Evropa

Oluja Oto protutnjala Skandinavijom: Evakuisano brojne zgrade u Danskoj, zatvoren most koji povezuje Kopenhagen i Malme

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

10:07

Oluja Oto protutnjala Skandinavijom: Evakuisano brojne zgrade u Danskoj, zatvoren most koji povezuje Kopenhagen i Malme
Oluja Oto protutnjala Skandinavijom: Evakuisano brojne zgrade u Danskoj, zatvoren most koji povezuje Kopenhagen i Malme - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brojne stambene zgrade evakuisane su u Danskoj, most Oresund, koji povezuje Kopenhagen i Malme u Švedskoj je zatvoren, dok su norveški trajekti otkazani kada je oluja Oto protutnjala Skandinavijom, javlja "BBC".

Vetar je dostizao brzinu i do 145 kilometara na čas na jugozapadu Norveške, a meteorolozi u Danskoj su proglasili narandžasti meteo alarm za južni deo poluostrva Jitland.

Građevinska kompanija iz Kopenhagena evakuisala je 280 stanovnika iz tri stambena bloka, upozoravajući da bi oluja mogla da ih sruši. U pitanju su stanovi iz pedesetih godina prošlog veka, izgrađeni sa greškom i ne mogu da izdrže jake udare vetra.

profimedia

 

Kako se oluja pomerala istočno od Norveške, zatvoren je most Oresund, preko kojeg prolazi i voz.

Železničke linije između Malmea i Geteborga su otkazane, a na vozače je apelovano da ne putuju.

Avion švedskog premijera Ulfa Kristersona je morao da se okrene nazad i prinudno sledi na stokholmski aerodrom u petak po podne, javio je švedski državni radio.

Razlog za to je, međutim, bio lažni alarm koji se upalio zbog kočnica aviona, tako da ništa ne ukazuje da je avion prinudno sleteo zbog oluje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa