Evropa

Sindikati u Francuskoj pozvali na nove proteste zbog reforme penzionog sistema, premijerka: O tome se ne pregovara

Komentari

Autor: FoNet

29/01/2023

-

22:14

Sindikati u Francuskoj pozvali na nove proteste zbog reforme penzionog sistema, premijerka: O tome se ne pregovara
Tanjug/AP/Lewis Joly - Copyright Tanjug/AP/Lewis Joly

veličina teksta

Aa Aa

Zbog najavljene reforme penzionog sistema francuski sindikati pozvali su danas na nove velike proteste i štrajkove u utorak, ali je premijerka Elisabet Born poručila da se o starosnoj granici za odlazak u penziju ne može pregovarati.

Veoma nepopularna reforma penzionog sistema, protiv koje je 19. januara protestovalo oko milion i po ljudi, predviđa pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, što su odbili sindikati, ali i leve i krajnje desne opozicione stranke, prenosi Hina.

Born je istakla da se više ne može pregovarati o odlasku u penziju sa 64 godine i o ubrzavanju reforme prihvaćene 2014. godine, u vreme mandata socijaliste Fransoa Olanda, s ciljem da se produži vreme uplaćivanja u penzioni fond.

Vlada tvrdi da se pomeranjem starosne granice i produženjem uplata garantuje finansijska stabilnost francuskog penzionog sistema, što protivnici reforme osporavaju.

Ako ne želite da zemlja bude paralizirana, vladina mala manjina mora odustati od reforme, poručio je koordinator partije radikalne levice Nepokorena Francuska Manuel Bompar. Osam najvećih francuskih sindikata nada se da će efekt mase u utorak presuditi reformi, a u prilog tome govre i ankete koje potvrđuju porast nezadovoljstva javnosti.

U utorak se najveći poremećaji očekuju u železničkom saobraćaju i u pariskom metrou. Ministar saobraćaja Klemen Bone upozorio je da će utorak biti veoma težak dan i pozvao je sve koji to mogu da rade od kuće, a moguće je da će i neke škole biti zatvorene.

U utorak neće biti kraj muka za Vladu, jer se novi štrajkovi najavljuju u lukama, rafinerijama i elektranama od 6. februara, dok su železničari najavili štrajk za 7. i 8. februar.

Nacrt zakona o reformi penzionog sistema stiže sutra u Skupštinu, a na njega je podneto više od 7.000 amandmana, uglavnom iz redova levice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa