Evropa

Debata o reformi penzionog sistema seli se u francuski Senat

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

15:53

Debata o reformi penzionog sistema seli se u francuski Senat
Debata o reformi penzionog sistema seli se u francuski Senat - Copyright Tanjug AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Planovi francuske vlade da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 godine na 64 godine, doveli su do protesta širom zemlje o čemu će se raspravljati u Senatu, nakon što je završena napeta parlamentarna debata.

Završna rasprava o predlogu zakona o penzijama u donjem domu parlamenta bila je praćena podsmehom sa raznih strana, što je rezultiralo emotivnim izlivom ministra za zapošljavanje Olivijea Dusoa, preneo je Rojters.

"Vređali ste me 15 dana. Ipak, niko nije poklekao. Ovde smo da vam predstavimo reformu", rekao je Duso opozicionim političarima. Francuska konzervativna desničarska partija Republikanci danas je smenila Orelijena Pradija sa mesta zamenika lidera stranke, nakon što se nije pridružio stranci u podršci plana predsednika Francuske Emanuela Makrona da podigne starosnu granicu za penzionisanje.

Podrška Republikanaca je od ključnog značaja jer ta stranka ima većinu u francuskom Senatu, gde će se nakon što je završena rasprava u donjem domu parlamenta rapsravljati o vladinom planu.

Makron želi da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju kako bi izbegao kolaps državnog penzionog sistema i obezbedio da mlađe generacije ne nose teret finansiranja starijih generacija. Međutim, mnogi u Francuskoj, suočeni već sa rastućim troškovima života, protive se ovom planu.

Protiv su i stranke krajnje desnice i levice. Protiv reforme penzionog sistema održani su sporadični jednodnevni ulični protesti u januaru i februaru, koji su protekli uglavnom mirno, a planirano je još protesta za početak marta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa