Evropa

Teška nesreća u Grčkoj: U sudaru vozova kod Larise poginulo 38 osoba, desetine povređenih

Komentari

Autor: Protothema, Skai, ERT/T.T.

01/03/2023

-

00:14

Teška nesreća u Grčkoj: U sudaru vozova kod Larise poginulo 38 osoba, desetine povređenih
Teška nesreća u Grčkoj: U sudaru vozova kod Larise poginulo 38 osoba, desetine povređenih - Copyright Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 38 osoba je poginulo, a 85 osoba je prebačeno u bolnice nakon sinoćnje teške železničke saobraćajne nesreće nedaleko od grčkog grada Larisa kada je došlo do čeonog sudara dva voza, od kojih je jedan bio putnički, piše Proto thema.

Vasilis Vatrakojanis, predstavnik Vatrogasne službe je jutros naveo da je od 85 povređenih koji su prebačeni u bolnice, 25 je u teškom stanju, dok je ukupno 53 ostalo na hospitalizaciji, ostali se vraćaju kućama.

Nesreća se dogodila u 23.20 po lokalnom vremenu, a očevici kažu da je došlo i do eksplozije.

 

AP Photo/Vaggelis Kousioras

 

Na licu mesta nalazio se veliki broj ekipa hitne pomoći i vatrogasaca koje su radile na oslobađanju putnika zarobljenih u vagonima. Od 350 putnika u putničkom vozu, 270 je autobusima odvezeno sa mesta tragedije.

Grčki javni servis ERT prenosi da je do nesreće došlo kada je teretni voz koji je saobraćao na relaciji od Soluna do Atine naleteo na međugradski putnički voz koji je išao iz Atine prema Solunu. Prema nezvaničnim podacima, uzrok frontalnog sudara vozova bio je nedostatak svetlosne signalzacije.

AP Photo/Vaggelis Kousioras

 

Guverner Tesalije Kostas Agorastos u razgovoru za ERT kaže da su prvi i drugi vagon putničkog voza dezintegrisani i da doslovno ne postoje više.

"Tragična noć za sve nas. U vagonima i van njih bilo je beživotnih tela. Ljudi su od siline udara ispadali iz vagona. Nažalost, dva voza su bila na istoj pruzi, frontalno su se sudarila i sudar je bio veoma jak. Kada sam stigao na lice mesta bio sam šokiran slikom koju sam video. Svi preživeli su oslobođeni iz vagona. Sada, nažalost, čekamo da se utvrdi broj poginulih", rekao je za ERT guverner Tesalije Kostas Agorastos dodajući da uzrok nesreće nije poznat, ali da je sigurno da je "došlo do neke greške".

"U trenutku udara nastala je opšta panika, doslovno smo videli kako se drugi voz zabija u naš. Naš voz je bio skoro pun. Samo petoro povređenih je bilo tu gde sam se ja našao. Vagoni koji su bili ispred mog su potpuno izgoreli", rekao je jedan od očevidaca za TV Skaj.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis odložio je planiranu posetu Solunu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je grčkom premijeru Kirijakosu Micotakisu saučešće i izrazio spremnost da pruži pomoć, nakon tragične železničke nesreće u Grčkoj.

“Izražavam saučešće premijeru Micotakisu i grčkom narodu nakon tragične železničke nesreće koja je odnela mnogo života. Reči pružaju malo utehe u ovom teškom vremenu, ali mi tugujemo s vama i solidarišemo se sa grčkim narodom, spremni da pružimo svaku pomoć", napisao je Vučić na Tviteru.
 

 

Komentari (0)

Evropa