Evropa

Premijerka Francuske ponudila ublažavanje najavljene reforme penzionog sistema

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2023

-

12:59

Premijerka Francuske ponudila ublažavanje najavljene reforme penzionog sistema
Premijerka Francuske ponudila ublažavanje najavljene reforme penzionog sistema - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Francuske Elizabet Born ponudila je mogućnost da se ublaži planirana reforma penzionog sistema i odobri raniji odlazak u penziju svima koji su zaposlili pre nego što su napunili 22 godine.

Kako se navodi u izveštaju Rojtersa, premijerka Born odlučila se na ovaj korak kako bi u parlamentu pridobila podršku konzervativaca za najavljenu reformu, kojom administracija predsednika Emanuela Makrona želi da produži radni staž i podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62, na 64 godina starosti.

Međutim, s obzirom da je Makronova politička stranka prošle godine izgubila većinu u parlamentu Francuske, vladi su potrebni glasovi konzervativnih republikanaca za usvajanje ove nepopularne reforme.

Najavljeno je da bi radnicima koji su počeli da rade pre 22-te godine bilo dozvoljeno da se pezionišu ranije, ali Bornova je izjavila da je otvorena i za dodatne predloge konzervativaca.

"Dozvolićemo da se sa 63 godine starosti penzionišu oni koji su počeli svoj radni vek pre 22 godine", rekla je Bornova u današnjem intervjuu za nedeljnik Žournal di Dimanš i potvrdila da će se ta izmena odnositi na oko 30.000 ljudi.

Ona je ukazala da će to koštati državu više od milijardu evra godišnje, što prema njenim rečima, znači da je neophodno da se pronađe pouzdan izvor za finansiranje ove mere.

Podsetimo, na protestima protiv reformi penzionog sistema širom Francuske okupilo se više od milion ljudi.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus)

 

Nezadovoljni radnici su poremetili saobraćaj, rad državnih službi i rafinerija u skoro 50 gradova u zemlji, a na pojedinim mestima se i sukobili sa policijom. Uhapšene su 23 osobe.

Lider radničkog sindikata "Opšta konfederacija rada" iz Pariza Filip Martinez istakao je da je nezadovoljstvo Francuza veliko.

"Mnogi ljudi se ne slaže sa ovim konceptom. Lopta je ponovo u dvorištu vlade i predsednika. Ili slušamo narod ili ga preziremo", rekao je Martinez.

Uprkos masovnim demonstracijama, ministar rada Francuske rekao je da "nema pregovora" o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Sindikati su stoga najavili nove proteste za 7. i 11. februar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa