Evropa

Tužilaštvo: Britanac koji je špijunirao za Rusiju otkrivao vrlo poverljive tajne

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2023

-

19:49

Tužilaštvo: Britanac koji je špijunirao za Rusiju otkrivao vrlo poverljive tajne
Dejvid Smit - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuvar u britanskoj ambasadi u Berlinu sakupljao je više od tri godine poverljive podatke, uključujući "tajne" komunikacije članova britanske vlade sa bivšim premijerom Borisom Džonsonom, izjavila je danas tužiteljka Alison Morgan pred londonskim sudom.

Dejvid Balantajn Smit (58) kopirao je pisma koja su dvojica ministra slala Džonsonu i ostala dokumenta koja se tiču "poverljivih trgovinskih pitanja", rekla je Morgan, preneo je Rojters.

Smit je priznao krivicu po osam tačaka, a navodno je sakupljao informacije od marta 2018. do hapšenja u avgustu 2021. godine, dan nakon što se susreo sa "Irinom", agentom MI5 koja se predstavila kao agent ruske vojne obaveštajne službe.

Morgan je rekla da je u pretrazi Smitovog stana u Potsdamu u Nemačkoj pronađen USB stik koji je sadržavao fotografije osoblja ambasade i diplomatskih pasoša.

Dodala je da je Smit 2020. godine poslao pismo sa "vrlo osetljivim informacijama o britanskoj ambasadi i osoblju" generalu majoru Sergeju Čukrovu, ruskom vojnom atašeu u Berlinu.

U pismu su bila imena, adrese i brojevi telefona članova diplomatske misije Do otkrića Smitovog pisma Čukrovu došlo je u zajedničkoj akciji britanskih i nemačkih vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa