kao i Belorusije Aleksandar Lukašenko, ali i predsednik Kine Si Ðinping. Druga žena na listi, koja se na njoj našla i prošle godine je premijerka Bangladeša Šejk Hasina.

Printscreen Reporteri bez granica

Ima ih u svim regionima sveta

"U svim regionima sveta smo dodali nova imena“, istakao je direktor RSF Kristian Mir.

On je rekao da su metode za kontrolu medija različite, ali služe istom cilju - po svaku cenu sprečavanje kritičkog izveštavanja.

Komentari (0)

Evropa