Evropa

Zemljotres jačine 5,2 stepena pogodio Rumuniju, osetio se u Srbiji: Epicentar 218 kilometara od Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/02/2023

-

16:17

Zemljotres jačine 5,2 stepena pogodio Rumuniju, osetio se u Srbiji: Epicentar 218 kilometara od Beograda
Zemljotres jačine 5,2 stepena pogodio Rumuniju, osetio se u Srbiji: Epicentar 218 kilometara od Beograda - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zemljotres jačine 5,2 stepena po Rihterovoj skali pogodio je danas Rumuniju , a potres je mogao da se oseti i u delovima Srbije.

Epicentar zemljotresa nalazio se u rumunskom okrugu Gorž, koji se nalazi u jugozapadnom delu zemlje na dubini od 13 kilometara. Ovaj okrug udaljen je od Beograda 218 kilometara. Dva slabija potresa u Rumuniji magnitude 3,0 i 3,3 registrovani su u 15:21 i 15:50 časova.

 

Podrhtavanje tla osetilo se u istočnoj Srbiji, Banatu, Beogradu. Prema postovima koje ostavljaju korinsici Tvitera podrhtavanje se osetilo u Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Nišu...

"Sedela sam na trosedu i osetila kako se ljulja levo-desno sigurno dve-tri sekunde. Uplašila sam se, izašla na terasu, ali u tom trenutku se ništa više nije osetilo", kaže za Euronews devojka iz Mladenovca gde se takođe osetio potres.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je na Instagramu da je u 15.58 registrovan zemljotres jačine 5,2 stepena Rihtera, blizu mesta Krajova u Rumuniji. Zemljotres se osetio i na teritoriji Srbije, navodi MUP.

Usledio je još jedan potres jačine tri stepena Rihterove skale, do kojeg je došlo na dubini od 15 kilometara, naveo je EMSC. Taj slabiji zemljotres dogodio se 68 kilometara severoistočno od Drobeta-Turnu Severina i 15 kilometara severoistočno od Tismana u 17.21.

Jedan od svedoka zemljotresa koji se nalazio na 30 kilometara od epicentra na sajtu EMSC je napisao da je podrhtavanje tla bilo prilično intenzivno.

"Trajalo je oko 10 sekundi. Nameštaj na četvrtom spratu se pomerao", napisao je.

 

 

"Zemljotres u Rumuniji je deo ove uobičajne seizmičke aktivnosti koja postoji u tom prostoru gde se zadnjih 15-ak godina tu i tamo pojave zemljotresi i do magnitude 5.5. Nije u pitanju zemljotres s epicentrom u Vračni koji ima najviše energije u Rumuniji", kaže za Euronews Srbija seizmolog Slavica Radovanović.

Podsetimo, dva slaba potresa jačine 2,1 i 1,8 stepeni Rihterove skale registrovana su danas u istočnoj Srbiji, pokazuju podaci Republičkog seizmološkog zavoda.

Do prvog potresa došlo je u 11.25 časova u oblasti Bora. Potom je u 12.12 registrovan potres jačine 1,8 stepeni Rihtera u području Majdanpeka.

Komentari (0)

Evropa