Evropa

Protesti širom Francuske zbog penzione reforme: "Nećemo da radimo do 64. godine"

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

16:51

Protesti širom Francuske zbog  penzione reforme: "Nećemo da radimo do 64. godine"
Protesti širom Francuske zbog penzione reforme: "Nećemo da radimo do 64. godine" - Copyright Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Francuski radnici, nezadovoljni najavljenom reformom kojom se uvodi podizanje starosne granice za odlazak u penziju, poremetili su danas javni saobraćaj, rad državnih službi i rafinerija u skoro 50 gradova širom zemlje.

Plan reforme predsednika Emanuela Makrona predviđa duži radni vek za zaposlene i podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine, dve više nego do sada, prenosi Rojters.

Železnički saobraćaj kroz Francusku odvijao se nesmetano samo na tri super-brze železničke linije i nekoliko lokalnih i regionalnih linija, a službe u pariskom metrou su, prema pisanju lokalnih medija, svoj posao obavljale otežano.

Ohrabreni uspehom ostvarenim ranije ovog meseca kada je više od milion ljudi izašlo na ulice, sindikati su pozivali su na masovne proteste.

"Nećemo da radimo do 64 godine", poručila je Izabel Teksije, vozač autobusa na protestu u Sen Nazeru na obali Atlantika, gde se okupilo oko 15.000 ljudi.

U Tuluzu je skoro 80.000 demonstranata šetalo sa Sedrikom Koberom, generalnim sekretarom sindikata CGT, a na proteste su pozvale i sindikalne organizacije CFDT, CGT, FO, SNJ, Jug i Unsa koje predstavljaju javne službe "kako bi omogućile zaposlenima da učestvuju u radničkoj mobilizaciji i pridruže se demonstracijama", preneo je pariski Mond.

Žan-Lik Melanšon lider levičarskog pokreta Nepokorena Francuska je odabrao Marsej za protest protiv penzione reforme.

"Danas je veoma poseban dan. Nije često da vidimo ovako masovnu mobilizaciju i odziv radnika na poziv sindikata. Danas ulazimo u novu fazu", poručio je Melanšon.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa