Evropa

Sneg i jak vetar paralisali Evropu: U Crnoj Gori leteli krovovi, otkazani letovi u Turskoj, dve žrtve u Poljskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/02/2023

-

11:31

Sneg i jak vetar paralisali Evropu: U Crnoj Gori leteli krovovi, otkazani letovi u Turskoj, dve žrtve u Poljskoj
Sneg i jak vetar paralisali Evropu: U Crnoj Gori leteli krovovi, otkazani letovi u Turskoj, dve žrtve u Poljskoj - Copyright Tanjug/HINA/Vesna Horvat, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sneg i jak vetar prouzrokuju brojne probleme u zemljama regiona ali i u ostatku Evrope. U delovima Hrvatske proglašen je crveni meteoalarm. Jaki udari vetra pogodili su i Crnu Goru gde su pojedina domaćinstva ostala bez struje. Velike količine snaga juče su pale u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj. Zbog snežnog nevremena aerodrom Istanbul otkazao je letove za danas i sutra.  

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za danas crveni meteoalarm za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju zbog jake, povremeno olujne bure, s prosečnom brzinom vetra od 33,4 metra u sekundi.

DHMZ je izdao i narandžasto upozorenje za područje riječke, splitske i dubrovačke oblasti, zapadne obale Istre i Kvarnera zbog jake i vrlo jake bure, prenosi portal index.hr.

Budite svesni opasnosti i obratite pažnju na najnovije izveštaje o vremenu, saopštio je DHMZ.

"Savetujemo javnost da izbegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalskih područja. Budite spremni i na oštećenja konstrukcija i rizik od povreda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana i letećih krhkotina", navodi DHMZ.

Upozorava i na moguće prekide u saobraćaju i prekid snabdevanja elektičnom energijom.

Olujni vetar izazvao je velike probleme, a u Splitu je jedanaestogodišnji dečak povređen kada su jaki udari bure prevrnuli klupu na kojoj se nalazio. U reci Dunav kod Vukovara pronađeno je beživotno telo muškarca, za kojim je prethodno organizovana potraga, saopštila je danas hrvatska policija.

Pozivajući se na nezvanične informacije portal Indeks prethodno je objavio da je muškarac pokušao da spasi čamac od velikog nevremena i jakog vetra koji su zahvatili Hrvatsku.

Kako se navodi, nesrećni čovek je do Dunava stigao automobilom, a njegovo telo pronađeno je 200 metara od mesta gde je navodno upao u reku.

Tokom nevremena u subotu prijavljena su oštećenja na 11 škola na području Osječko-baranjske županije u Hrvatskoj, ali je planirano da se nastava tokom sutrašnjeg dana normalno odvija, izvestio je danas županijski Štab civilne zaštite.

Načelnik štaba Mato Lukić, izjavio je novinarima da je županijski centar 112 primio preko 200 dojava vezanih za nevreme koje je zahvatilo županiju i olujni vetar koji je na trenutke imao udare od preko 90 kilometara na sat, prenosi Hina.

Alarmirane su sve hitne službe civilne zaštite, koje su izašle na teren i sanirale štetu tokom samog nevremena, a jedan deo koji nije mogao da bude saniran zbog mraka biće obavljen danas i u ponedeljak, rekao je Lukić.

Krov odmarališta u Sutomoru završio na magistrali

Drugi dan na Žabljaku traje jaka mećava, a od juče je u gradu palo novih 25 centimetara snega. Meteorolozi su jutros u Žabljaku izmerili 99 centimetara snega, a jaka mećava stvorila je smetove od po nekoliko metara visine, prenela je RTCG.

Vejavica smanjuje vidljivost, pa je saobraćaj otežan na svim putevima u opštini. 

Ipak, prilazni putevi i prema Pljavljima i prema Šavniku su prohodni uz neprekidno dežurstvo putara.
Sva durmitorska sela su zavejana, a snabdevanje strujom i na gradskom i na seoskom području opštine Žabljak je redovno.

U podgoričkom naselju Stari aerodrom, u Bulevaru Pera Ćetkovića deo krova na zgradi odvojio se od konstrukcije i preti da ugrozi bezbednost prolaznika. 

Nevreme, praćeno jakim vetrom juče je prouzrokovalo štetu u više crnogorskih opština. 

Nakon tročasovne blokade saobraćaja zbog uklanjanja krovne konstrukcije Pribojskog odmarališta, koju je sinoć srušio jak vetar, magistralni put Bar - Podgorica je ponovo prohodan, prenosi Bar info. 

Naselje Suvi potok ni jutros zbog pokidanih kablova nema struje, a u kvaru je i deo dalekovoda prema Mrkojevićima. 

Bar je juče bio grad sa najjačim udarima vetra u Crnoj Gori, a prema  podacima sa automatskih mernih stanica udari su sinoć dostizali i 100 kilometara na sat, navodi Bar info.

 

 

U Budvi je uspostavljen saobraćaj na putu ka Kotoru kroz tunel Mogren, koji je bio prekinut zbog pada krana, prenosi portal RTCG.

Jak olujni vjetar sinoć je odneo krov i sa Srednje mešovite škole "Danilo Kiš" u Budvi. Zbog krana koji je pao, policija je tokom noći zatvorila put Budva - Kotor kroz tunel Mogren. Saobraćaj je jutros uspostavljen.

Zbog nevremena Ulcinj je sinoć bio pet sati bez struje.

Jak sneg i vetar pogodili su i Severnu Makedoniju. Nekoliko mladih, koji su se bili sklonili u kućicu na žičari na Popovoj Šapki, evakuisani su vozilom hitne pomoći i dobrog su zdravstvenog stanja.

Kako su saopštile spasilačke službe, oni nisu mogli da se spuste žičarom jer je vreme bilo loše i vidljivost samo nekoliko metara, prenosi portal Plusinfo.

Veća grupa građana, među kojima je bilo i dece, zbog jakog vetra juče nije mogla da se spusti žičarom sa vrha Vodna. 

Oni su tražili pomoć, nakon što su im zaposleni u žičari saopštili da je kolovoz zaleđen i da je teško doći automobilom do mesta gde su se nalazili. Žičara je potom ponovo puštena u rad i oni su bezbedno sišli u Srednje Vodno.

Paralisan aerodrom Istanbul

Turska nacionalna avio kompanija Turkiš erlajns (THI) saopštila je da je ukupno 238 letova, planiranih za danas i sutra u Istanbulu, otkazano zbog najavljenog olujnog vremena, praćenog snežnim padavinama.

U saopštenju Pres službe THI navedeno je da su odluke o otkazivanju donete u skladu sa zaključkom Meteorološkog komiteta za vanredne situacije (MADKOM), a građani se upozoravaju da provere status svojih letova pre dolaska na aerodrom, prenosi istanbulski dnevnik Dejli Sabah.

"Zbog očekivanih snežnih padavina u Istanbulu i prema odluci MADKOM, otkazuju se letovi sa aerodroma Istanbul 5. i 6. februara. Otkazano je ukupno 238 letova prema i sa aerodroma Istanbul - 72 domaća i 166 međunarodnih. Moguće je povećanje broja otkazanih letova", navodi se u saopštenju THI.

Nevreme i sneg i u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj, ima i žrtava

Velike količine snaga juče su pale u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj, uzrokujući brojne komplikacije, a nevreme je za sada odnelo dva života.

Saobraćaj u Češkoj komplikuje jak vetar, oborena su mnoga stabla, a bez struje je juče rano ujutro ostalo oko 20.000 porodica koje koriste usluge energetske kompanije E.ON, kao i 70.000 domaćinstava koja koriste usluge kompanije ČEZ, prenosi češki portal idnes.cz.

Slovačka zbog obilnih snežnih padavina ima problema pre svega na severu zemlje, gde su zbog snažnog vetra i snega zatvoreni mnogi skijaški centri i putevi, a zbog neveremena je došlo do lančanog sudara 30 automobila, prenosi češki portal seznam.cz.

U Poljskoj su zbog nevremena stradale dve osobe.

Jedna žena je poginula blizu severne luke Gdanjsk kada je njen automobil udario u drvo, dok je druga žrtva stradala na jugu Poljske kada je na njenu kuću palo drvo koje je oborio vetar, prenosi index.hr.

Komentari (0)

Evropa