Evropa

Propala tri pokušaja formiranja vlade: Bivši švedski premijer nada se novom mandatu, danas ponovo glasanje u parlamentu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2021

-

09:08

Propala tri pokušaja formiranja vlade: Bivši švedski premijer nada se novom mandatu, danas ponovo glasanje u parlamentu
Propala tri pokušaja formiranja vlade: Bivši švedski premijer nada se novom mandatu, danas ponovo glasanje u parlamentu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedski parlament danas će glasati o tome da li će Stefan Leven da se vrati na mesto premijera, a ukoliko ne bude imao dovoljnu podršku, u Švedskoj će biti raspisani prevremeni izbori.

S obzirom na to da nijedna partilja nema većinu u parlamentu, očekuje se da će glasanje biti tesno. Ukoliko dobije potrebnu podršku poslanika, Levenova nova vlada bi trebalo već u petak da započne sa radom.

On je bio premijer Švedske do prošle nedelje, kada je dao ostavku nakon što mu je parlament izglasao nepoverenje posle spora oko kontrole kirija za nove zgrade.

Tri pokušaja formiranja vlade već su propala.

Prvo je lider Umerene stranke Ulf Kristerson pokušao da formira vladu, ali mu to nije pošlo za rukom, nakon čega je prepustio "kormilo" Levenu.

Nakon toga, dva puta Leven nije imao dovoljno glasova za formiranje vlade, a ukoliko to ne bude uspelo ni iz četvrtog puta, moraće da budu raspisani vanredni izbori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa