Evropa

Nema prijavljenih žrtava ni štete nakon zemljotresa u Rumuniji

Komentari

Autor: Euronews Rumunija

13/02/2023

-

17:52

Nema prijavljenih žrtava ni štete nakon zemljotresa u Rumuniji
Zemljotres u Rumuniji jačine 5,2 stepena osetio se i u Srbiji - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon zemljotresa koji je registrovan u Rumuniji, a osetio se i u Srbiji, nema prijavljenih žrtava niti materijalne štete, rečeno je za Euronews Srbija u Ministarstvu unutrašnjh poslova.

Zemljotres jačine 5,2 stepeni Rihterove skale dogodio se u ponedeljak popodne, u 15.58 časova, u Rumuniji, u Olteniji, Gorj. Prema INFP-u, zemljotres se dogodio na dubini od 16,5 km (u početku je izmeren na 15 km, zatim na 13,2 km).

Zemljotres su pratila dva naknadna potresa: jedan magnitude 2,4 u 16:13 i drugi jačine 3,0 u 16:21.

Dr Raed Arafat, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rumunije, šef Odeljenja za vanredne situacije je za Euronews Rumunija rekao da do sada nije prijavljena šteta nakon zemljotresa. I lokalna policije je navela da „nije primljen nijedan poziv na broj za hitne slučajeve, niti je prijavljena materijalna šteta ili žrtve“.

Govoreći o tome kako se Rumunija priprema za mogući veliki zemljotres, Raed Arafat je rekao da se zemlja „tokom poslednjih godina svakog meseca pripremala". 

Dragoš Toma, rumunski seizmolog rekao je za Euronews Rumunija da je zemljotres „normalan za tu oblast" i da ne očekuje jači zemljotres na ovom području.

„Za to područje zabeležili smo zemljotrese od 5,2 stepena 1943. ili 4,5 stepeni 1963. S jedne strane, na tom području je bilo zemljotresa približno sličnih magnituda, ne očekujemo mnogo veći zemljotres, jačine preko 6. Može biti i drugih naknadnih potresa, sa malim magnitude. Ne očekujemo da će biti mnogo veći“, rekao je seizmolog.

Komentari (0)

Evropa